Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕ ΚΚΕ: Η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο να γίνει με όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπήρξε στις πρόσφατες εθνικές αλλαγές και να ήλθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση όμως η κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του νομού Κέρκυρας αλλά και στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά συνεχώς χειροτερεύει. Μπροστά σ΄ αυτή την άσχημη κατάσταση η κυβέρνηση προχωρά για το...
2010 στην περικοπή κατά 1,4 δισ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Όσο για τις θέσεις που υπήρχαν στο προεκλογικό φυλλάδιο της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ και αφορούσαν το χώρο της υγείας τις πήρε η αντιλαϊκή καταιγίδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στήριξη της ΝΔ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Η συνεχής υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας του νομού και η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο το μόνο που έχει διασφαλίσει είναι η απρόσκοπτη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και η συνεχής κερδοφορία του.
Τη διαχρονική αυτή εγκληματική ανθυγιεινή πολιτική που έχουν εφαρμόσει εναλλάξ οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αντιμετωπίζει την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα μετατρέποντας το νοσοκομείο σε επιχείρηση και τους ασθενείς σε πελάτες προσπαθούν η κυβέρνηση μαζί με διάφορους υποστηρικτές της να την κρύψουν κάτω από το αποπροσανατολιστικό δίλημμα ναι ή όχι στη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου. Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας των αιρετών της Τοπικής αυτοδιοίκησης πού σφυρίζουν αδιάφορα και ιδιαίτερα του Νομάρχη του εκλεκτού της ΝΔ ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης με το να οργανώνει συσκέψεις για την άμεση μετεγκατάσταση του νοσοκομείου.
Είναι αλήθεια ότι το κτίριο του νέου νοσοκομείου είναι πολύ καλλίτερο από το υπάρχον όμως δεν αρκεί μόνο αυτό, απαιτείται να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και κυρίως η κατάλληλη επάνδρωσή του με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό που θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε διαφορετική οι κάτοικοι της Κέρκυρας και οι επισκέπτες μπορεί να έχουν αποκτήσει ένα καινούργιο κτίριο όμως θα συνεχίζουν να μην έχουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που τους αρμόζει αφού προσωπικό θα παραμείνει τι ίδιο που υπάρχει σήμερα και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα που υπάρχουν στο οργανισμό. Για παράδειγμα αν τελικά λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού τα 4 κρεβάτια από τα 8 στη ΜΕΘ ποιος θα είναι εκείνος που θα πάρει την ευθύνη στην περίπτωση ενός περιστατικού που ενώ θάχει την ανάγκη της ΜΕΘ δεν θα μπορεί όμως να αξιοποιήσει τα άδεια κρεβάτιά της βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του;
Η οργή και αγανάκτηση που έχει δημιουργήσει η διαχρονική γαλαζοπράσινη κυβερνητική αδιαφορία για το νοσοκομείο και γενικότερα για τις υπηρεσίες υγείας του νομού δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο ναι ή όχι στην μετεγκατάσταση αλλά να μετατραπεί σε αγώνα με αιτήματα και διεκδικήσεις που να έρχονται σε ρήξη και σύγκρουση με την ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Απαιτείται επομένως να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα διεκδικώντας ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΕ Υγεία – Πρόνοια. Άμεσα πιο δυναμικά και μαχητικά να απαιτήσει:
• Την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο με όρους που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
• Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
• Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία-πρόνοια, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο νομό της Κέρκυρας.
• Την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ.
• Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Αβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας.