Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Α. Γκερέκου: Έλεγχος και ΕΔΕ διατάχθηκε για το θέμα του Πεκίνου

Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τις απλήρωτες οφειλές του γραφείου εξωτερικού του ΕΟΤ στο Πεκίνο που οδήγησαν παραλίγο σε κατάσχεση του εξοπλισμού του, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Αγγελική Γκερέκου διέταξε να γίνει ενδελεχής έλεγχος και ΕΔΕ, Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Στις αρχές του μήνα ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ στο Πεκίνο ενημέρωσε τον ΕΟΤ για τον κίνδυνο κατάσχεσης, όμως τα χρήματα...............
 που έπρεπε να καταβληθούν περίπου 115.000 ευρώ αργούσαν να φθάσουν στη Κίνα.


Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες οφειλές προς τους Κινέζους αφορούν το 2008 και ήταν, όπως αποδεικνύεται με την από 28/4/2009 επιστολή με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» και αριθμό πρωτοκόλλου 41, σε γνώση και του τότε υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος δεν φρόντισε ώστε το θέμα να διευθετηθεί την εποχή που ο ίδιος ήταν υπουργός. «Πολλά από τα ποσά εξόδων είναι υπέρογκα και με ασαφείς αιτιολογίες» είπε χθες η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε με δημοσιογράφους "και έτσι έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ελέγχους".


Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για το κλείσιμο αρκετών γραφείων του εξωτερικού η κ. Γκερέκου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός μέσω της αποτύπωσης του τι παράγει κάθε γραφείο. Με μελέτη, που ήδη διεξάγεται, θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου ποια γραφεία μπορούν να κλείσουν ή να συγχωνευθούν στην περίπτωση που σε μια αγορά λειτουργούν πάνω από ένα γραφεία.


Η κα Γκερέκου έδωσε ως παράδειγμα τα γραφεία του ΕΟΤ στη Γερμανία. Τόνισε το ρόλο των πρεσβειών που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα νέων γραφείων ή τμημάτων μέσα στις πρεσβείες στις νεοανερχόμενες αγορές, όπως η Ινδία.


Επίσης, η υφυπουργός έδωσε κάποια οικονομικά στοιχεία για το κόστος λειτουργίας των γραφείων του εξωτερικού. Σύμφωνα με αυτά, το 2009 δαπανήθηκαν για τα γραφεία του ΕΟΤ περίπου 15 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνης διαφήμισης και προβολής. Για το 2010 το κόστος των γραφείων του εξωτερικού υπολογίζεται να φθάσει τα 17 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΤ προς κατασκευαστές περιπτέρων για τις διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού το 2008 και 2009, ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.


Οι δαπάνες για μισθούς των 23 διευθυντών-διαχειριστών στοιχίζουν στον ΕΟΤ 2,3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες για τα γραφεία (ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνα, μισθοί χωρίς αυτών των διευθυντών), ανέρχονται σε 10,37 εκατ. ευρώ.


Τέλος, η υφυπουργός είπε ότι από τα συνολικά 130 εκατ. ευρώ χρεών του ΕΟΤ τα περίπου 50 εκατ. οφείλονται σε μέσα επικοινωνίας του εξωτερικού τα οποία και θα προηγηθούν στην εξόφληση, ενώ άλλα 28 σε ελληνικά μέσα.


Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η υφυπουργός τόνισε ότι για το 2010 θα υπάρξει διορθωτική κίνηση στην προβολή και διαφήμιση με μειωμένα ποσά, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει ο ελληνικός τουρισμός να μείνει χωρίς παρουσία στο εξωτερικό. Στόχος όπως είπε είναι ένα πιο σωστό και αποτελεσματικό πρόγραμμα διαφήμισης για το 2011.

ΠΗΓΗ:http://www.traveldailynews.gr