Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Μείωση στο διορισμό εκπαιδευτικών κατά 50% λένε εκπαιδευτικοί

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
απαντώντας σε ερωτήματά σας σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των συμβουλίων που συμμετέχω ως αιρετός εκπρόσωπος, σας ενημερώνω τα εξής:


Α) Διορισμοί Εκπαιδευτικών


Το 2009 διορίστηκαν..............
 στην Π.Ε. 2.767 εκπαιδευτικοί. Απ’ αυτούς, οι 1.782 είναι ΠΕ70, οι 728 ΠΕ60, οι 131 ΠΕ06, οι 37 ΠΕ11 και οι 89 ΠΕ16. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κι έως σήμερα προσλήφθηκαν 5.451 αναπληρωτές (3.489 ΠΕ70, 1.740 ΠΕ60, 128 ΠΕ06, 6 ΠΕ11 και 88 ΠΕ16) και δόθηκαν 103.751 ώρες για τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και τη διδασκαλία ξένης γλώσσας.


Με βάση την ενημέρωση αιρετών ΠΥΣΠΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, σε αρκετές περιοχές κενά εκπαιδευτικών που δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Σχετικά με τους διορισμούς για το 2010, ο διετής προγραμματισμός προβλέπει αντίστοιχο αριθμό διορισμών στην Π.Ε. με το 2009.


Όμως, το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει μόνο 3.000 διορισμούς στην Π.Ε. και Δ.Ε. Επομένως, αν εφαρμοστεί η δέσμευση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχουμε μείωση διορισμών κατά 50%. Η μείωση των μόνιμων διορισμών σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση κατά 70% της πρόσληψης των αναπληρωτών θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας που εργάζονται σήμερα στα σχολεία ως αναπληρωτές, να μην προσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά.
Είναι χρέος του ΣΚ να εκφράσει την αντίθεση του στην αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, αλλά και στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού διορισμών στην ΠΕ. Επιβάλλεται η ΔΟΕ να υπερασπιστεί τουλάχιστον τον προβλεπόμενο αριθμό διορισμών στην Π.Ε., για να μην οδηγηθούμε σε υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και σε ανεργία των εκπαιδευτικών.


Β) Λειτουργία Συμβουλίων
Σήμερα δε λειτουργεί κανένα συμβούλιο, που συμμετέχω ως αιρετός, αφού η πολιτική ηγεσία ζήτησε και πήρε τις παραιτήσεις των διορισμένων μελών ΚΥΣΠΕ, Συμβουλίου Σχολικών Συμβούλων και Συμβουλίου Προϊσταμένων.
Η πολιτική ηγεσία καθυστερεί αδικαιολόγητα την ανασυγκρότηση των Συμβουλίων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα, π.χ. αιτήσεις αποσπάσεων που εκκρεμούν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας από το Σεπτέμβριο, αιτήσεις παραιτήσεων, κενά Σχολικών Συμβούλων και Προϊσταμένων Γραφείων που πρέπει να καλυφθούν, πειθαρχικά, κτλ.
Πιστεύω πως έπρεπε να είχαν ήδη ανασυγκροτηθεί τα Συμβούλια και να λειτουργούν προς όφελος της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.


Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλης


ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr