Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνέχεια συναντήσεων της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελας Γκερέκου στο Μιλάνο

Την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή της στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού «BΙΤ» (Borsa Internazionale del Turismo).
Εκτός από τις συναντήσεις με διεθνείς τουριστικούς παράγοντες αλλά και τους υπουργούς Τουρισμού της Ιταλίας, της Νότιας Αφρικής αλλά και άλλων χωρών, η κ. Γκερέκου συναντήθηκε με....
 τον Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Νικόλαο Βελισιώτη. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε στην Υφυπουργό το πολύπλευρο έργο του Κέντρου, με βασικότερο εκείνο της απόδοσης διπλωμάτων Ελληνικής Γλώσσας σε Ιταλούς, καθώς το Κέντρο λειτουργεί ως πιστοποιημένο κέντρο ελληνομάθειας. Επιπροσθέτως, τονίστηκε η πρωτοβουλία του κ. Βελισιώτη για μία αναδρομική έκθεση του σημαντικού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο του 2010, στο Μουσείο Μπενάκη. Ακόμα, συζητήθηκε η πρωτοβουλία για μόνιμη έκθεση γύψινων ομοιωμάτων καθώς και μπρούτζινων αντιγράφων έργων του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος Ιταλός ζωγράφος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δρώμενων των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Στην ίδια λογική συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παρουσίασης μιας σειράς εκθέσεων κλασικών και σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων στην Ιταλία, με σκοπό να τονιστούν οι κοινοί πολιτιστικοί δεσμοί των δύο χωρών.


Κατόπιν, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού της Αιγύπτου, κ. Mohamed Zuhair Garanna, στο Περίπτερο της Αιγύπτου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα διμερούς τουριστικού ενδιαφέροντος ενώ με πρωτοβουλία της κ. Γκερέκου τονίστηκε η ανάγκη επανενεργοποίησης της τουριστικής συμφωνίας που έχουν οι δύο χώρες και η οποία αφορά σε ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Ο Αιγύπτιος Υπουργός με την σειρά του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Υφυπουργό να επισκεφτεί την Αίγυπτο, πρόταση την οποία η κ. Γκερέκου απεδέχθη. Ακόμη, συμφωνήθηκε και η πραγματοποίηση ταξιδιού γνωριμίας από Αιγυπτίους tour operators στην Ελλάδα.


Τέλος, σε θερμό κλίμα διεξήχθη στην Σκάλα του Μιλάνου η συνάντηση της κ. Γκερέκου με τον πρώτο Έλληνα Υπεύθυνο Διανομών κ. Ηλία Τζαμπετονίδη. Η υφυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του θεάτρου, επισκέφτηκε το βασιλικό θεωρείο και τη σκηνή και ενημερώθηκε για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2010. Η κ. Γκερέκου τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο πρώτος μη Ιταλός Υπεύθυνος Διανομών να είναι Έλληνας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ενίσχυση των ελληνοϊταλικών σχέσεων φιλίας. Μάλιστα, επεσήμανε την σημαντική σχέση που έχει ο Τουρισμός με τον Πολιτισμό, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το ρόλο που έπαιξε παγκοσμίως η σημαντική Ελληνίδα καλλιτέχνης Μαρία Κάλλας, που έκανε την Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο.