Σε ερωτήσεις Δημοσιογράφων σχετικά με τις απόψεις που εκφράζονται για την πορεία του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών και τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων απάντησε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 ο Βουλευτής Κέρκυρας, κ.Νίκος Δένδιας:
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το έργο των φραγμάτων, μετά και τη συνάντηση που είχε στο αρμόδιο Υπουργείο- στη Δ6 Διεύθυνση- κ.Αυλωνίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το έργο των φραγμάτων δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αποδίδοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και εκφράζοντας την ανησυχία του.
« Θα αναφέρω από την αρχή τις εργασίες που έγιναν επί της ΝΔ για να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αιωρούνται αιτιάσεις κατά της προηγούμενης κυβέρνησης , οι οποίες είναι παντελώς ανεδαφικές.
Είμαι υποχρεωμένος κατ’ αρχήν να ξεκινήσω με μια υπόθεση εργασίας, ότι τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με σχετικά θέματα, γνωρίζουν τους μηχανισμούς και δεν αναφέρουν πράγματα που υποκρύπτουν άγνοια.
Τι έγινε με το συγκεκριμένο έργο των φραγμάτων:
Υπάρχουν κατ’ αρχήν δύο τρόποι.......................
με τους οποίος αντιμετωπίζονται τα κοινοτικά έργα.
Ο ένας τρόπος, ο ασφαλέστερος, ο οποίος επελέγη γι’ αυτή την περίπτωση λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας του έργου, είναι κατ’ αρχήν να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση και να προβλεφθεί η καταβολή του συνόλου του ποσού που αφορά την εκτέλεση αυτού του έργου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, απ’ το Ελληνικό δηλαδή Κράτος. Στη συνέχεια να σταλεί το έργο στη Διαχειριστική Αρχή και να υπογράψει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, ώστε το Ελληνικό Κράτος να πάρει πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό με το οποίο η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, που στη συγκερκιμένη περίπτωση είναι το 65%. Αυτό έχει γίνει στο έργο των φραγμάτων.
Ο κ.Σουφλιάς, με απόφαση που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2009- υπήρχε η σχετική ανακοίνωση την οποία ο ίδιος είχε αποστείλει- είχε εντάξει το σύνολο αυτού του έργου 286.000.000 εκ. € με ΣΑΕ συγκεκριμένη, την οποία σας ανέφερα, την 076/8 στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Δηλαδή είπε το Ελληνικό Κράτος δια του κ.Σουφλιά, ότι εγώ αυτό το έργο θα τα φτιάξω και είμαι διατεθειμένο να καταβάλλω το σύνολο των χρημάτων εξ ιδίων, στέλνω όμως το έργο για να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εφ’ όσον αυτή το επιθυμεί. Αυτός ο οποίος υπογράφει για την ένταξη είναι ο Γ.Γ. του οικείου Υπουργείου, ο κ. Μπαλτάς στην περίπτωση αυτή.
Ερωτώ είναι σοβαρό να πιστεύει κάποιος ότι ο Γ.Γ. δεν θα υπέγραφε ένα έργο, το οποίο ο Υπουργός του είχε ήδη προεντάξει, για το σύνολο του ποσού;
Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι καθυστέρησε η διαχειριστική αρχή και οφείλω να σας ενημερώσω ότι και αυτές τις καθυστερήσεις θα τις είχα αντιμετωπίσε,ι απλώς δεν πρόλαβα γιατί έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί το νέο Νοσοκομείο και μετά να μπορέσω να έχω το χρόνο να αντιμετωπίσω τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που στο συγκεκριμένο θέμα δημιουργούνται.
Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος λιγότερο ασφαλής.
Σύμφωνα μ’ αυτόν υπογράφει ο αρμόδιος Υπουργός μόνο για το ποσοστό συμμετοχής και από κει και πέρα το έργο εάν ενταχθεί εκτελείται και αν όχι δεν εκτελείται.
Αυτή όμως δεν είναι η περίπτωση του έργου των φραγμάτων.
Τελειώνω λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μια υποχρέωση, που είναι να τελειώσει με τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες που δημιουργεί η Διαχειριστική Αρχή, η οποία ζητάει επιπλέον περιβαλλοντικές μελέτες χωρίς να απαιτούνται και να προχωρήσει επί τη βάσει των τευχών δημοπράτησης, που ήδη βρήκε έτοιμα, το έργο αυτό.
Δεν πρέπει στις ολιγωρίες και της καθυστερήσεις της κυβέρνησης να δίνουμε χείρα βοηθείας από την Κέρκυρα. Πρέπει όλοι να συμπαραταχθούμε για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φτάσει σε τελικό στάδιο υλοποίησης.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο κάθε πικραμένος να αναφέρει ότι του αρέσει, χωρίς να έχει γνώση των πραγμάτων. Η προσωπική πικρία του καθενός είναι κατανοητή, αλλά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ.»
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ ο κ.Αυλωνίτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι γνωρίζατε ότι το έργο δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κάνατε και επίκαιρη ερώτηση.
«Πρώτον γνώριζα και γνωρίζω το σύνολο της πορείας αυτού του έργου και σας το εξήγησα μόλις . Νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό αυτό. Βεβαίως όμως και έκανα ερώτηση για να πιέσω την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προκηρύξει το έργο και θα συνεχίσω να κάνω ερωτήσεις και θα τις μετατρέψω σε επίκαιρες και επερωτήσεις εάν αυτό χρειάζεται. Φυσικά και θα πιέσω όσο χρειάζεται για να γίνει το έργο και παρακαλώ όλους τους Κερκυραϊκούς φορείς να κάνουν το ίδιο, να πιέσουν για να γίνει αυτό το κορυφαίο έργο για την Κέρκυρα και όχι να γυρνάμε εδώ και να δημιουργούμε αμφιβολίες για κάτι το οποίο είναι ήδη δεδομένο και περιέχεται στις Υπουργικές Αποφάσεις που ήδη σας ανέφερα.»
Ερώτηση: Στην κατάσταση που βρίσκεται το έργο, είστε αισιόδοξος για την πορεία του ή πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει την κατασκευή των φραγμάτων στην Κέρκυρα;
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τα Φράγματα, όμως παρατηρώ κωλυσιεργίες και ενέργειες από την διαχειριστική αρχή που δεν μου αρέσουν καθόλου.
Οφείλει να ασκηθεί η πολιτική πίεση που ασκήθηκε και επί των ημερών μας για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Είναι βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά τα θέλουν πάρα πολύ, είναι πολύ μεγάλο ποσό.
Σε εποχές οικονομικής στενότητας δε, τα χρήματα αυτά, τα οποία επαναλαμβάνω προβλέπονται στο σύνολο τους, είναι παρά πολλά. Πρέπει εμείς σαν Κερκυραίοι να τα προασπίσουμε και όχι να θέτουμε μόνοι μας εν αμφιβολία την εκτέλεση του έργου.»
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα που έχει τεθεί τελευταία σχετικά με την ΠΙΝ.
«Τέθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο βέβαια, ζήτημα Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών και θέλω και σ’ αυτό να εκφράσω ξεκάθαρα την άποψή μου.
Η νησιωτικότητα και η προστασία της είναι δεδομένη επί τη βάσει τη ισχύουσας συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα, δηλ. επί τη βάσει του άρθρου 101 του ισχύοντος συντάγματος, όπως αυτό τροποποιήθηκε με εισηγητή εμένα κατά την τελευταία αναθεώρηση του συντάγματος. Εάν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια άρσης της νησιωτικότητας της ΠΙΝ και άρση της νησιωτικότητας συνιστά και η διάσπαση της περιφέρειας και η πρόσδεση των νησιών στο Ηπειρωτικό κορμό, τότε αφενός μεν πολιτικά θα βρει τη ΝΔ απολύτως αντίθετη- είμαι ο μόνος Βουλευτής της ΝΔ στα Ιόνια Νησιά και νομίζω ότι έχω κάθε δυνατότητα να εκφράζω τη θέση της- αλλά κυρίως και το δηλώνω ξεκάθαρα, εγώ θα προσφύγω κατά της συγκεκριμένης διάταξης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η νησιωτικότητα είναι αγαθό που προστατεύεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και εάν υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης πολιτική βούληση να αρθεί η νησιωτικότητα της ΠΙΝ, θα καταθέσω προσφυγή με την οποία η πράξη της κυβέρνησης θα ακυρωθεί. Η νησιωτικότητα θα προστατευθεί με κάθε κόστος».
Ερώτηση : Κύριε Υπουργέ εκτός από το Γραμματέα της Νομαρχιακής Ζακύνθου ακούσαμε και άλλους παράγοντες και από την Κεφαλονιά και από την Λευκάδα να κάνουν δηλώσεις, όμως σημαντικό είναι ότι ο Βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της άποψης του κ.Κορφιάτη.
« Εξέφρασα ξεκάθαρα την άποψή μου και δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις συναδέλφου του ΠΑΣΟΚ . Πολιτικά μεν, εμείς οι Κερκυραίοι πρέπει να συζητήσουμε με τους συμπατριώτες μας από τα υπόλοιπα νησιά, για να αντιληφθούν ότι είμαστε μια ενότητα και σ’αυτό είναι πολύ σωστή η στάση του Νομάρχη του κ. Πουλημένου. Από την άλλη όμως η συνταγματική τάξη της χώρας προστατεύει τη νησιωτικότητα, η Ε.Ε. προστατεύει τη νησιωτικότητα, η Ευρωπαική Συνθήκη.
Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει νομικός τρόπος άρσης οποιασδήποτε ενέργειας τείνει να διασπάσει, να τεμαχίσει ή να εξαφανίσει νησιωτικές περιφέρειες.
Η νησιωτικότητα είναι κεφάλαιο και γι’ αυτούς που προσπαθούν να την εμποδίσουν και πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, την βίαιη αλλαγή των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα την εμποδίσουμε»