Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Αρθρο του Δ. Καρύδη

Νομοσχέδιο σκούπα ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Με το νομοσχέδιο θα αλλάξουν όλα προς το χειρότερο φυσικά.
Το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε λογικά να προτάσσει τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς. Λογικά θα έπρεπε να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα με κέντρο τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή και όχι τη βελτίωση του συστήματος ή το οικονομικό κόστος.
Αν το Υπουργείο............................
 Υγείας υπάρχει επειδή πρέπει κάποιος να φροντίζει τη σωματική υγεία, το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει επειδή κάποιος πρέπει να φροντίζει την ολόπλευρή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, την ορθή διαπαιδαγωγησή τους, την ένταξη τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας με όρους που θα διασφαλίζουν ότι αυτές οι προσωπικότητες θα εργάζονται στα πλαίσια μίας δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας με πολλά χρήσιμα και κρίσιμα εφόδια στον σκληρό ανταγωνιστικό κόσμο που έχει διαμορφωθεί και κεταβάλλεται συνεχώς.


Αντ’ αυτού, το Υπουργείο θέτει ως πρώτο στόχο τη βελτίωση του συστήματος και ως δεύερο την περιστολή των δαπανών.


Ετσι, εντάσσει τους εκπαιδευτικούς στο γενικό πακέτο διορισμών, σαν να πρόκειται για κοινούς δημοσίους υπαλλήλους, βλέπει ψυχρά και κυνικά τα προβλήματα ειδικών κατηγοριών πολιτών όπως λχ οι πολύτεκνοι, προσπερνά την ως τώρα διαμορφοθείσα πραγματικότητα στο θέμα της προϋπηρεσίας, ακυρώνει ζωές, ακυρώνει προσπάθειες ετών, ακυρώνει προσδοκίες, ενεργεί βίαια και ολοκληρωτικά προκειμένου να διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για την οποία υπάρχουν πολλές, σοβαρές και ισχυρές ενστάσεις, τις οποίες προσπερνά με εξαιρετική ευκολία.


Η επιχειρηματολογία είναι εντελώς αστήρικτη, έωλη και αυτοϋπονομευμένη, προκαλεί οργή και σφορδρή αντίδραση, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Εκείνος που αποφασίζει είναι ο υπουργός. Ποτέ δεν αποφασίζουν οι υπήκοοι. Αλλωστε και το 1997 που ξεσηκώθηκαν, μετά από ένα δίμηνο επέστρεψαν με τα κεφάλια κατεβασμένα. Η «μεταρρύθμιση» είχε περάσει.


Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Ο Γεράσιμος μπόρεσε. Το «έργο» του θα ολοκληρωθεί.
Οι υπήκοοι θα τοποθετήσουν στον τάφο των προσδοκιών και των προσπαθειών, σταυρό στον οποίο θα τους ανατεθεί να γράψουν δύο γραμμές. Θα βρουν αυτοί. Τι σόϊ δάσκαλοι είναι;