Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Θεατρικά δευτερότριτα

Ιάκωβου Καμπανέλλη ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ
με την Δώρα Παπανικολάου, σε σκηνοθεσία: Πέτρου Αυγερινού


2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009.


Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με λόγο σύγχρονο, βαθύ, καίριο θεατρικά, ανασκευάζει το Μύθο της Κλυταιμνήστρας, μιας αμφιλεγόμενης γυναίκας, μιας γυναίκας-σύμβολο. Ένα κείμενο-σταθμός στη νεοελληνική δραματολογία.
Η Κλυταιμνήστρα, με τη φωνή και το σώμα της Δώρας Παπανικολάου, αποφασίζει να.......
 γράψει ένα γράμμα στο γιο της τον Ορέστη, λίγο μετά που σκότωσε τον Αγαμέμνονα και λίγο πριν το δικό της αναπότρεπτο θάνατο. Κι έχει πολλά να του πει…
Να του πει πρώτα-πρώτα, πώς αυτή, η κόρη του Τυνδάρεω, μια βασιλοπούλα, έφτασε στις Μυκήνες, γυναίκα του Αγαμέμνονα… Πώς γέννησε το πρώτο της παιδί, την Ηλέκτρα, που δυστυχώς έτυχε κορίτσι, πράγμα που δεν της συγχώρεσε ποτέ ο άντρας της…
Ο άντρας της!… Και πότε τον ένιωσε άντρα της; Όταν άραγε θυσίαζε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία το δεύτερό της παιδί, την Ιφιγένεια, μόνο και μόνο για να ηγεμονέψει σ’ έναν κατακτητικό πόλεμο;…
Η Κλυταιμνήστρα, που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται Καίτη, Μαρία, Σουζάνα, Έρση, Τασία, Φωτεινή, σηκώνει την κραυγή της, σαν κάθε όπου γης μάνα, ενάντια στον πόλεμο. Κατακεραυνώνει τις μανάδες από τη Σπάρτη όταν αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους με την ευχή «ή ταν ή επί τας»… «Για ποιο λόγο νεκρά τα παιδιά σας, παρά ηττημένα;… Για ποιόν εχθρό;… Πού τον είδατε τον εχθρό;…»
Η αγωνία της κορυφώνεται. Δεν τρέμει να πεθάνει. Δεν μεμψιμοιρεί, δεν εκλιπαρεί. Θέλει μόνο να εκφράσει αυτό που την πονάει και την πιέζει, να καταθέσει με τόλμη τη δική της εκδοχή. Κι οι θεατές θα την κρίνουν. Ως άλλοι, σύγχρονοι ένορκοι.
Όλ’ αυτά σ’ ένα νέο, αντισυμβατικό θεατρικά χώρο, ατμοσφαιρικό ωστόσο, που με τη θετική του ενέργεια αλλά και την άμεση συμμετοχή των θεατών – θαμώνων στα θεατρικά δρώμενα, μπορεί να προσφέρει βραδιές θεατρικής μυσταγωγίας αλλά και ουσιαστικής επικοινωνίας. Πρόκειται για το Καφέ-Βινύλιο του Προκόπη Κουλούρη στην πλατεία της Σπηλιάς (απέναντι από την Εισαγγελία-Ειρηνοδικείο, δίπλα από τα παλιά ΚΤΕΛ).


Δευτέρα και Τρίτη λοιπόν, 21 και 22 Δεκεμβρίου, οι δύο τελευταίες μας παραστάσεις με ώρα έναρξης 9:00 ΜΜ. Τιμή εισιτηρίων: 15,00€ και 10,00€ (φοιτητικό-νεανικό).