Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Σωκράτη Ξυνίδη

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για να ολοκληρώσουμε την εικόνα της σημερινής ειδησεογραφίας η οποία είναι αρκετά πλούσια θα έλεγα έχουμε και το περιστατικό με τον Ειδικό Γραμματέα ΔΕΚΟ τον κ. Κουτούπη ο οποίος έμεινε στη θέση του για 24 ώρες. Το γιατί προέκυψε με έναν περίεργο τρόπο θα έλεγε κανείς καθώς αφού τοποθετήθηκε ανακαλύψανε μετά ότι στην προσωπική του σελίδα στο face book είχε γράψει την ημέρα των εθνικών εκλογών διάφορα χυδαία θα έλεγε κανείς και για την κυβέρνηση και για το ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ, λέει, ''ξεκινάει η περίοδος μεγάλης κονόμας'', ''τα λαμόγια τρίβουν τα χέρια τους'', ''με το ΠΑΣΟΚ, λέει, όλα θα γίνονται με διαφάνεια'', ''θα κονομήσουμε'', ''γουστάρω πολύ'' και διάφορα τέτοια.
Αυτός ο τύπος λοιπόν ο οποίος κατά τα άλλα είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό επελέγη για τη θέση, μια πολύ νευραλγική θέση, τη θέση του Ειδικού Γραμματέα των ΔΕΚΟ και μόλις γίνανε όλα αυτά γνωστά εστάλη από εκεί που ήρθε.
Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης. Καλημέρα κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα θα 'θελα ένα σχόλιο από σας γι' αυτό το περιστατικό που θέτει σε μια αμφισβήτηση την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας. Πώς να το πει κανείς;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η μία όψη, η μία οπτική γωνία θα μπορούσε να είναι αυτή, χωρίς να θέλω να πω βέβαια ότι είναι κάτι το οποίο με ευχαριστεί ως γεγονός ή ως εικόνα. Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο ότι.................
λαμβάνονται υπόψη κάποια στοιχεία χωρίς να υπάρχει προκατάληψη τοποθετήσεων, χωρίς επαναλαμβάνω να θέλω να πω ότι είναι ευχάριστο το γεγονός. Δηλαδή το ότι επελέγη καταρχήν κάποιος, ο οποίος ενδεχομένως είχε εκφραστεί αντίθετα, με τέτοιο χυδαίο -όπως είπατε πολύ σωστά- τρόπο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ίσως είναι και μία ένδειξη, σας λέω ένα θετικό στοιχείο που μπορώ να βρω, ότι η διαδικασία δεν έβαλε ζήτημα αμιγώς πολιτικών, μικροκομματικών τοποθετήσεων για τις επιλογές.
Είναι το μόνο θετικό που μπορώ να βρω από το περιστατικό που αναφέρατε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι το μόνο θετικό λέτε. Κύριε Ξυνίδη βέβαια υπάρχουν πολλές αναγνώσεις, όντως έχετε δίκιο σ' αυτό και θα έλεγα ότι θα ήταν ισχυρό αυτό το ''μόνο θετικό'' που λέτε εάν ήταν ο κανόνας η επιλογή με αυτά τα κριτήρια των μέχρι τώρα τοποθετήσεων των Γενικών Γραμματέων. Όταν είναι στις εξαιρέσεις και η εξαίρεση πέφτει πάνω σ' ένα τέτοιο πρόσωπο το οποίο έχει μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά τότε νομίζω ότι εγείρονται και άλλες σκέψεις.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η διαδικασία αυτή είναι γεγονός ότι έχει δημιουργήσει και τα προβλήματά της και νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Όμως, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία που εφαρμόζουμε και δεν υπάρχει το προηγούμενο, ούτως ώστε να μπορούμε να πούμε ότι βελτιώνουμε κάποια πράγματα και πάμε κάθε φορά καλύτερα. Ωστόσο, είναι πλέον ένα κεκτημένο για τον Ελληνικό λαό. Δηλαδή, ότι γίνεται με έναν διαφανή τρόπο και όχι, όπως είπα και προχθές, σηκώνοντας ένα τηλέφωνο επειδή έχουμε γνωστό τον τάδε κυβερνητικό παράγοντα και έχουμε εξασφαλίσει και τη θέση μας, ενός Γενικού, ενός Ειδικού Γραμματέα, ενός συμβούλου κάπου.
Νομίζω ότι το μεγάλο βήμα και η κατάκτηση αυτή τη στιγμή είναι αυτό το σημείο και ας το κρατήσουμε ως θετικό για την κοινωνία. Βεβαίως και μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά αρνητικά στην όλη διαδικασία. Νομίζω όμως ότι με την εμπειρία που σιγά - σιγά όλοι αποκτούμε ως κοινωνία, θα πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Το ζήτημα είναι ότι το βήμα έγινε και υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι κανόνες διαφάνειας σ' αυτές τις επιλογές.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Το κρατώ αυτό το οποίο λέτε και την προσεκτική προσέγγιση απέναντι σε ένα ζήτημα αλλά υπάρχει βεβαίως και το θέμα ότι πρέπει να στελεχωθεί πια ο κρατικός μηχανισμός και το βάρος των προβλημάτων είναι τέτοιο που απαιτεί να υπάρχει σε πλήρη διάταξη όλο το δυναμικό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να καταλάβω όταν υπάρχουν τα ζητήματα αυτά με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τα λοιπά να μην έχουν στελεχωθεί επαρκώς ήδη αυτοί οι μηχανισμοί. Δηλαδή είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας άμεσης.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Συμφωνώ ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και νομίζω, να βάλω και μια άλλη διάσταση, ότι είναι και άμεσης προτεραιότητας για την Περιφέρεια, γιατί εκεί έχουμε την τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων στις Περιφέρειες και ό,τι συνεπάγεται αυτό. Από εκεί και έπειτα, δημιουργεί συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα, τα οποία πρέπει το συντομότερο δυνατόν να καλυφθούν. Όμως, επαναλαμβάνω ότι λόγω ακριβώς της φύσης της διαδικασίας που υιοθετήθηκε, την οποία θεωρώ μια κατάκτηση για την κοινωνία, με όλα τα αδύνατα σημεία της, έχει δημιουργηθεί μια καθυστέρηση, η οποία δεν νομίζω ότι στη βάση των 50 ημερών είναι τόσο μεγάλη. Για τη διαδικασία έχει γίνει περισσότερο κουβέντα, παρά για την καθυστέρηση αυτή καθ' εαυτή. Υπάρχει όμως καθυστέρηση. Να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Αρκούμαι σε αυτό που λέτε. Τώρα πάμε λίγο στην οικονομία. Βλέπουμε διάφορα πίσω - μπρος κ. Ξυνίδη τα οποία βεβαίως φαντάζομαι είναι αποτέλεσμα από τη μια της διάθεσης, της καλής πρόθεσης και από την άλλη της αδήριτης, της σκληρής πραγματικότητας. Βοηθάνε τελικά αυτά τα πίσω - μπρος; Ας πούμε έχω στο μυαλό μου την ιστορία με το πάγωμα των μισθών στην αρχή από 2000 μικτά, μετά 2000 καθαρά, ξανά 2000 μικτά.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης έκφρασης της κυβέρνησης προς τα έξω, έγινε έτσι όπως το περιγράφετε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έτσι έγινε. Το ξέρουμε όλοι.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι σημασία έχει, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία σαν αυτή την οποία βλέπουμε και με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, ότι βλέπουμε μια κυβέρνηση και υπεύθυνους υπουργούς, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους αδύναμους και αυτό διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του στη Βουλή, σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα αλληλεγγύης.
Κάποιος θα μπορούσε να πει κ. Παπαπαναγιώτου, ότι είναι και αντιφατικό, και νομίζω ότι ακούστηκε και στη Βουλή αυτό, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, να έρχεται η κυβέρνηση και να δίνει ένα επίδομα αλληλεγγύης το οποίο κοστολογείται 1 δις ευρώ. Όμως, η απάντηση σε αυτή τη σκέψη είναι ότι αυτό το ένα δις αποταμιεύεται -ας το πω έτσι- από τους κοινωνικά πιο ισχυρούς. Είναι μια αναδιανομή για να δοθεί στους κοινωνικά πιο αδύναμους και, μάλιστα σημειώνω εδώ σ' αυτό το σημείο ότι εξήρε και ο πρωθυπουργός χθες τη στάση των μεγάλων επιχειρήσεων με τους θεσμικούς τους φορείς, που απ' ότι είπε χθες στη Βουλή στήριξαν αυτή την κίνηση. Άρα, φαίνεται ότι ως κοινωνία, παρ' όλες τις δυσκολίες, μπορούμε να υιοθετήσουμε κοινούς, μέσους δρόμους, που και θα εξασφαλίζουν τις ανάγκες των πιο αδύναμων για να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή, αλλά και θα καταφέρουμε στο τέλος να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της χώρας μας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Ξυνίδη νομίζω δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μην βλέπει το θετικό γι' αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά θα μου επιτρέψετε να πω πόσο επί της ουσίας αναδιανεμητική πολιτική είναι. Θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση, έτσι; Δηλαδή κάτι το οποίο γίνεται εφάπαξ για να βοηθήσει κάτι και δεν εξασφαλίζει σε ένα βάθος χρόνου μια αναδιανομή του πλούτου ασφαλώς... Αλλά ως κίνηση καλής θέλησης μπορεί να το καταλάβει ο καθένας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Βεβαίως. Μα έτσι έχουμε πει. Ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να σώσουν τα νοικοκυριά. Επειδή είναι εφάπαξ, είναι για πολύ λίγο χρονικό διάστημα η ανακούφιση. Όμως, πρέπει να δείξεις εν πάση περιπτώσει τη διάθεση, την οποία έχεις ως πολιτικός χώρος. Που καλείσαι πλέον να κυβερνήσεις, και ποιους θεωρείς ότι πρέπει κοινωνικά να ενισχυθούν.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Την εκλογή του κ. Σαμαρά πώς την είδατε; Θα βοηθήσει; Εντάξει, τώρα τέλειωσε η εκλογή. Δεν αναμειγνύεστε στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και νομίζω ότι το αποδείξαμε αυτό. Ήταν πολύ διακριτική η στάση μας, γιατί ξέρετε είναι και σε μας αυτές οι διαδικασίες αρκετά πρόσφατες και είναι μεγάλοι οι κλυδωνισμοί που δέχονται αυτοί οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί από τέτοιου είδους διαδικασίες. Αλλά νομίζω ότι και η διαδικασία που υιοθετήθηκε από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια της εμπειρίας που απέκτησε το πολιτικό μας σύστημα από τη διαδικασία που ακολουθήσαμε εμείς και το 2004 στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, και το 2007 μετά τις βουλευτικές εκλογές, στο εσωκομματικό θέμα που δημιουργήθηκε με την εκλογή αρχηγού, δημιούργησε ένα θετικό κεφάλαιο για το πολιτικό μας σύστημα. Η υιοθέτηση, δηλαδή, από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας μεγάλων, πλατιών, δημοκρατικών, συμμετοχικών διαδικασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και βεβαίως εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να ευχηθούμε στον κ. Σαμαρά καλή επιτυχία στο έργο του.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι καλύτερα που εξελέγη ο κ. Σαμαράς από την κα Μπακογιάννη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Για μένα τουλάχιστον προσωπικά, τέτοιου είδους αναλύσεις είναι χάσιμο χρόνου. Ανάλογα με το τι θα εκφράσει, ο πολιτικός σου αντίπαλος, αν και δεν μου αρέσει η λέξη «αντίπαλος», προσαρμόζεις την πολιτική σου θέση απέναντί του. Σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές σε αυτά που εκφράζουν ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη και ενδεχομένως να υπάρχουν και μεγαλύτερες στο μέλλον, όμως η δική μας στάση εξαρτάται από τη θέση που θα παίρνουν κάθε μέρα, ασκώντας αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να το κρίνω. Θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου το να πεις καλύτερα αυτό ή καλύτερα εκείνο και δεν μας αφορά στο κάτω - κάτω. Σημασία έχει πώς κάνουμε εμείς τη δουλειά μας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλή σας μέρα.