Στην από 8/01/10 Δήλωσή του προς τα Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος Κερκυραίων δεν μας τα λέει καλά. Αφήνει π. χ. να εννοηθεί ότι η πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους και κ. Μωραϊτης αφορούσε μόνο «την μεγάλη καθυστέρηση στην δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης για τη Παλιά Πόλη», ενώ το αληθές είναι ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα δεδομένου ότι η ερώτηση των δύο βουλευτών αναφερόταν αποκλειστικά στις «αυθαιρεσίες στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Κέρκυρας».
Πέραν δε αυτού ο Δήμαρχος..........................
απομονώνει ΟΚΤΩ συνολικά λέξεις της τελευταίας παραγράφου από την ολοσέλιδη απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού προς τους δύο βουλευτές, οι οποίες αναφέρονται στον Φορέα Διαχείρισης, ισχυριζόμενος ότι αυτό «αποτελεί επιβεβαίωση στις θέσεις του Δήμου Κερκυραίων…» και προσθέτει, βλέποντας μάλλον παντού υπονομευτές, ότι η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ. «διαψεύδει όσους τοπικούς παράγοντες έβαλαν κατά του Δήμου Κερκυραίων για τη καθυστέρηση μέχρι σήμερα στη δημιουργία του Φορέα».
Λέξη δεν λέει ο Δήμαρχος για το κυρίαρχο σημείο που είναι η είδηση βόμβα της πιθανής απένταξης, την οποία ανακοινώνει ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού στη προτελευταία παράγραφο της εν λόγω απάντησης που έχει ως εξής:
«Δυστυχώς, οι αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα, αναφορικά με τους κινδύνους απένταξης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας από την UNESCO, από τη στιγμή που αλλάζουν ή δεν πληρούνται τα προαπαιτούμενα της, για το πολιτισμικό και αστικό περιβάλλον της πόλης».
Αίσθηση προκαλεί επίσης η πέρα για πέρα ανακριβής θέση του Δημάρχου στην Δήλωσή του, που μάλιστα τονίζεται με χοντρά γράμματα, ότι: «Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για ποιόν ακριβώς λόγο και βάσει ποιας «πολιτιστικής» πολιτικής και βάσει ποιας συμπαιγνίας, το παλιό λιμάνι της πόλης βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ του μνημείου UNESCO».
Να θυμίσουμε, λοιπόν, στον κ. Δήμαρχο το (IV) κριτήριο ένταξης, στο οποίο έχουμε αναφερθεί με έμφαση και σ’ όλα τα προηγούμενα σχετικά δημοσιεύματά μας, και που αναγράφεται στη σελίδα 172 της Πράξης Ένταξης, σύμφωνα με το οποίο εντάχθηκε «το αστικό και λιμενικό σύνολο της Κέρκυρας, που κυριαρχείται απ΄ τα αυθεντικά ενετικά φρούριά της, και που συνιστά ένα αρχιτεκτονικό παράδειγμα εξέχουσας παγκόσμιας αξίας, τόσο για την αυθεντικότητα όσο και για την ακεραιότητά του».
Ακόμη στην ίδια Πράξη, την οποία συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Κερκυραίων στη Νέα Ζηλανδία τις 29 Ιουνίου 2007 δημοσιεύεται και ο σχετικός χάρτης του ιστορικού αυτού τμήματος της πόλης που έχει ενταχθεί…
Τέλος, κακό και ολέθριο είναι το να βρεθούμε ενδεχομένως εκτός UNESCO, να ξεφτιλιστούμε διεθνώς σαν Κέρκυρα και σαν Χώρα σε μια στιγμή που η Ελλάδα δίνει σκληρές μάχες εντός και κυρίως εκτός συνόρων για να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της. Είναι όμως ακόμη χειρότερο για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες μας το να βλέπουν να καταστρέφεται ένα ακόμη ιστορικό μνημείο και να ακρωτηριάζεται η Παλιά Πόλη χάρη των όποιων οικονομικών συμφερόντων.
Καταδικασμένοι στη συνείδηση του Κερκυραϊκού Λαού θα μείνουν για πάντα οι πρωτεργάτες αυτού του πολιτισμικού εγκλήματος και ασυγχώρητοι είναι όσοι, παραβαίνοντας το καθήκον τους, δεν έκαναν αυτό που όφειλαν για να το αποτρέψουν.
Η Περιβαλλοντική Παρέμβαση Αντινιώτη είναι ο μόνος τοπικός φορέας που διερεύνησε σε βάθος το όλο θέμα και το ανέδειξε με μια σειρά δημοσιευμάτων, παραθέτοντας αδιάψευστα στοιχεία και ονόματα. Το πρώτο εκτενές ολοσέλιδο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είδε το φως της δημοσιότητας σε κερκυραϊκή εφημερίδα οκτώ σχεδόν μήνες πριν, τις 20 Μαΐου 2009 και ουδείς – όπως άλλωστε και στη συνέχεια – δεν αντέδρασε. Τότε ήταν ακόμη καιρός να αφυπνιστούν κάποιοι. Ήταν ακόμη καιρός να γίνουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που ίσως σήμερα είναι ανέφικτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
«Περιβαλλοντική Παρέμβαση Αντινιώτη»