Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Επιστολή Χρυσοχοϊδη στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας

ΘΕΜΑ: « Άδεια καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων ».
ΣΧΕΤ: α) Άρθρο 56Α του Ν. 2725/1999 «Ερασιτεχνικός και Επαγγελματικός Αθλητισμός (Φ.Ε.Κ Α΄ 121/17-6-1999).
β) Υπ΄ αριθμ. 46596 από 22-11-2004 κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης (Φ.Ε.Κ. Β΄1793/6-12-04).


1. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω (α) σχετικό, με απόφασή σας συγκροτείτε επιτροπές, προκειμένου αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους στις αθλητικές εγκαταστάσεις και να υποβάλλουν τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου μετά γνώμης για χορήγηση ή μη της αδείας λειτουργίας αυτών.
2. Από αναφορές υφισταμένων Περιφερειακών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, προκύπτει ότι,...........
 καίτοι η νέα αγωνιστική περίοδος 2009-2010 βρίσκεται σχεδόν στο μέσον διεξαγωγής των αθλητικών πρωταθλημάτων, μεγάλος αριθμός αθλητικών εγκαταστάσεων δεν έχει ακόμα ελεγχθεί, καθόσον σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συγκροτήθηκαν οι εν λόγω επιτροπές ή σε περιπτώσεις που συγκροτήθηκαν, δεν προέβησαν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Παρατηρείται εδώ το φαινόμενο της μη εφαρμογής των νόμων και αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνεται υπό τα όμματα των οργάνων της πολιτείας που είναι εντεταλμένα για το σκοπό αυτό.
3. Επισημαίνεται ότι, η πραγματοποίηση ελέγχων στις αθλητικές εγκαταστάσεις, από τις επιτροπές ελέγχου καταλληλότητας, αποσκοπεί στον εντοπισμό και καταγραφή τυχόν προβλημάτων (στατικότητας κερκίδων - κτιρίων, εκκένωσης, προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης, απρόσκοπτης προσέλευσης θεατών κ.λ.π.) και θα προλάβει – αποτρέψει τυχόν δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή θεατών και αθλουμένων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να διεξάγονται αθλητικοί αγώνες σε χώρους όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
4. Ύστερα από τα ανωτέρω και επειδή παρατηρείται το φαινόμενο της διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων σε εγκαταστάσεις που στερούνται άδειας καταλληλότητας, παρακαλούμε όπως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, συγκροτήσετε – δραστηριοποιήσετε, κατά περίπτωση, τις επιτροπές ελέγχου καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου οι αθλητικές εκδηλώσεις να διεξάγονται σε ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
5. Παρακαλώ να μου γνωρίσετε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας, εντός 20 ημερών από λήψεως της παρούσης.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ