Προχωράμε στη διαδικασία του δελτίου των επικαίρων ερωτήσεων με την υπ’ αριθμόν 289/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους έχει ως εξής:
«Απαντώντας η κυρία Υπουργός σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μας δεσμεύτηκε ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα λειτουργούσε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2010 καθώς και ότι θα προσλάμβανε το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του.
Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, το Υπουργείο.............................
εξήγγειλε μόνο 35 νέες προσλήψεις προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όταν είναι σε όλους γνωστό ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε προσωπικό είναι πολλαπλάσιες. Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο που λειτουργεί σήμερα και διαθέτει 220 κρεβάτια, εργάζονται μόνο 400 άτομα, όταν με τους πιο μέτριους υπολογισμούς χρειάζονται τουλάχιστον 660 εργαζόμενοι.
Οι νέες προσλήψεις δεν συμπληρώνουν ούτε καν τα κενά που δημιουργούνται από τις απολύσεις των συμβασιούχων και τις συνταξιοδοτήσεις. Αν ληφθεί, δε, υπόψη ότι για το καινούργιο Νοσοκομείο 330 κλινών χρειάζονται τουλάχιστον 900 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος γιατί οι Κερκυραίοι αγανακτούν και θεωρούν ότι εμπαίζονται.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων μόνιμου προσωπικού για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του νέου Νοσοκομείου.»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο για τρία λεπτά, παρακαλώ.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ενημερώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες έχει βάλει σαν μια μεγάλη προτεραιότητα την επιτάχυνση των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι σίγουρο ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας, αγαπητέ συνάδελφε.
Φαντάζομαι ότι κι εσείς βέβαια κατανοείτε ότι όλες αυτές οι θέσεις, που ήδη προκηρύχθηκαν και οι επόμενες που θα προκηρυχθούν την επόμενη χρονιά, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα -σε υποστελέχωση- το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ένα πρόβλημα, βέβαια, που έχει διογκωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Να γίνω και πιο συγκεκριμένη: Όπως γνωρίζετε, με διάταξη που περάσαμε στον πρώτο νόμο που ψήφισε η Βουλή μετά τις εκλογές, εγκρίθηκε η πρόσληψη χιλίων θέσεων ιατρών, μονίμων επιμελητών Β’, πέραν των οργανικών θέσεων, ακριβώς για να διευκολύνουμε την πρόσληψή τους. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σε πλήρη συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και ελπίζουμε στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί. Έτσι θα έχουμε 2.093 θέσεις ιατρών στο σύνολο, 93 θέσεις παραπάνω από την αρχική συμφωνία της ΟΕΝΓΕ, εντός του 2010.
Επίσης, στις 29 Δεκεμβρίου, με έναν αγώνα δρόμου πρέπει να σας πω, μπορέσαμε και προχωρήσαμε στη μεγάλη προκήρυξη με το ΑΣΕΠ για μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, θέσεις 3.103, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ και των πολύτεκνων. Αυτό γιατί το τονίζω: Γιατί έτσι θα μπορέσουμε, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει και με τον Προϋπολογισμό του 2010, να κάνουμε και νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για επιπλέον 3.000 νέες θέσεις, σύνολο 6.103.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ακόμη και σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας προχωρούν παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε.
Όσον αφορά το νοσοκομείο της Κέρκυρας, θέλω να σας πω ότι ήδη εκκρεμούν για διορισμό έξι θέσεις ιατρών, από τις προηγούμενες προκηρύξεις. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 προκηρύχθηκαν είκοσι δύο θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Στις 7 Ιανουαρίου, μόλις πριν από λίγες ημέρες, προκηρύχθηκαν επτά θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Συνολικά είναι τριάντα πέντε θέσεις ιατρών.
Επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι σε προκήρυξη και προβλέπονται από τη μεγάλη προκήρυξη των νοσηλευτών πενήντα τρεις θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Αυτά έχουν ήδη προκηρυχθεί. Πέραν αυτών, στη νέα μεγάλη προκήρυξη που θα βγει των τριών χιλιάδων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και των χιλίων θέσεων, που εκεί βέβαια πρέπει να γίνει και μία συνεργασία με την ΟΙΕΝΓΕ, θα φροντίσουμε να υπάρχει και ένας αριθμός που να αφορά το Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το λόγο έχει ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι, παρά τις υποσχέσεις σας στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μας –και λυπούμαι που το λέω- θα βρισκόμαστε πολύ συχνά στη Βουλή, για να συζητούμε για το πότε επιτέλους θα λειτουργήσει αυτό το περίφημο «καινούργιο» Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Λέω μέσα στην ερώτησή μου, κυρία Υπουργέ, ότι οι Κερκυραίοι πραγματικά αγανακτούν και θεωρούν ότι εμπαίζονται όχι τόσο από εσάς βέβαια, αλλά διαχρονικά. Πρόκειται για ένα Νοσοκομείο που εδώ και είκοσι χρόνια, όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτησή μου, κάθε χρόνο εξαγγέλλεται από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε της Νέας Δημοκρατίας ότι θα λειτουργήσει και πάντοτε παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η λειτουργία του. Αρκεί να σας πω μόνο ότι προεκλογικά στις εθνικές εκλογές του 2004 το μεν ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβαζε το Νοσοκομείο της Κέρκυρας στα διαφημιστικά τηλεοπτικά τρέιλερ σαν ένα από τα νέα νοσοκομεία που έχει παραδώσει στον ελληνικό λαό προς λειτουργία. Ο δε τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, στην προεκλογική ομιλία του στην Κέρκυρα υποσχόταν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα λειτουργούσε με τη δική του Κυβέρνηση. Βέβαια, ούτε το ένα ούτε το άλλο μέχρι σήμερα έχουν γίνει.
Είναι ωραία, κυρία Υπουργέ, να μας απαντάτε πάντοτε γενικά για το πόσες θέσεις πανελλαδικά έχουν προκηρυχθεί. Κάνετε, όμως, ορισμένες προσθαφαιρέσεις που συμφέρουν το δικό σας Υπουργείο. Δυο χιλιάδες και κάτι γιατροί, λέτε, περισσότεροι απ’ ό,τι ο ΟΙΕΝΓΕ ζητούσε, ξεχνώντας να μας πείτε ότι η συλλογική σύμβαση που υπογράφθηκε με το Υπουργείο αφορούσε και το 2009 για δυόμισι χιλιάδες γιατρούς το 2009 και δύο χιλιάδες το 2010.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, σας ρωτούμε πλέον επιτακτικά και σας παρακαλώ, όταν θα μας απαντήσετε, να μας πείτε ξεκάθαρα το εξής: Υπάρχει στην Κέρκυρα αυτήν τη στιγμή στα πρόθυρα λειτουργίας ένα καινούργιο Νοσοκομείο; Εσείς η ίδια κατά λέξη στην απάντησή σας λέγατε ότι «ο μαγνητικός τομογράφος θα εγκατασταθεί στις αρχές του Γενάρη του 2010 και θα συμπέσει με τη λειτουργία του καινούργιου Νοσοκομείου». Η προκήρυξη αφορά πενήντα τρεις θέσεις, αλλά αυτές είναι και για το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας και για τα Κέντρα Υγείας, ενώ ουσιαστικά για το Νοσοκομείο παραμένουν τριάντα πέντε.
Θεωρείτε, λοιπόν, ότι με κάτω από τετρακόσιους που έχει αυτήν τη στιγμή το παλιό Νοσοκομείο και με άλλους τριάντα πέντε ή και πενήντα που θα προσληφθούν, μπορεί να λειτουργήσει ένα καινούργιο Νοσοκομείο τριακοσίων τριάντα κρεβατιών, όταν ο νέος οργανισμός, χωρίς το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής, αναφέρεται σε οκτακόσια εξήντα άτομα προσωπικό; Με ποιο προσωπικό, στα αλήθεια, θα λειτουργήσει;
Κυρία Υπουργέ, δεν πάω ούτε στο ιατρικό ούτε στο νοσηλευτικό, αλλά στην τεχνική υπηρεσία. Το καινούργιο Νοσοκομείο έχει έναν υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ποιος θα τον λειτουργήσει; Ο ένας υδραυλικός και ο ένας ηλεκτρολόγος, που αποτελούν σήμερα την τεχνική υπηρεσία του παλιού Νοσοκομείου;
Κυρία Υπουργέ, σας παρακαλώ, κάτι που είναι αυτονόητο και φυσιολογικό, που λέει ότι ένας καινούριος οργανισμός, ένα καινούριο νοσοκομείο χρειάζεται προσωπικό. Αυτό το προσωπικό μέσα μόνο από αυτοτελή προκήρυξη μπορεί να προέλθει και αυτό πρέπει να κάνει η δική σας Κυβέρνηση, αν θέλετε κάτι να καταγραφεί στα θετικά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους.
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Ξενογιαννακοπούλου για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι χαίρομαι, όταν έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε για τα θέματα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος βοηθάει και εμάς φυσικά να παρακολουθούμε και να βελτιώνουμε τις πολιτικές μας.
Όσον αφορά τώρα τις λειτουργίες του νέου νοσοκομείου, θα ήθελα να σας πω ότι ζήτησα και έχουμε σημερινή ημερομηνία από την ΔΕΠΑΝΟΜ, γιατί και εμένα μου αρέσει αυτά που λέω, να λέω και από πού έρχονται τα στοιχεία της ενημέρωσης, σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται η παράδοση του νέου νοσοκομείου. Η υπεύθυνη ενημέρωση που είχα σήμερα το πρωί αναφέρει ότι εκκρεμεί η έκδοση πιστοποιητικού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κερκύρας, προκειμένου να αρχίσει η τελική παράδοση στο χώρο του νέου νοσοκομείου από το παλιό.
Σας το λέω, για να έχετε και εσείς την πλήρη εικόνα. Αυτό είναι σημερινή ενημέρωση της ΔΕΠΑΝΟΜ, προκειμένου και εμείς να το παρακολουθούμε, αλλά και εσείς να γνωρίζετε με βάση τα επίσημα στοιχεία που μας ενημερώνουν οι υπηρεσίες.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις προσλήψεις, εμείς δεν θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια και ούτε θέλουμε να παραπλανούμε το Σώμα. Τα στοιχεία είναι ακριβή. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται με διάφορες προκηρύξεις τριάντα πέντε θέσεις ιατρών, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί ήδη και πρόκειται να πληρωθούν το επόμενο διάστημα και πενήντα τρεις θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να σας πω, γιατί ακριβώς δεν θέλω να σας παραπλανήσω, πόσες από τις χίλιες θέσεις των γιατρών ή από την καινούρια προκήρυξη των τριών χιλιάδων που θα βγει τους επόμενους μήνες, θα αφορά την Κέρκυρα. Μπορώ να σας πω ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο να υπάρχουν θέσεις για την Κέρκυρα, αλλά καταλαβαίνετε ότι μέσα σε ένα περιβάλλον, που εμείς μπορούμε να δεσμευθούμε για μια προκήρυξη τριών χιλιάδων νοσηλευτών, πρέπει να καλύψουμε ανάγκες και σε άλλα νοσοκομεία.
Άρα, λοιπόν, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτές οι θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επιταχυνθεί η πρόσληψη και των γιατρών και των νοσηλευτών και από εκεί και πέρα, στις δυο μεγάλες προκηρύξεις που βγαίνουν τώρα στο επόμενο διάστημα, θα υπάρχει μια ειδική σημασία όσον αφορά τις ανάγκες του Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ευχαριστώ πολύ.