Τοποθέτηση του Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με τις εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, για μία ακόμη φορά σήμερα συνειδητοποίησα, ότι...............
οι διαφορές στις θέσεις του ΚΚΕ με τις δικές σας και του κόμματός σας είναι ουσιώδεις και θεμελιακές. Όλοι λέμε, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται. Με τα ημίμετρα όμως, που παίρνετε τους τρεις μήνες τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια το κόμμα σας όταν κυβερνούσε, είναι τέτοια που δείχνουν, ότι ουσιαστικά υποβοηθιέται ο ιδιωτικός τομέας της υγείας σε σχέση με το δημόσιο, ο οποίος υποβαθμίζεται.
Όλοι ξέρουμε ότι οι ελλείψεις στο Δημόσιο τομέα Υγείας είναι 25.000 σε νοσηλευτικό προσωπικό και πάνω από 4.500 σε γιατρούς και εν τω μεταξύ αυτός ο οποίος υποφέρει στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα. Για να μη μου πείτε, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, αρκεί να σας υπενθυμίσω ότι τα μεγαθήρια τα ιδιωτικά στο χώρο της υγείας αδειοδοτήθηκαν και κάποια λειτούργησαν επί ημερών του ΠΑΣΟΚ.
Επειδή όλοι οι συνάδελφοι μίλησαν για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, θα ήθελα και εγώ να σας υπενθυμίσω για το νοσοκομείο της Κέρκυρας. Είναι ένα καινούργιο νοσοκομείο, και μετά από 20 χρόνια σκληρών αγώνων του Κερκυραϊκού λαού είναι στο τέλος του. Έχει 330 κρεβάτια και παρόλα αυτά εσείς επιμένετε να πάει με το παλιό προσωπικό του νοσοκομείου. Είναι σα να έχεις ένα μαγαζί που το αναβαθμίζεις σε σούπερ μάρκετ, αλλά βάζεις τον ίδιο αριθμό προσωπικού. Με 400 άτομα προσωπικό,-- 200 δηλαδή λιγότερα απ’ όσα χρειάζεται το παλιό Νοσοκομείο--και 500 λιγότερα από όσα χρειάζεται το καινούργιο. Ακόμη και η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε κάτι τέτοιο !
Η διαφορά μας είναι, ότι εμείς μιλούμε για έναν αποκλειστικά σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν, ενιαίο και καθολικό που θα αφορά και τις τρεις βαθμίδες, την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια φροντίδα και την πρόνοια και την πρόληψη. Έρχεστε, λοιπόν, εσείς τώρα και αναμιγνύετε τον Καλλικράτη, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ… στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μου θυμίζεται τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας που είχε προτείνει περίπου 13 προσχέδια νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τα αναρτούσε στο διαδίκτυο για την περίφημη «διαβούλευση», που ήταν εφεύρεση του κ. Αβραμόπουλου και όχι δική σας,
Εδώ είναι οι καθοριστικές μας διαφορές. Εμείς λέμε η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει λόγο και ουσιαστικό. Δε μπορεί όμως να έχει και έργο και μάλιστα καθοριστικό σε θέματα Υγείας. Να διασπαστεί, δηλαδή, το ενιαίο του ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα να την έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.. Μέσα, λοιπόν, από ένα δωρεάν σύγχρονο ενιαίο σύστημα υγείας πρέπει να προσφέρεται επιτέλους στον ελληνικό λαό η υγεία.
Μιλήσατε για τη νέα γρίπη. Ουσιαστικά είναι μια πληγή που θα χαίνει για πολύ καιρό. Εμείς είπαμε, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Ήδη τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια διεθνούς φήμης επιστήμονες και κατηγορούν άμεσα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι χρηματοδοτήθηκαν από τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Θα έπρεπε να υπάρξει μια προσοχή γιατί υπήρχαν παραδείγματα και εμείς τα είπαμε. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και άλλες χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου περάσανε την πανδημία χωρίς να κάνουν κανένα εμβόλιο για τη νέα γρίπη. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επέμενε να παραγγέλνει και να ξαναπαραγγέλνει εμβόλια. Και εσείς μπορεί να το είπατε πολύ απλά κυρία Υπουργέ ότι καταγγείλατε τις παραγγελίες και ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί η χώρα 80 εκ. Ευρώ, έχω όμως μια απορία που θέλω να μου απαντήσετε. Αν, ακόμη και για ένα μικρό δάνειο πρέπει να βάλεις εγγυητή, δεν υπήρξαν ρήτρες στις παραγγελίες των εμβολίων; Δεν υπήρχαν εγγυήσεις; Απλά, δεχτήκαν οι πολυεθνικές --οι οποίες ακόμα και με 300.000 εμβόλια που είπατε ότι μέχρι τη στιγμή χρησιμοποιήθηκαν στην χώρα μαςέβγαλαν και με το παραπάνω τα κέρδη τους—να ακυρωθεί η παραγγελία 15.000.000 εμβολίων και να μην πληρώσει τίποτε το ελληνικό κράτος;
Για τα φάρμακα ξέρετε τις θέσεις μας. Εμείς λέμε ότι μπορεί η Ελλάδα μέσα από ένα δημόσιο φορέα φαρμάκου ακόμα και να παράγει αλλά και να διαχειρίζεται σωστά ακόμη και να εξάγει φάρμακα. Το ίδιο και με το αναλώσιμο υλικό. Στη χώρα μας υπήρχαν εργοστάσια ακόμη και παραγωγής φίλτρων τεχνητού νεφρού. Κάποια από αυτά, χάριν του μεγάλου κεφαλαίου, ποτέ δεν δούλεψαν. Όσον αφορά στα χρέη των νοσοκομείων, αυτά θα αναπαράγονται όσο δεν γίνονται αυτά τα οποία είπα και για τα φάρμακα και για τα αναλώσιμα υλικά. Η ερώτησή μου για τα χρέη των νοσοκομείων είναι η εξής : Σε ποιον κωδικό του προϋπολογισμού είναι εγγεγραμμένη η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων;