Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τι απάντησε το Υπουργείο Παιδείας για την έλλειψη υπαλλήλων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 1701/27-11-2009, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ.Μπάμπης Χαραλάμπους,Νίκος Μωραίτης και Γιάννης Ζιώγας σχετικά με το διοικητικό προσωπικό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σας κάνουμε γνωστό τα ακόλουθα: Για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού πάσης φύσης και σχέσης εργασίας, η

μισθοδοσία του οποίου βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, απαιτείται η έκδοση σχετικής
Εγκριτικής Απόφασης της Επιτροπής της παρ.1 του άρθρου 2 της αριθμ. 33/27.12.2006
Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.Η ως άνώ Επιτροπή συγκροτείται από τους Υπουργούς
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και από το
Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης. ;
Οι Υπηρεσίες αποστέλλουν τα αιτήματα τους με βάση τις ανάγκες τους σε προσωπικό είτε στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων όλων των φορέων του δημοσίου τομέα είτε ως κατ'εξάίρεση αιτήματα πρόσληψης προσωπικού λόγω εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών. Τα ενίλόγω αιτήματα υποβάλλονται με πρόταση του αρμοδίου Υπουργού στα Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών προς, έκδοση της προαναφερόμενης εγκριτικής
απόφασης.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αιτήθηκε, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2009, την πλήρωση εξήντα τριών (63) κενών οργανικών θέσεων μόνιμου διοικητικού προσωπικού καθώς και την έγκριση σύναψης συμβάσεως μίσθωσης έργου χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους με (20) άτομα (ι8 φύλακες και 2 συντηρητές).
Το ανωτέρω αίτημα μαζί με όλα τα αιτήματα των Πανεπιστημίων προωθήθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και διαβιβάσθηκαν μέσω της Δ/νσης Διοικητικού της ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στους ανωτέρω αρμόδιους φορείς.
Δυνάμει του ανωτέρω αιτήματος πρόσληψης, εξεδόθη η αριθμ.
ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.107141/οικ.13738/26.05.2009 Απόφαση της Επιτροπής της αριθμ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται η πλήρωση στα Πανεπιστήμια συνολικώς μόνο 25 κενών θέσεων μόνιμου διοικητικού προσωπικού. Η κατανομή των ανωτέρω εγκριθεισων θέσεων κατά Πανεπιστήμιο θα γίνει με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ για τη διαδικασία της πλήρωσης τους αποκλειστικώς αρμόδιο είναι το ΑΣΕΠ.
Όσον αφορά στο ζήτημα των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνους ισχύουν τα ακόλουθα:
Στις 31.05.2009 έληξε η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ II των κάτωθι κατηγοριών
πράξεων: α) της αριθμ. 2.2.2.(3, 2.6.1.ζ «Διεύρυνση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και β) της αριθμ.2.1.3.δ «Ενίσχυση και Εμπλουτισμός Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών», ενώ ταυτόχρονα δεν υφίσταται πρόβλεψη περί συνέχισης της χρηματοδότησης των ως άνω προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ. •:
Εν όψει της λήξης της χρηματοδότησης λήγουν και οι συμβάσεις έργου των υπαλλήλων που απασχολούνται στα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα, τόσο στα νέα Τμήματα που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο της Διεύρυνσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων.
Επειδή η άμεση αποχώρηση ενός τόσου μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα δυσχεράνει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατόπιν σχετικών αιτημάτων των Πανεπιστημίων, προώθησε με το αριθμ. 137241/Β2/23.10.2008 έγγραφο, αίτημα υπογεγραμμένο από τον κ.Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για κατ' εξαίρεση και άμεση έγκριση προς επείγουσα πρόσληψη από 01.01.2009 ίστα Πανεπιστήμια συνολικώς τετρακοσίων σαράντα (440) υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως οκτώ (8) μηνών, δυνάμει του άρθρου 21 του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α/3.3.94) «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων δημόσιας διοίκησης»,όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προκειμένου να καλυφθούν οι ανωτέρω επείγουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων, έως την στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
' Το ως άνω άρθρο 21 του Ν. 2190/1994^, συνιστά τη μοναδική νομοθετική βάση άμεσης πρόσληψης προσωπικού, η μισθοδοσία τοιίι οποίου βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ήδη, βάσει του ανωτέρω αιτήματος της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης κάι Θρησκευμάτων εξεδόθη η αριθμ. Δ!ΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.10/80/29100πε/10.04.2009 Απόφαση της Επιτροπής της αριθμ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, με την οροία εγκρίνεται η πρόσληψη στα Πανεπιστήμια κατά κατηγορία συνολικώς τριακοσίων (300) ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως 8 μήνες). Ειδικά για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει εγκριθεί η πρόσληψη συνολικώς εικοσί ενός (21) ατόμων ( 18 ατόμων κατηγορίας ΠΕ, 2 ατόμων κατηγορίας ΤΕ και 1 ατόμου κατηγορίας ΔΕ).
Επιπρόσθετα έχει ήδη προωθηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υπογραφεί η αριθμ.74293/Β2/24.06.2009 Υ.Α. κατανομής κατά Πανεπιστήμιο και κατά ειδικότητα διακοσίων ογδόντα επτά (287) ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χ χρόνου στα Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Ιονίου.
Τούτο σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο νομιμοποιείται πλέον να εκδόσει σχετική προκήρυξη και να προβεί άμεσα στις διαδικασίες πρόσληψης του ανωτέρω προσωπικού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εφαρμοστέο άρθρο 21 του Ν. 2190/1994.
Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του ως άνω άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, ορίζεται ότι παράταση, δηλαδή ανανέωση των συναφθεισών οκτάμηνων συμβάσεων ή σύναψη νέων συμβάσεων κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι άκυρες. Μάλιστα, η μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητώς και από την παρ.8 του άρθρου 103 του Συντάγματος.


Δυνάμει του άρθρου 103 του Συντάγματος για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού! δικαίου αορίστου χρόνου, επιβάλλεται η σύσταση έστω και με ουσιαστικό Νόμο των απαιτούμενων θέσεων, η έγκριση της πλήρωσης τους κατά τα ανωτέρω από την Επιτροπή της αριθμ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν η διενέργεια της διαδικασίας πλήρωσης τους μέσω ΑΣΕΠ.
Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του (Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εξετάζουν το αίτημα για σύσταση τριακοσίων (300) συνολικώς μόνιμων ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θέσεων στα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και στα Τμήματα Διεύρυνσης αυτών.