Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας αλλά και γενικότερα της χώρας αφού και φέτος η τιμή του λαδιού είναι πολύ χαμηλή. Τόσο χαμηλή που δεν συμφέρει πλέον τους ελαιοπαραγωγούς να ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια. Ο παραγωγός πουλάει το λάδι...............
πάμφθηνα και ο καταναλωτής το αγοράσει ακριβό από το ράφι. Από την άλλη μεριά το κόστος της παραγωγής παραμένει υψηλό και το κόστος ζωής για τον ελαιοπαραγωγό αυξάνεται συνεχώς. Κερδισμένοι είναι οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοβιομήχανοι που αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. και του Παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου δρουν ασύδοτα, προχωρούν σε αθρόες εισαγωγές ακόμα και νοθευμένων λαδιών με διάφορες προσμίξεις ή σπορέλαια. Έχει καταργηθεί κάθε προστασία για την τιμή του ελαιολάδου καθώς και των άλλων αγροτικών προϊόντων. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν έλυσε ούτε λύνει το πρόβλημα, αλλά λειτουργεί ως πανάκεια και αποπροσανατολιστικά.
Ταυτόχρονα οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες για το αγροτικό εισόδημα, εξαιτίας της καρπόπτωσης λόγω και των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, καθώς επίσης από τη λειψή φυτοπροστασία και ειδικά του δάκου, με συνέπεια η μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές να είναι μεγάλη πάνω από το 50%.
Επιπλέον οι ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τα ψίχουλα της επιδότησης γιατί δεν έχει τελειώσει η ψηφιοποίηση παρ΄ όλο που έχουν πληρώσει γι΄αυτό αν και η σχετική δαπάνη είχε καλυφθεί από κοινοτικού πόρους.
Σ΄ αυτή την άσχημη διαμορφωμένη κατάσταση η ΠΑΣΕΓΕΣ με τη στήριξη και των Ενώσεων βγαίνει μπροστά να στρώσει το δρόμο για λογαριασμό των κυβερνώντων και των υποστηρικτών της και κάνει προτάσεις να κοπούν οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν κάτω από 200€ χωρίς να έχει αντίρρηση να επεκταθεί μέχρι 400€. Επίσης προωθείται η κατάργηση επιδοτήσεων (ανεξάρτητα ύψους) σε όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δηλ. σε όσους έχουν το 51% του εισοδήματος από εξωγεωργική απασχόληση (τουρισμό, οικοδομή κ.α). Στόχος αυτών των προτάσεων είναι η ολοκλήρωση του ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς τα επόμενα χρόνια.
Αυτοί είναι οι πικροί καρποί της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την ελαιοπαραγωγή στη Κέρκυρα στην πλήρη εγκατάλειψη. Ήδη κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν ή περιορίζουν την παραγωγή στις οικογενειακές ανάγκες. Στην παραγωγή δε που παραμένει απούλητη θα προστεθεί και η φετινή.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να αντιπαλέψουν τις αρνητικότατες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και το πετσόκομμα των επιδοτήσεων. Να παλέψουν μαζί με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.
Άμεσα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος και με το πλαίσιο της ΠΑΣΥ να διεκδικήσουν:
• Να δοθούν άμεσα και πριν τα Χριστούγεννα ολόκληρες οι επιδοτήσεις δικαιούνται ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ή όχι.
• Να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά για την ψηφιοποίηση στους αγρότες, αφού έχουν δοθεί κοινοτικοί πόροι για υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας
• Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις απώλειες ποσοτικές και ποιοτικές από την καρπόπτωση, το δάκο και τις καιρικές συνθήκες.
• Να υπάρχει αποτελεσματική κρατική παρέμβαση φυτοπροστασίας και ειδικά από το δάκο.
• Να επανασυνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
• Κατώτερη εγγυημένη τιμή λαδιού 3,5 ευρώ για το 5άρι.
• Την προστασία και προβολή της ντόπιας παραγωγής. Τη μείωση του κόστους παραγωγής