Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη σημερινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Ν. Κακλαμάνης: Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία αφορούσε......
πρώτον, στις οικονομικές εκκρεμότητες του 2009 της πολιτείας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεύτερον στον προϋπολογισμό του 2010.
Εμείς επισημάναμε στον υπουργό πως σε ό,τι αφορά τους θεσμοθετημένους πόρους η ΚΕΔΚΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ούτε ένα ευρώ.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρεις – τέσσερις σημαντικές εκκρεμότητες, οι δύο εκ των οποίων αφορούν ανελαστικές δαπάνες.
Σας υπενθυμίζω ότι είναι πρώτον η τελευταία δόση, 88 εκ. ευρώ, από τα 256 εκ. ευρώ που προέρχονται από τη μη παρακράτηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και που προορίζονταν για τις προνοιακές δομές και δεύτερον, υπάρχουν και τα 62,5 εκ. ευρώ, που ήταν επίσης η τρίτη δόση της ΣΑΤΑ, που και αυτή προορίζεται για ανελαστικές δαπάνες.
Σε ό,τι αφορά στο δωδεκατημόριο του Δεκεμβρίου εκτιμούμε, όπως μας είπε ο υπουργός, ότι και αυτό θα κατατεθεί κανονικά.
Και η τρίτη εκκρεμότητα - που δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε και του το επισημάναμε, βεβαίως υπάρχει στον προϋπολογισμό, διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσο θα εκτελεστεί αυτός ο προϋπολογισμός - είναι η απόδοση της δεύτερης δόσης από το 1,7 δις ευρώ των παρακρατηθέντων, εντός του Ιανουαρίου, ύψους 214 εκ. ευρώ.
Το δεύτερο ζήτημα, αφορούσε τις παρατηρήσεις μας επί του προϋπολογισμού του 2010, όπου σαφέστατα φαίνεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ΚΑΠ, ότι θα υπάρχει μείωση. Εάν μάλιστα μέσα στο ποσό που αναφέρεται στον προϋπολογισμό δεν συμπεριληφθούν, όπως δεν πρέπει να συμπεριληφθούν γιατί είναι κάτι έξτρα, τα 214 εκ. ευρώ των παρακρατηθέντων, η μείωση φτάνει περίπου στο 11,5%.
Αυτό το συνδέσαμε με το υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση για τις προσλήψεις. Επισημάναμε λοιπόν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι, οι δήμοι όλης της Ελλάδος, με ευρεία αποδοχή από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, επί της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου δεν έχουμε αντίρρηση, επί του πρακτέου όμως έχουμε.
Διότι παραδείγματος χάριν το να καταργηθούν οι συμβάσεις έργου αμέσως και όχι με μια μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών - ενόψει διοικητικής μεταρρύθμισης - πέραν του ότι εκτιμούμε πως το ΑΣΕΠ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, δεύτερον, χρειάζονται τουλάχιστον τριπλάσια κονδύλια από αυτά που ξοδεύουν σήμερα οι δήμοι - από δικά τους χρήματα που έχουν - κάτι που δεν προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2010, αντιθέτως προβλέπεται μείωση των ΚΑΠ.
Του επισημάναμε λοιπόν ότι εάν επιμείνει ο κύριος Ραγκούσης στο σχέδιο νόμου όπως είναι σήμερα, κινδυνεύουν να κλείσουν παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» - να κλείσουν στην κυριολεξία - και βεβαίως τεράστια προβλήματα θα δημιουργηθούν στην αποκομιδή των σκουπιδιών και στο κομμάτι της αυτεπιστασίας.
Το τρίτο θέμα που θέσαμε είναι ότι περιμένουμε το πρώτο κείμενο, το οποίο δεν έχει έρθει ακόμη από το υπουργείο Εσωτερικών, για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Του είπαμε ότι βασικά, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ είμαστε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, με δύο όμως αμετακίνητες προϋποθέσεις, που είχανε μπει και στην προηγούμενη κυβέρνηση: πρώτον, επιχειρησιακό σχέδιο και δεύτερον, οικονομική μελέτη που θα στηρίξει το επιχειρησιακό σχέδιο.
Σας υπενθυμίζω ότι μία μελέτη που είχαμε κάνει ως ΚΕΔΚΕ όταν συζητούσαμε με τον κύριο Παυλόπουλο και τον κύριο Παπαθανασίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, είναι της τάξεως περίπου των 4 δις ευρώ. Βεβαίως δε μιλάμε για άμεση εκταμίευση όλου του ποσού, μιλάμε 4 δις ευρώ σε ένα βάθος περίπου τετραετίας.
Το καλό νέο που βγήκε, γιατί όλα αυτά που είπα μας υπεσχέθη ο κύριος υπουργός ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 8-10 ημερών θα μας δώσει απαντήσεις.
Μας είπε ότι θα μας σταλούν δύο επιστολές, η μία θα αφορά εκπροσώπους μας σε μια μόνιμη επιτροπή που θα φτιαχτεί στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε μέσα στο φορολογικό αυτό νομοσχέδιο να ανοίξει η συζήτηση και μακάρι να καταλήξει, για τη λεγόμενη φορολογική αποκέντρωση σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και η δεύτερη επιστολή αφορά στην ουσία επανασύσταση και επαναδραστηριοποίηση, κοινής επιτροπής - που υπήρχε και κακώς σταμάτησε επί προηγούμενης κυβέρνησης, όχι καθ’ όλη την πενταετία, αλλά σταμάτησε - του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως από το Γενικό Λογιστήριο, και της ΚΕΔΚΕ, η οποία συζητά συνεχώς, δηλαδή και μια φορά την εβδομάδα, για τρέχοντα θέματα και προβλήματα κυρίως - και όχι για τις μακρόχρονες και μακρόπνοες πολιτικές - που είναι χρήσιμη γιατί επιλύει προβλήματα.
Εμείς θα περιμένουμε τις δύο επιστολές και θα περιμένουμε κυρίως τις δύο απαντήσεις του υπουργού. Όπως σας είπα δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους.
Ερώτηση: Υπάρχου εκκρεμότητες όσον αφορά στην υποχρέωση και των δήμων να υποβάλλουν ισολογισμούς. Είχε έρθει και το κλιμάκιο της Eurostat, εξέφρασε κάποιες ενστάσεις για την άσπρη τρύπα που συμπεριλαμβάνονται και τα οικονομικά των δήμων…
Ν. Κακλαμάνης: Δεν αντιλαμβάνομαι, πιθανώς να υπάρχουν και κάποιοι, δεν παριστάνουμε ότι είμαστε κοινωνία αγγέλων, έτσι, το ξεκαθαρίζω εξαρχής. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι δήμοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και μάλιστα σας υπενθυμίζω ότι επί κυρίου Αλογοσκούφη έγινε ασφυκτικός ο έλεγχος από την τριμερή Διυπουργική Επιτροπή για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Δεύτερον, αυτήν τη στιγμή το σύνολο επί του ΑΕΠ που παίρνουν οι ΟΤΑ είναι περίπου 3 - 3,5%. Το υπόλοιπο 97% το διαχειρίζονται άλλοι δημόσιοι φορείς. Είναι λίγο περίεργο να πούμε ότι όλη η διαφθορά έχει συγκεντρωθεί στη διαχείριση του 3% και όλη η διαφάνεια έχει συγκεντρωθεί στη διαχείριση του 97%. Νομίζω ότι αυτό δε στέκει σε σοβαρή κουβέντα.
Παρά ταύτα σας λέω η ΚΕΔΚΕ ουδέποτε έχει δεχθεί να καλύψει συνάδελφο που εκ σκοπιμότητας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ελέγχου και της διαφάνειας.