Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Αρθρο του Δ. Καρύδη

Η πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία το 2004 έθεσε σε κίνηση ένα ισχυρό ρεύμα προβληματισμού για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Υποσχέσεις και προγραμματισμοί επί εκσυγχονιστικής περιόδου, δεν έγιναν ποτέ πράξη. Το αυτό συνέβη και επί «νέας διακυβέρνησης» επί 5,5 χρόνια.
Ετσι η Ελλάδα αντί να ολοκληρώσει ένα κύκλο μετασχηματισμών όπως λχ........
η ένταξη της χώρας στο ευρώ, μαζί με την Αποκέντρωση Εξουσιών και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και συνακόλουθα το ξεκαθάρισμα του Ραδιοτηλεοπιτικού τοπίου, έφτασε στο σημερινό κατάντημα, των διαδοχικών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, της κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας, των χρεών και των ελλείμμάτων χωρίς αρχή και τέλος.
Τώρα λοιπόν που η χώρα γίνεται επίκεντρο διεθνών επικρίσεων, από τον ξένο τύπο, τώρα που οι εταίροι στην Ε. Ενωση μας αντιμετωπίζουν με εξαιρετικά μεγάλη δυσπιστία και θέτουν υπό επιτήρηση της ελληνική οικονομία, τουλάχιστον τώρα, είναι η ευκαιρία μαζί με τον διακηρυγμένο στόχο της αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας, να προχωρήσει και σε συμπληρωματικής φύσης μέτρα που θα ανοίξουν το παιχνίδι στους πολίτες ώστε να ξαναπάρουν τις τοπικές υποθέσεις στα χέρια τους.


Και αυτό το μέτρο είναι η θέσπιση κανόνων. Δύο τετραετίες στον ίδιο θεσμό. Δύο τετραετίες δήμαρχοι, δύο τετραετίες γενικοί γραμματείς, δύο τετραετίες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δύο τετραετίες βουλευτές.


Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αξιοποιούν σε στρατηγικής σημασίας θέσεις πολιτικά πρόσωπα που αποδείχθηκαν ικανά στη διάρκεια της 4ετίας ή 8ετίας αλλά και θα οξυγονώνονται οι θεσμοί, αφού νέα πρόσωπα θα περνούν σε θέσεις ευθύνης.


Είθε….