Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ε. Αμμανατίδου: Οι αγρότες θα πληρώσουν που δεν έγινε η ψηφιοποίηση;

Τον μπαμπούλα της Ε.Ε. επικαλέστηκε, την Πέμπτη 10/12 στη Βουλή, η κυβέρνηση προκειμένου να μην καταβάλει άμεσα τις επιδοτήσεις στους αγρότες. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και απέρριψε την πρόταση της Ευαγγελίας Αμμανατίδου να καταβληθούν οι επιδοτήσεις μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από την Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού, η ψηφιοποίηση ξεκίνησε
 με καθυστέρηση (τον Μάιο του 2009, αντί για τον Οκτώβριο του 2008), μέχρι τον Οκτώβριο είχε φθάσει το 30% και σήμερα βρίσκεται στο 70%. Ο Μ. Καρχιμάκης, που επέρριψε τις ευθύνες στη Ν.Δ., είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ "αξιοποίησε" τους ελεγκτές της Ε.Ε., "οι οποίοι είναι πολύ δύσπιστοι", για να πείσει ότι είναι δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης.
"Σε τι ευθύνονται οι αγρότες;", ρώτησε η Ε. Αμμανατίδου, επισημαίνοντας τις συνέπειες της καθυστέρησης (π.χ. οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν όσους συλλέγουν τις ελιές) και ζητώντας να προσδιοριστεί το ποσοστό της προκαταβολής που θα δοθεί. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί τα χρήματα από τις 15 Οκτωβρίου χωρίς καμία ευθύνη των αγροτών. "Και αν κάποιοι επιτήδειοι αντί να δηλώσουν 10 στρέμματα, δηλώνουν 30 στρέμματα, θα έπρεπε να έχουν τσιμπηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου και να μην βάλλεται το σύνολο των αγροτών". Περιγράφοντας την διαχρονικά κακή κατάσταση υπενθύμισε ότι έχουμε πληρώσει από το 1999 έως το 2007 για κακοδιαχείριση επιδοτήσεων 1 δισ. ευρώ και ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί αρχικά υπήρξε καθυστέρηση και στη συνέχεια η ψηφιοποίηση δόθηκε στην ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς κανέναν διαγωνισμό και τεχνικές προδιαγραφές.