Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ- Τι αποκαλύπτει η Α. Γκερέκου για έργα του ΕΣΠΑ

(Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 290 εκ. ευρώ, η κατασκευή των φραγμάτων, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας.


Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Πολυχρηστικό Τουριστικό Κέντρο Παλαιοκαστρίτσας»)
Από το προεκλογικό φυλλάδιο του κου Δένδια

Το τελευταίο διαστημα ο κος Δένδιας επανέρχεται συνεχώς..............
στο θέμα της κατασκευής των φραγμάτων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τον κερκυραϊκό λαό ότι είχε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του μέσω ΕΣΠΑ. Προς επίρρωση των όσων ισχυρίζεται, επικαλείται μάλιστα και τη σχετική για το θέμα ανακοίνωση μου. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα:


Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 9/3/2009 ο κος Σουφλιάς διαβεβαιώνει: «Οι μελέτες είναι έτοιμες και έχουν εκπονηθεί και το έργο -αφού γίνουν ορισμένες τυπικές διαδικασίες- θα δημοπρατηθεί μέσα στον Απρίλιο».


Πέρασε όμως ο Απρίλιος, ήρθε το καλοκαίρι, φτάσαμε στις εκλογές του Οκτωβρίου και ακόμη το έργο να δημοπρατηθεί. Αφού το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, γιατί ο κος Δένδιας δεν πίεσε ώστε το έργο να δημοπρατηθεί; Μήπως γιατί είχε στο νου του να εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με τα φράγματα όπως ισχυρίζεται; Όχι βέβαια. Ο λόγος είναι πιο απλός. Το έργο δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται από τον πίνακα των ενταγμένων πράξεων, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ - και στην οποία σύμφωνα με την παράγραφο 5.7 της Αρ. Πρωτ. Οίκ. 162703/Π3/17-3-2009 πρόσκλησης του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να δημοσιοποιείται - στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται.

Επομένως, εκκρεμούν:
- η υποβολή πρότασης από τη Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ6) της ΓΓΔΕ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
-ο έλεγχος πληρότητας των υποβληθέντων στοιχείων της πρότασης,
-η αξιολόγηση της πρότασης, η γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Συντονισμού,
-η έκδοση της απόφασης ένταξης της πράξης και τέλος
-η δημοσιοποίησή της στην οικεία ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ.


Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε δεν απέμενε η τυπική διαδικασία του ελέγχου της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής, αλλά μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν και οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν χωρίς την τροποποίηση στους περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.


Καλό θα είναι ο κος Δένδιας να είναι πιο προσεχτικός όταν ισχυρίζεται ότι ένα έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Με την ευκαιρία, οφείλει να δώσει και κάποιες άλλες εξηγήσεις.
Γιατί, λόγου χάρη, υπήρχε αρνητική εισήγηση για ένταξη στο ΕΣΠΑ για το έργο της αποκατάστασης του Προμαχώνα του Καβοσίδερο, από την προηγούμενη ηγεσία της ΠΙΝ;
Ακόμη, γιατί το Πολυχρηστικό Κέντρο Παλαιοκαστρίτσας (το οποίο επίσης διαφημίζει ότι είναι ενταγμένο) δεν υπήρχε καν στον τελικό πίνακα προτεραιοτήτων της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης; Μήπως, πολύ απλά, γιατί ήταν μελετητικά εξαιρετικά ανώριμο;


Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού