Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, σας ευχαριστώ πολύ και για την πρόσκληση, και για την υποδοχή. Σήμερα, όλοι οι βουλευτές, φεύγοντας από την Αθήνα, πήγαν στα σπίτια τους για το τριήμερο. Εγώ μπορεί να μην πήγα στο σπίτι μου, πήγα όμως στο σπίτι τού κάθε Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, που είναι η Κρήτη, που είναι το Ηράκλειο, αυτός ο νομός, που πάντα δίνει στο ΠΑΣΟΚ τις μεγάλες νίκες, που μας οδηγεί κάθε φορά στη νίκη και στο να διώξουμε τη Δεξιά από το κεφάλι μας.
Όπως είπε προηγουμένως ο Γραμματέας, ήρθα εδώ φεύγοντας από το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνέχιζε, με την παρουσία του Προέδρου, να συνεδριάζει επί αρκετή ώρα και που τελείωσε μόλις πριν από λίγο. Και με αυτό, θέλω να σας δείξω, αλλά και να σας φέρω το μήνυμα της πίστης, ότι θα τα καταφέρουμε, της αφοσίωσής μας στις αρχές μας και σε αυτά που είπαμε στον Ελληνικό λαό, καθώς και της σκληρής δουλειάς που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Πρόεδρό μας, ο οποίος βλέπουμε τι αγώνα δίνει μέρα με τη μέρα. Κάθε μέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει έναν σκληρό αγώνα για την Ελλάδα και για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας.
Το να είναι σε μια τέτοια θέση ευθύνης είναι ένας, πραγματικά, καθημερινός αγώνας της Κυβέρνησής μας, των Υπουργών μας. 'Οχι όπως οι προηγούμενοι, που την είχαν αναγάγει σε θέση καλοπέρασης και κομματικής λείας, για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και τα συμφέροντά τους.
Ένας αγώνας των βουλευτών μας, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθημερινός. Ένας αγώνας όλων των στελεχών και σε κεντρικό επίπεδο, και στην Περιφέρεια. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε πράγματι να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική εικόνα, αυτή την αρνητική κατάσταση στη χώρα μας.
Σήμερα, άκουσα μια δήλωση του κ. Σαμαρά, όπου έκανε παραινέσεις προς την Κυβέρνηση - και κουνούσε και το χέρι - ότι πρέπει άμεσα να λάβει αναπτυξιακά μέτρα. Πριν ο κ. Σαμαράς μάς κάνει υποδείξεις, θα πρέπει να δώσει κάποιες ξεκάθαρες δημόσιες απαντήσεις.
Πρώτον. Συμφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο; Να βγει και να απαντήσει στον Ελληνικό λαό.
Δεύτερον. Αναγνωρίζει την ευθύνη της παράταξής του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα;
Και τρίτον, πριν μας κάνει κριτική για τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, θα κάνει αυτοκριτική για τις 2.000 μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;
Εφόσον ο κ. Σαμαράς απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, μετά θα έχει το δικαίωμα να κάνει αντιπολίτευση, με τον τρόπο που την κάνει. Διότι δεν μπορεί σήμερα να έρχεται και να υποδεικνύει σε αυτή την Κυβέρνηση, ότι ναι μεν παίρνει τα σωστά μέτρα, αλλά καθυστερεί τα αναπτυξιακά μέτρα, όταν δεν έχει απαντήσει προηγουμένως σε αυτά τα ζητήματα.
Τίθεται όμως ένα ερώτημα αυτές τις μέρες. Είναι το ΠΑΣΟΚ δεξιά; Ασκεί δεξιά πολιτική; Ασκεί πολιτική σε βάρος του λαού; Το θέτουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακούμε και ως κριτική γενικώς. Οφείλω να κάνω μια μικρή αναδρομή σε αυτές τις πρώτες μέρες, για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.
Ασκεί δεξιά πολιτική μια Κυβέρνηση, η οποία, με το που παίρνει στα χέρια της την ευθύνη της χώρας και συντάσσει προϋπολογισμό, σε αυτή την οικονομική κατάσταση την οποία βρήκε, μένει πιστή στις προγραμματικές της δεσμεύσεις και προβλέπει, σε αυτό τον προϋπολογισμό, το 1 δις για την παιδεία, το 1 δις για το επίδομα αλληλεγγύης, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, τις 1.000 θέσεις ειδικευμένων γιατρών, τις 3.000 θέσεις νοσηλευτών, την αύξηση κατά 4% των δημοσίων επενδύσεων;
Είναι δεξιά αυτή η Κυβέρνηση που, στην πρώτη της πολιτική πράξη, τη σύνταξη του προϋπολογισμού, προβλέπει αυτά τα μέτρα; Δεν είναι δεξιά, και το ξέρει ο Ελληνικός λαός.
Είναι δεξιά μια Κυβέρνηση που, στις πρώτες αυτές μέρες, έχει ανοίξει το θέμα - που η Δεξιά το διακήρυττε επί 5 χρόνια και δεν τόλμησε να το ακουμπήσει - της νέας αρχιτεκτονικής τής Διοίκησης και της δομής του κράτους;
Ο «Καλλικράτης» είναι ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα, ένα αναπτυξιακό βήμα για τη χώρα. Για εμάς, ο «Καλλικράτης» δεν είναι απλά μια διοικητική μεταρρύθμιση, μια συνένωση Δήμων. Δεν μεγαλώνουμε απλά τις αυτοδιοικητικές μονάδες. Δημιουργούμε προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα της ανάπτυξης της χώρας μας.
Και αυτό το βήμα, που το διακήρυττε επί 5 χρόνια η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να τολμήσει καν να το ανοίξει ποτέ, εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι, σε ένα χρόνο από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα το υλοποιήσουμε κάνοντας εκλογές και έχοντας, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αυτή τη νέα αυτοδιοικητική δομή. Διότι η μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη, είναι αυτή που πάντα κάνει τα μεγάλα βήματα σε αυτή τη χώρα.
Αλλά είναι μόνον αυτό; Εμείς έχουμε συνδέσει τον «Καλλικράτη» με τον εκλογικό νόμο. Γιατί δεν ανεχόμαστε πλέον, αυτή η πατρίδα, αυτή η χώρα, να είναι έρμαιο όλης αυτής της παλαιοκομματικής λογικής και να έρχονται κάποιοι στην εξουσία με τις θυσίες του Ελληνικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι να έχουν τη δυνατότητα, μέσα από το παλαιοκομματικό σύστημα, να ισοπεδώνουν τα πάντα και να πηγαίνουν στράφι οι θυσίες του Ελληνικού λαού.
Και εδώ, θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση: ό,τι λάθη και αν κάναμε, ό,τι κι αν έπρεπε να έχουμε κάνει, για να μη δώσουμε το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να ισοπεδώσει τις κατακτήσεις του Ελληνικού λαού, η χώρα την οποία εμείς παραδώσαμε το 2004, δεν έχει σχέση με αυτό το οποίο είναι σήμερα η Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτό, το ξέρουν όλοι οι Έλληνες.
Αυτή η Κυβέρνηση, τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής της, πέρασε το νόμο για την αξιοκρατία στις προσλήψεις. Και ξέρω ότι πάρα πολλοί από εσάς διερωτώνται εάν πάλι εμείς, πάλι οι δημοκρατικές οικογένειες, είναι αυτές οι οποίες θα πρέπει να βάλουν μπροστά την αξιοκρατία, όταν άλλοι αντέταξαν σε αυτήν τη «γαλάζια» συνέντευξη.
Ναι σύντροφοι, πάλι εμείς, διότι εάν εμείς δεν κάνουμε αυτά τα βήματα στη χώρα, δεν πρόκειται να τα κάνει κανένας άλλος.
Γι' αυτό λοιπόν, όπως πάντα έκανε η αριστερή παράδοση σ' αυτήν εδώ τη χώρα, την οποία εμείς πάντα τιμήσαμε, όχι στα λόγια και στη θεωρία, αλλά στην πράξη και με τη δράση μας, κάνουμε πάλι την υπέρβαση. Και δεν λέμε ότι ήρθε η σειρά μας. Λέμε ότι ήρθε η ώρα για αξιοκρατία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, περάσαμε πολύ σημαντικά νομοσχέδια και νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, για τις οποίες οι Βουλευτές σας, οι συνάδελφοί μου, που είναι και σήμερα εδώ - και τους ευχαριστώ πολύ για την παρουσία τους - δίνουν συνεχώς μάχες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν συζητάμε στις Επιτροπές, αντί να έρχονται και να βελτιώνουν πράγματα στη συζήτηση οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης, είναι οι δικοί μας Βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ, που με παρεμβάσεις προσπαθούν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο, με την εμπειρία τους και με τις γνώσεις τους.
Αυτή είναι η προσφορά και η συμμετοχή μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία δεν είναι αυτό που, τον τελευταία καιρό, προσπαθούν μέσα στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου, να υπαινιχθούν κάποιοι για τους Βουλευτές. Είναι θέση ευθύνης και μάχης του Βουλευτή. Παρεμβαίνει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, δημιουργεί τις βάσεις όπου αύριο θα χτισθεί όλο αυτό το οικοδόμημα της χώρας, όπως το περιμένει ο Ελληνικός λαός.
Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν ψηφιστεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δάση και τα καμένα, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι σχετικές διατάξεις για τους δανειολήπτες, για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης των εταιρειών, για τον καινούργιο αναπτυξιακό νόμο και την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ - είναι και ο Υπουργός μας εδώ.
Επίσης, το καινούργιο πλαίσιο για τη Στατιστική Υπηρεσία, για να πάψουν πια να μας θεωρούν παντού μια αναξιόπιστη χώρα, που δίνει στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Επιπλέον, οι διατάξεις για την ιθαγένεια, που για μας είναι ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα, γιατί βάζει ακριβώς τη διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση, βάζει τη διαχωριστική γραμμή με τα φοβικά σύνδρομα της κοινωνίας. Γιατί δεν μπορούμε εμείς, σ' αυτή την κοινωνία, να θεωρούμε ότι είναι απειλή τα παιδιά των μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία, που έχουν λάβει την ελληνική παιδεία και που αποφάσισαν να ζήσουν σ' αυτή τη χώρα.
Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε απειλή τους οικονομικούς μετανάστες, που επέλεξαν την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, όπως έκαναν συμπατριώτες μας πριν από αρκετά χρόνια, πηγαίνοντας σε χώρες της Ευρώπης. Στη δική μας κοινωνία, τέτοιου είδους φοβίες δεν έχουν θέση, γιατί η δική μας κοινωνία ξεπερνά αυτού του είδους τα σύνδρομα, προχωράει μπροστά και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής σύγκλισης, όχι συνθήκες σύγκρουσης και διαχωρισμών.
Προσθέστε, σε όλα τα παραπάνω, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάρτηση όλων των αποφάσεων της Διοίκησης στο διαδίκτυο, τις τροποποιήσεις για τον Υπαλληλικό Κώδικα τις οποίες αναμένουμε, τις δεσμεύσεις, σε συνδυασμό μάλιστα με το επίκαιρο θέμα των προηγούμενων ημερών - τις αγροτικές κινητοποιήσεις - για την αλλαγή του συνδικαλιστικού πλαισίου και του συνεταιριστικού πλαισίου για τους αγρότες, καθώς και την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.
Ακόμα, την αυτοδιοίκηση των Δικαστηρίων, που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι, αυτό που προσπάθησε να κάνει η Νέα Δημοκρατία, ήταν πρώτα απ' όλα να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, να μην υπάρχει αποτέλεσμα σε όλες τις διαδικασίες έρευνας για τα μεγάλα σκάνδαλα που υπήρξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Και εδώ, απαντήσαμε ξεκάθαρα στο ζήτημα της διαφάνειας, με τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών, γιατί είπαμε ότι εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και ότι, σε τελική ανάλυση, όποιος και να εμπλέκεται, να έρθουν όλα στο φως.
Εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι συστήσαμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Άλλοι έκλειναν τη Βουλή τον Ιούνιο, πριν καλά - καλά ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της, προκειμένου να αποφύγουν το φως στη δημόσια ζωή.
Σήμερα λοιπόν, ας μην πλειοδοτούν στα λόγια για τη σύσταση και τη λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών, γιατί τη θεσμική εκτροπή του Ιουνίου, ο Ελληνικός λαός δεν την ξεχνά, ασχέτως αν εμείς θεωρούμε ότι τελικά, έστω και με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, βοήθησε τον τόπο μας, γιατί έφυγε επιτέλους αυτή η Κυβέρνηση, και άνοιξε ο δρόμος για να έρθει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μια νέα πορεία για τη χώρα.
Προσθέστε ακόμη όλες τις πρωτοβουλίες μας για την υγεία, για το φάρμακο, για τη λύση του προβλήματος των εφημεριών στα νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της απειλής της πανδημίας της γρίπης. Τις ρυθμίσεις για τα ζητήματα προστασίας του πολίτη, όπου υπήρξε όλη αυτή η φημολογία τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ότι θα καταστρεφόταν η Αθήνα και ο τόπος, και τίποτα από αυτά δεν έγινε. Και δεν έγινε, όχι με άσκηση αστυνομικής βίας, αλλά με σωστή προσέγγιση, με σωστή αστυνόμευση, χωρίς να προκαλείται το δημόσιο αίσθημα, χωρίς «ζαρντινιέρες» και «χρωματιστά παπούτσια».
Εμείς, σ' αυτά απαντήσαμε με Γραφείο καταγγελίας για την αυθαιρεσία της αστυνομικής βίας, διότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ούτε από τη λειτουργία των αστυνομικών οργάνων, ούτε βεβαίως από την ελεύθερη διαβίωση των πολιτών στην Αθήνα.
Είναι άραγε όλα αυτά που είπα, στοιχεία άσκησης μιας δεξιάς πολιτικής; Είναι δεξιά πολιτική, το να συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στην κάμερα; Ένα Υπουργικό Συμβούλιο που, όσες φορές συνεδρίασε μέχρι τώρα, επί ΠΑΣΟΚ, δεν είχε συνεδριάσει όλα αυτά τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, η θεσμοθέτηση της διαβούλευσης, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για να μπορεί να περνά οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία με τη συναίνεση των πολιτών και μέσα από διάλογο και βελτιώσεις. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία της διαβούλευσης, μας έλεγαν ότι αυτά είναι παιδιάστικα πράγματα, τα οποία δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο.
Σήμερα, πρώτα αυτοί μιλούν για διαβούλευση και διάλογο, όπως έκαναν άλλωστε και με την εκλογή του Αρχηγού τους από τη βάση. Και σήμερα, μάλιστα, έρχονται και πλειοδοτούν και ανακοινώνουν ότι ακόμη και τον Γραμματέα της Νεολαίας τους, θα τον εκλέξουν από τη βάση. Τότε, πάλι μας έλεγαν ότι αυτά είναι παιδιάστικα πράγματα και ότι δεν γίνονται και ότι είναι μεγάλες διαδικασίες, οι οποίες δεν ελέγχονται από πουθενά, δεν πιστοποιούνται και διάφορα τέτοια.
Επίσης, να προσθέσω και τη συγχώνευση των Οργανισμών και των Επιτροπών, σ' αυτή την κατεύθυνση, της διαφάνειας και της εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος.
Θα ήθελα να αναφερθώ, όμως, και σε ένα θέμα που μου έθεσε ένας σύντροφος προηγουμένως, και ξέρω ότι σας πονάει. Το θέμα της στελέχωσης του κράτους.
Είναι γεγονός ότι τέσσερις μήνες μετά από τις 4 του Οκτώβρη, προφανώς δημιουργεί δυσλειτουργίες το γεγονός ότι, σε κάποιες καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι επί της ουσίας αρνούνται να ασκήσουν το καθήκον τους ή και όταν το ασκούν, το ασκούν πλημμελώς.
Υπό συνθήκες ενός ευνομούμενου κράτους, αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει, ότι αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν εκεί και νιώθουν ως κομματικοί εγκάθετοι, διότι αλλιώς, ως υπηρεσιακοί, θα ασκούσαν το καθήκον τους. Πράγματι, αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα το ότι δεν το ασκούν.
Όμως, σύντροφοι, πέρα από αυτό, που μας κοστίζει, δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα λέει ένα πράγμα: ότι με την πρωτοβουλία την οποία έχουμε πάρει, για την αξιολόγηση και την ανοιχτή υποβολή ενδιαφέροντος, προκειμένου να καταλάβει κάποιος μια δημόσια κρατική θέση, ή αργότερα και μια διευθυντική θέση, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να νιώθει ο κάθε πολίτης ότι έχει λόγο και δικαίωμα να ξέρει ποιος πήγε, γιατί πήγε, με ποια κριτήρια πήγε εκεί. Και αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση αυτής της προσπάθειας που κάναμε.
Θέλω να πιστεύω ότι όταν θα έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία και με τις όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές που θα έχουν γίνει, όποιο κόστος είχαμε από αυτή την καθυστέρηση, θα το ξεχάσουμε γρήγορα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε αυτές τις θέσεις, πραγματικά θα έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια και πιστεύω ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Εάν σε όλη αυτή την εικόνα, προσθέσετε τη μεγάλη προσπάθεια για τη διεθνή παρουσία της χώρας μας, στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτές τις πρώτες 120 μέρες αυτής της Κυβέρνησης.
Θέλω να σταθώ όμως σε δύο σημεία. Αυτή η Κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει ζητήματα δεκαετιών που απασχολούν τη χώρα. Ζητήματα που, εκ των πραγμάτων, είναι επώδυνα για τον Ελληνικό λαό.
Και κλήθηκε να αντιμετωπίσει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, μιας τρύπας ενός δημόσιου χρέους που αύξανε μέρα με τη μέρα, καθώς ψάχναμε να βρούμε πού θα σταματήσει το κοντέρ, από το 3% που προϋπολόγισαν, στο 6% που μας είπαν μετά, στο 8% που διέρρεαν και στο 12,7% όπου τελικά σταμάτησε. Αφού λοιπόν μας κατέστησαν αδύναμο κρίκο στην παγκόσμια οικονομική αγορά, ήρθε η διεθνής κρίση, όπου έδωσε, πλέον, άλλη διάσταση στα πράγματα, έναν χαρακτήρα κατεπείγουσας κατάστασης, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα. Γιατί όταν φτάνεις στο σημείο να πρέπει να δανειστείς, επειδή αλλιώς δεν μπορείς να επιβιώσεις εδώ όπου σε έφεραν και να πρέπει να δανειστείς μάλιστα με τους επαχθέστερους όρους, θέλει πολύ μεγάλο αγώνα για να μπορέσεις να τα καταφέρεις.
Με ευθύνη λοιπόν απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, ο Πρωθυπουργός της χώρας εξαντλούσε κάθε φορά όλα τα περιθώρια διατήρησης του κριτηρίου της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε κάθε απόφασή του. Και την ίδια στιγμή, έρχονται και μας λένε: «μα γιατί δεν πήρατε τα μέτρα αυτά, που πήρατε τώρα, τον Οκτώβριο;». Μα γιατί τον Οκτώβριο δεν θα είχαν τη χρησιμότητα που έχουν τώρα. Γιατί τον Οκτώβριο ήταν ακόμα μια ζωντανή κατάσταση, την οποία η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, την πάλευαν με τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Δεν ήταν εφάπαξ μέτρα, τα οποία θα τα παίρναμε τότε ή τώρα. Και γιατί ακριβώς θέλαμε να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, προκειμένου να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τον Ελληνικό λαό, με μέτρα που θα του κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη.
Με πλήρη λοιπόν συναίσθηση της ευθύνης, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έβαλαν σε κάθε χρονική στιγμή δύο όρια: το όριο της επιβίωσης της χώρας απέναντι στη διεθνή κρίση και το όριο, το μέτρο, της κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέπει να διέπει κάθε απόφασή μας. Και αυτή τη δυαδική λογική, θα την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους, γιατί αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας από οποιονδήποτε άλλον, από οποιονδήποτε επικριτή μας.
Όταν μια Κυβέρνηση, στις πρώτες εκατό ημέρες, ανοίγει όλα τα θεσμικά ζητήματα, ανοίγει το φορολογικό, ανοίγει το οικονομικό, ανοίγει το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι έχει ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει. Αυτό το έργο, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με βάση τις αρχές που περιγράψαμε στον Ελληνικό λαό - ό,τι κι αν μας λένε και για ό,τι κι αν έχουν σκοπό να μας κατηγορήσουν.
Και αυτές οι αρχές, είναι οι αρχές της διαφάνειας, της εργατικότητας, της λογοδοσίας, του σεβασμού στο δημόσιο πλούτο, του σεβασμού στον πολίτη, της δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας, της αξιοκρατίας.
Είναι όλα αυτά τα πράγματα, για τα οποία μας μιλάει εδώ και τόσα χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι όλα αυτά, που θα είναι ο σκληρός πυρήνας των αρχών μας, με τις οποίες θα προχωρήσουμε για μια Ελλάδα αξιοπρεπή, για την οποία θα χαίρονται οι πολίτες της να ζουν σ' αυτήν.
Για μια εθνική προσπάθεια, για την οποία θα είμαστε όλοι μας υπερήφανοι μετά από μερικά χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ.