Κύριοι Αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης - χρόνια πολλά Αντώνη- κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, ευχαριστώ και για την πολύ ωραία χορωδία.
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την υποδοχή.
Είναι για μένα και χαρά και τιμή που βρίσκομαι για άλλη μία φορά στο Συνέδριό σας. Το Συνέδριο αυτό έχει κάτι το ξεχωριστό, όπως προείπε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Είναι το Συνέδριο μιας νέας αρχής, νέας αρχής για την Αυτοδιοίκηση, αλλά νέας αρχής και για το κράτος και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Αυτή η νέα αρχή παρουσιάστηκε με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και έγινε δυνατή χάρη και στις δικές σας προσπάθειες. Ήταν δέσμευσή μας, την τελευταία φορά, στο περσινό σας Συνέδριο, να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Αυτή ήταν και η εντολή του Ελληνικού λαού στις 4 Οκτωβρίου.
Και σήμερα, 100 μέρες μετά τις εκλογές, είμαστε σε θέση......................
να προχωρήσουμε στη βάση ενός σχεδίου, του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας. Που κάνει πράξη όλες τις απαραίτητες τομές για τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Είναι μια ριζική ανατροπή, σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
Μια θεμελιώδης αλλαγή, που είχε καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια ανατροπή που θα μας οδηγήσει σε άλλη εποχή και θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενσωματώνει ένα όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια αντίληψη για την αποκέντρωση της εξουσίας και το ρόλο του πολίτη, που εσείς πρώτοι διεκδικήσατε και επεξεργαστήκατε. Είναι τα δικά σας Συνέδρια που έβαλαν τα θεμέλια για τη νέα αρχιτεκτονική της διοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης στη χώρα.
Για εξουσία που θα φύγει από το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, διογκωμένο αλλά και πλαδαρό πελατειακό κράτος, και θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Για να μετατρέψει όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση σε αυτό που οραματιζόμαστε, αλλά για να αλλάξει ριζικά την ίδια τη λειτουργία του κεντρικού κράτους.
Και είναι η δική σας συμβολή, όπως και της ΕΝΑΕ και της επίπονης εργασίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αξιοποιήθηκε, όπως διαπιστώσατε, για το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Σε αυτή τη δική σας συμβολή, των αιρετών, των εργαζομένων, των επιστημόνων, οφείλουμε δημόσια αναγνώριση. Δική σας δέσμευση, δική μας δέσμευση, ευθύνη και αταλάντευτη απόφαση ήταν και είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αυτή την τολμηρή δομική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.
Να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένου μάλιστα του χαμένου χρόνου των τελευταίων 6 ετών, αλλά και της αδήριτης ανάγκης να απελευθερώσουμε ανθρώπινες δυνάμεις που ασφυκτιούν, και πόρους που σπαταλώνται, για να επενδυθούν στη δημιουργία, την πραγματική ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, προς όφελος του πολίτη.
Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της χώρας. Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οφείλουμε άμεσα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις σε όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά και καθηλώνουν τη χώρα στην καθυστέρηση, στην αδιαφάνεια και στην ανομία.
Γι' αυτό, είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μια στιγμή. Ο ελληνικός λαός κουβαλά δουλείες του παρελθόντος, βάρη που τον καταπιέζουν και υποχρεώσεις που λειτουργούν ως δεσμά.
Σήμερα, καλούμαστε να απελευθερώσουμε τον Ελληνισμό, για να ανασάνει, να πάρει οξυγόνο, κάνοντας ριζικές αλλαγές. Ναι, θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες περιμένουν. Περιμένουν απ' όλους μας να προχωρήσουμε με τόλμη, χωρίς φόβο, χωρίς μικροκομματικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες, γιατί αυτές είναι πολυτέλειες που δεν μπορούμε να έχουμε σήμερα.
Κουράστηκε ο Ελληνικός λαός να διαπιστώνουμε το πρόβλημα, να γκρινιάζουμε γι' αυτό, να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο για το ποιος ευθύνεται, αλλά εντέλει να μένουμε αδρανείς και «ψιλοβολεμένοι». Περιμένουν να δουν επιτέλους κάτι να αλλάζει. Και αυτό ξεκινά από εμάς τους ίδιους, απ' όλους μας που βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας, είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Περιμένουν εμείς να δώσουμε το παράδειγμα, να δείξουμε ότι δεν είναι η καρέκλα που μας ενδιαφέρει, αλλά η προσφορά στην πατρίδα, που μας εμπνέει. Και πράγματι, όπως είπε ο Δήμαρχος, εσείς είσαστε που ξεκινήσατε, με τη βούληση της αυτοκατάργησης, και αυτό σας τιμά.
Περιμένει, λοιπόν, ο Ελληνικός λαός να εμπνεύσουμε με ένα συλλογικό όραμα, που όλοι μπορούμε να υπηρετήσουμε και που αυτό και μόνο θα δώσει ξανά την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση, ότι ο Ελληνικός λαός, ο Ελληνισμός, στα δύσκολα συσπειρώνεται. Συσπειρώνεται δημοκρατικά για τις μεγάλες αλλαγές.
Περιμένουν από εμάς, από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, σε κάθε επίπεδο της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να κάνουν ό,τι απαιτείται για να αλλάξει ρότα η χώρα, να βελτιωθεί η ζωή τους, η καθημερινότητά τους.
Περιμένουν να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδορούν, που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς. Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα περήφανους για την πατρίδα και την κοινωνία μας, τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά μας, τα προϊόντα και τις αξίες μας.
Επίκεντρο των αλλαγών αυτών είναι το κράτος. Εκεί βρίσκεται η αφετηρία και η ρίζα του προβλήματος της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Ένα πελατειακό κράτος παραλυμένο από τη διαφθορά. Η πελατειακή διάρθρωση του ελληνικού κράτους εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, που έχουν ολέθριες συνέπειες για την οικονομία μας, την κοινωνία μας, αλλά και το ίδιο το αίσθημα δικαίου.
Ένα πολιτικό σύστημα και μια δομή που ήθελε πάντα τον πολίτη, το δημότη, και μαζί το Δήμο, εξαρτημένο, να παρακαλά, να ζητιανεύει, να υποχρεώνεται, για να μετατρέπει το δικαίωμα σε χάρη, σε ρουσφέτι και να το ανταλλάσσει για σκοπιμότητες πολιτικές, οικονομικές ή και ιδιοτέλειας.
Ένα κράτος που λειτουργούσε ως πολλά ξεχωριστά φέουδα, αντί ως ένα συντεταγμένο, επιτελικό και υποστηρικτικό των κοινών μας προσπαθειών κέντρο.
Ήδη, ξεκινήσαμε τις αλλαγές με δραστικά μέτρα για τις πιο απεχθείς όψεις αυτού του πελατειακού κράτους, τις προσλήψεις και τη διαχείριση της δημόσιας εξουσίας.
Στις 4 Οκτωβρίου, τραβήξαμε κόκκινη γραμμή στο καθεστώς των διαβλητών, των αναξιοκρατικών και αυθαίρετων προσλήψεων. Ένα καθεστώς, που κρατούσε σε ομηρία χιλιάδες νέους, οδηγούσε στον άδικο αποκλεισμό πολύ περισσότερων και ταυτόχρονα, στον εκτροχιασμό των δαπανών του δημόσιου τομέα. Το κεφάλαιο «ρουσφέτι στις προσλήψεις» έκλεισε πλέον οριστικά για τη χώρα. Τα πάντα πια θα περνούν από το ΑΣΕΠ. Μόνος δρόμος οι αντικειμενικές διαδικασίες.
Και βεβαίως, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας. Για μας, η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με πραγματικό κράτος πρόνοιας, που προστατεύει, αλλά και εξοπλίζει τον εργαζόμενο και τον άνεργο, για ουσιαστική συμμετοχή σε μια ζωντανή και δημιουργική οικονομία, όπως και με την αξιοποίηση του πλούτου, είτε του κράτους, είτε των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το ΕΣΠΑ, είτε των ιδιωτικών κεφαλαίων, που πρέπει να κινητοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη, και όχι απλά για πελατειακή σπατάλη.
Ταυτόχρονα, με το Νόμο για τη διαφάνεια και την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, τελειώνουμε με ένα καθεστώς αδιαφάνειας, που δημιουργούσε παντού μικρές, μεσαίες, έως και τεράστιες εστίες διαφθοράς.
Όλοι μας γνωρίζουμε τις καθημερινές, εκατοντάδες και χιλιάδες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, σε δημόσιους Οργανισμούς και φορείς, με τις οποίες ξοδευόταν ανεξέλεγκτα δημόσιο χρήμα, άμεσα ή έμμεσα, με αναθέσεις ή προμήθειες, με επιχορηγήσεις ή ενισχύσεις, με ρυθμίσεις ή αδειοδοτήσεις.
Όλα αυτά, από τη μικρότερη παρατυπία, μέχρι τα ομόλογα και το Βατοπέδι, ήταν δυνατά λόγω της αδιαφάνειας, του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις και της εν κρυπτώ εφαρμογής τους. Αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι πλέον, κάθε μία απόφαση οποιουδήποτε, για να είναι εκτελεστή, θα πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο, αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε εποχή.
Διότι όποιος αποφασίζει, είναι πια άμεσα εκτεθειμένος στο δημόσιο έλεγχο, είναι υποχρεωμένος στη λογοδοσία. Κάθε ενέργεια της Διοίκησης θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα παράγει όχι μόνο πρακτικά αποτελέσματα, αλλά και δημόσια κριτική, αξιολόγηση για τη χρησιμότητα ή την αποτελεσματικότητα αυτής της απόφασης.
Αυτό θα θωρακίσει παράλληλα και κάθε άρχοντα από τη διαβολή ή τις πιέσεις για παρατυπίες. Οι δύο αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις προσλήψεις και τη διαφάνεια, αλλάζουν οριστικά τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στην πελατειακή συγκρότηση του ελληνικού κράτους.
Δεν είναι όμως αρκετές. Γι' αυτό και ήταν μόνο η αρχή. Όπως γνωρίζετε, πρώτη μας κίνηση ήταν η αναδιάρθρωση της δομής της Κυβέρνησης, με ριζικές αλλαγές, που όλοι διαπίστωναν επί χρόνια την αναγκαιότητά τους, αλλά που διαρκώς αναβάλλονταν.
Τις κάναμε άμεσα. Και παρά τις εύλογες δυσκολίες κάθε νέας αρχής, η Ελλάδα πλέον διαθέτει μια κυβερνητική δομή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες μιας σύγχρονης χώρας, και όχι σε παρωχημένα βολέματα του παρελθόντος.
Κυρίες και κύριοι, στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, αποφασιστικής σημασίας είναι η ριζική αλλαγή στο σύνολο της αρχιτεκτονικής της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας.
Μια συνολικά σχεδιασμένη, ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης, που θα δώσει μια νέα, μόνιμου χαρακτήρα διάρθρωση στο κράτος. Μια νέα αρχιτεκτονική, που στοχεύει να απαντήσει στην κακή εξυπηρέτηση του πολίτη, στις πολυδαίδαλες και πολυδιασπασμένες Υπηρεσίες, που καθιστούν την καθημερινή τους λειτουργία γραφειοκρατική, προβληματική, για όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Σε παθογένειες, που δημιουργούν δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος και σπατάλη, που λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας, ως προσκόμματα στην ανάπτυξη της ίδιας της χώρας και βέβαια της Περιφέρειας.
Με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», προχωράμε σε μια νέα αρχιτεκτονική, λιτή, λειτουργική και στέρεη, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς Δήμους στην υπηρεσία του πολίτη, εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και με πόρους. Με αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες, φορείς της πράσινης ανάπτυξης, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Με αποκεντρωμένη Διοίκηση κι ένα επιτελικό κράτος, που είναι σε θέση να επιτελέσουν το δικό τους ρόλο, έχοντας δώσει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται από την ίδια την Αυτοδιοίκηση.
Κυρίες και κύριοι, στη νέα αυτή αρχιτεκτονική που εισάγει στη χώρα το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ενσωματώνονται ως αναπόσπαστα χαρακτηριστικά οι αρχές μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος.
Από την πρώτη στιγμή, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ' ένα καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας. Θα είναι απαλλαγμένοι από τις καταστροφικές πιέσεις αυθαίρετων προσλήψεων. Από την πρώτη στιγμή, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ' ένα καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας. Με κάθε τους απόφαση στο φως, στον δημόσιο έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, απαλλαγμένοι έτσι και από την καχυποψία, έστω, της διαφθοράς.
Από την πρώτη στιγμή, κάθε τους απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, που αξιοποιεί τις διαδικασίες διαβούλευσης, την καλύτερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, τους νέους θεσμούς, όπως τον Συνήγορο του Δημότη, ή τις δυνατότητες, που είναι πολύ σημαντικές, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Και κάτι επίσης σημαντικό: από την πρώτη στιγμή, οι νέοι Δήμοι θα λειτουργήσουν έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών, που ζουν πλήρως ενταγμένοι μαζί μας και συμβάλλουν στην προκοπή του τόπου και των τοπικών κοινωνιών. Και τώρα, θα συμβάλλουν στην κοινή διαχείριση της ευθύνης για τις τοπικές υποθέσεις.
Έτσι, εξασφαλίσουμε κοινωνική ειρήνη. Έτσι, εξασφαλίζουμε κοινωνική συνοχή. Έτσι, εξασφαλίζουμε μια δυναμική στην τοπική αναπτυξιακή και περιφερειακή προοπτική. Έτσι, διασφαλίζουμε μια κοινωνία ασφάλειας και ένα κράτος δικαίου.
Γι' αυτούς τους λόγους, η νέα διοικητική διάρθρωση δεν σημαίνει μόνο μια εξορθολογισμένη κατανομή των αρμοδιοτήτων, μια αντίστοιχη κατανομή των αναγκαίων πόρων για την επένδυσή τους, μια καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που σήμερα ασφυκτιά. Σημαίνει κυρίως μια νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, που βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο, που απελευθερώνει τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, που αναζωογονεί την ίδια μας τη Δημοκρατία.
Σημαίνει πάνω απ' όλα την απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνάμεών μας σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και εθνικό επίπεδο. Αυτά, που σήμερα εμποδίζονται από μια δυσλειτουργική, συγκεντρωτική, γραφειοκρατική Διοίκηση.
Κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας. Και αν πριν την κρίση ήταν σκόπιμη και αναγκαία, στις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαίος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την αφόρητη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί, με εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Έχετε όλοι επίγνωση των πρωτοφανών δημοσιονομικών δυσκολιών. Οι ευθύνες όσων οδήγησαν σ' αυτή την κατάσταση την οικονομία μας, είναι προφανείς και βαρύτατες. Αλλά τώρα, είναι η ώρα αποφασιστικής δράσης. Κι όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον να μας βγάλει από την κρίση, παρά μόνο από τους εαυτούς μας.
Γι' αυτό, είναι ώρα ύψιστης ευθύνης. Θέλω ν' απευθυνθώ σε όλους σας και να σας ζητήσω να συμβάλετε και εσείς, που ξέρω ότι είσαστε έτοιμοι, σ' αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια.
Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μια αναγκαία τομή και για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, όπως βεβαίως, είναι μια αναγκαία τομή για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την αναζωογόνηση των δημοκρατικών μας θεσμών.
Είναι αναγκαία τομή, για να πιάνει τόπο το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, σε κάθε επίπεδο της Διοίκησης. Για περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην ίδια τη δημοσιονομική διαχείριση. Και αυτό, παντού. Γι' αυτό το λόγο, ήταν απόφασή μας, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που εφαρμόζουμε για την έξοδο από την κρίση, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, για ένα κράτος ευνομίας, ισότητας και διαφάνειας.
Διότι εμείς έχουμε πει, έχουμε τονίσει, ότι το πρόβλημα της οικονομίας έχει ακριβώς ρίζες και αφετηρία στη λειτουργία του ίδιου του κράτους και ιδιαίτερα του κεντρικού κράτους.
Κυρίες και κύριοι, είναι προφανές σε όλους ότι η νέα αυτή αρχιτεκτονική, αυτό που εισάγει το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», συνιστά στόχο εθνικής σημασίας. Ως τέτοιο, θα το στηρίξουμε με όλα τα αναγκαία μέσα. Με όλους τους αναγκαίους πόρους, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και με ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλους τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με απαράβατο κριτήριο, κάθε ένα ευρώ που επενδύεται, να οδηγεί στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Για την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου, απαραίτητη είναι η συνεισφορά όλων. Είναι υπόθεση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, να συμβάλουν με τον ίδιο εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο, προτάσσοντας πάντα το συμφέρον του πολίτη, της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών.
Είναι υπόθεση των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, που σηκώνουν στις πλάτες τους ένα βαρύ φορτίο, συχνά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είναι η δική τους Αυτοδιοίκηση που χτίζουμε, γι' αυτό η συνεισφορά τους είναι αποφασιστική.
Είναι υπόθεση όλων των κοινωνικών, παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων των δυνάμεων αυτού του τόπου, με τις οποίες, παρά τις πιθανές διαφορετικές προσεγγίσεις, συγκλίνουμε στην αδήριτη ανάγκη για μια διοικητική δομή του κράτους που υπηρετεί τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.
Τέλος, είναι υπόθεση κάθε πολίτη, κάθε τοπικής κοινωνίας, που αξιώνει σεβασμό, στήριξη, αποτελεσματικότητα, δικαιοσύνη. Και μπορεί να συμμετέχει ο πολίτης, με καινοτόμες ιδέες, σε αυτές τις αλλαγές. Αυτά που αυτονόητα δικαιούται τελικά ο ίδιος ο πολίτης, ο κάθε πολίτης.
Είναι, λοιπόν, υπόθεση όλης της χώρας, να σπάσει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος, να ξεπεράσει παρωχημένες δομές, αλλά και πρακτικές που καθηλώνουν τη χώρα μας, για ν' ανακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ως τέτοια υπόθεση την αντιμετωπίζουμε. Και γι' αυτό θα επιδιώξουμε με κάθε ειλικρίνεια τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα και συνεισφορά.
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα μ' έναν διάσημο ορισμό της ελευθερίας, αυτή, είναι το δικαίωμα σε μια νέα αρχή. Αυτό κάνουμε με το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Απελευθερώνουμε τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, τις πιο ζωντανές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης.
Δίνουμε στην Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα που της αξίζει για μια νέα αρχή. Σε αυτή τη νέα αρχή, σας καλώ να δουλέψουμε όλοι μαζί για το συμφέρον της χώρας, για το συμφέρον των πολιτών μας. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε και θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ και καλή σας επιτυχία.