Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τι είπε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης για το Συμβούλιο Αρχηγών

Α. ΖΗΓΟΥ: Να ανοίξουμε την πολιτική ατζέντα της σημερινής εκπομπής με τον πρώτο προσκεκλημένο μας, δεν είναι άλλος από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλό σας μεσημέρι.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην εκπομπή σας.


Α. ΖΗΓΟΥ: Και εμείς χαιρόμαστε που σας έχουμε κοντά μας και κ. Ξυνίδη είναι πράγματι έτσι ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, κυρίως βάσει των οικονομικών δυσκολιών και θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο γι' αυτό που τουλάχιστον εμείς μέσα απ' τα μηνύματα σας το μεταφέρουμε, υπάρχει στους Έλληνες πολίτες, υπάρχει ένα μούδιασμα και υπάρχει ένα βασικό ερώτημα αν θα μπορέσει να τα καταφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η συγκυρία,..............
 όπως ακριβώς την περιγράφετε αλλά λίγο ως πολύ προσδιορίζεται και από όλους μας, πράγματι αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολη. Όμως από εκεί και μετά, εμείς με βάση αυτά τα οποία έχουμε πει εδώ και καιρό, δηλαδή ότι στόχος μας είναι το νοικοκύρεμα και η ανάταξη της οικονομίας, οι ριζικές αλλαγές στο κράτος και στο τι παράγει η χώρα και ότι θα ακολουθήσουμε δίκαιες πολιτικές για να βγούμε από την κρίση, είναι ένας πολύ σταθερός δρόμος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.


Α. ΖΗΓΟΥ: Θα επικαλεστώ τη δημοσκόπηση της MRB και δε θα σταθώ στο προβάδισμα που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ με 7,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όχι γιατί το υποτιμώ, αλλά γιατί λίγο ή πολύ είναι αναμενόμενο μετά την πρόσφατη νωπή εντολή και αναμένοντας τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.


Θα σταθώ όμως στο γεγονός έτσι όπως καταγράφεται, για την οικονομική συγκυρία και την οικονομική κατάσταση. Μια μεγάλη πλειοψηφία κ. Ξυνίδη, 73,7% θεωρούσε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε προεκλογικά αυτή την κατάσταση.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτό περισσότερο αντικατοπτρίζει την απαίτηση των πολιτών, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας να είναι σε θέση και να γνωρίζει και να μπορεί να αντιμετωπίσει. Άρα, προσωπικά δεν με αιφνιδιάζει. Εκείνο όμως το οποίο έχει για μας ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, αυτοί οι οποίοι βγαίνουν και λένε μετά, όπως ο κ. Προβόπουλος, που είπε ότι είχε κάνει τη σχετική ενημέρωση, ότι έπρεπε κατά συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να γνωρίζει επ' ακριβώς σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα, θέλω να διερωτηθώ και δημόσια, τι θα είχε συμβεί εάν είχε πει ότι θα βρίσκαμε το έλλειμμα στο 13% αντί για το 3%, ή εν πάση περιπτώσει στο 6% ή 8%, που λίγο πριν τις εκλογές διχογνωμούσαν κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες για το ύψος αυτού του ελλείμματος.


Άρα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλο αυτό το θολό τοπίο το οποίο αναπαράγεται, εισπράττεται από τους πολίτες ως συνενοχή και ως μια γκρίζα ζώνη. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε να αιωρούνται τέτοιου είδους γκρίζες ζώνες, θα τις ξεκαθαρίσουμε.


Α. ΖΗΓΟΥ: Να έρθουμε λίγο στα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα και νομίζω δε θα διαφωνήσετε, υπάρχει μια αλλαγή κλίματος σε σχέση με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δηλαδή η Άνκελα Μέρκελ, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Νικολά Σαρκοζί, διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τη χώρα μας.


Σήμερα έχουμε μια αντίστοιχη στήριξη από τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, από τον Μανουέλ Μπαρόζο και όλο αυτό εν αναμονή της παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου που αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και να διαβεβαιώσει γι' αυτό για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.


Αυτό το νέο περιβάλλον να υποθέσουμε, γιατί υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, ότι συνοδεύεται με ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο, τα οποία ωστόσο μέτρα θα βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και μισθούς και συντάξεις;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μέτρα έχουμε προβλέψει, τα έχουμε προαναγγείλει προεκλογικά και τα έχουμε προβλέψει μέσω του προϋπολογισμού. Μέτρα, σαν αυτά τα οποία νοούν ορισμένοι τις τελευταίες μέρες και βλέπω να δημοσιεύονται και σε μερίδα του Τύπου, με στόχευση το να μειωθούν τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, δεν θα υπάρξουν.


Κατά συνέπεια, όλη αυτή η φιλολογία νομίζω ότι κάνει πλέον κακό. Εκείνο το οποίο εμείς έχουμε πει είναι ότι, με βάση αυτά που σας είπα στην αρχή, δηλαδή το νοικοκύρεμα για την ανάταξη της κοινωνίας, τις ριζικές αλλαγές στο κράτος και στην παραγωγική δομή της χώρας, πιστεύουμε ότι μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της η χώρα, η οποία δέχθηκε -είναι αλήθεια- κάποιες πιέσεις τις τελευταίες μέρες, όπως τις προδιάγραψε και ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του προχθές.


Αλλά η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει και ο υπεύθυνος χειρισμός αυτή τη στιγμή, που γίνεται από τον Πρωθυπουργό της χώρας και από τους αρμόδιους Υπουργούς, νομίζω ότι δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον, που δημιουργεί ασφάλεια και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να έχουν πειστεί ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.


Α. ΖΗΓΟΥ: Να έρθουμε στα ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς, ένα κυρίαρχο και βασικό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ και βέβαια άρρηκτα συνδεδεμένο με βάση τη νοοτροπία και την αντίληψη της νέας κυβέρνησης και με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ήταν σαφές αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε η διεθνής οικονομική κρίση. Κυρίως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κακή οικονομική κατάσταση λόγω σπατάλης, εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής.


Να έρθουμε σε αυτά τα ζητήματα. Την Τρίτη υπάρχει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Και να σας ρωτήσω ευθέως κ. Ξυνίδη, θεωρείτε ότι πράγματι είναι έτοιμος ο κόσμος; Αυτές οι 10 ποσοστιαίες μονάδες που σας δώσανε διαφορά στις τελευταίες εκλογές, είναι πράγματι γιατί έχει πιστέψει ο κόσμος στη διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη;


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι και ο κόσμος, η κοινωνία μας είναι ώριμη και έτοιμη γι' αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική ωριμότητα και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η κατάσταση στη χώρα, που την καταδικάζει σε συνεχή, αν όχι οπισθοδρόμηση, τουλάχιστον καθυστέρηση, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και η δική μας απόφαση είναι να κάνουμε το μεγάλο βήμα.


Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε αυτή την προσπάθεια, γιατί έτσι θα κερδίσουμε και χρόνο και αποτελεσματικότητα. Ο καθένας να αναλάβει τις ιστορικές πολιτικές του ευθύνες, το κάθε πρόσωπο, ο κάθε πολίτης που εμμέσως συμμετέχει, μέσω όλων ημών που βρισκόμαστε στη δημόσια ζωή, ο κάθε πολιτικός αρχηγός και η κάθε πολιτική δύναμη, να αναλάβουν να βοηθήσουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.


Αυτή είναι η λογική την οποία έχουμε. Αυτή είναι η λογική της κίνησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς και στις παραγωγικές τάξεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτή την ευρεία συναίνεση σε αυτή την προσπάθεια. Όπως επίσης, να βρούμε έναν κοινό βηματισμό και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για να βοηθήσουμε τη χώρα μας.


Α. ΖΗΓΟΥ: Κύριε Ξυνίδη είστε ένας νέος άνθρωπος, βρεθήκατε με τον τρόπο με τον οποίο βρεθήκατε στην ηγεσία αυτού του κόμματος. Θέλω να σας ρωτήσω, με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση και τον ανοιχτό διάλογο και το νέο τρόπο, το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που έχει να κάνει με τα νομοσχέδια που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, με τη δημοσιοποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων και των όποιων αποφάσεων των φορέων από τις προσλήψεις μέχρι τα δημόσια έργα, οτιδήποτε γίνεται στο δημόσιο βίο μέσα από το διαδίκτυο, θέλω να σας ρωτήσω αν αντιμετωπίζετε στις επαφές σας με τις τοπικές οργανώσεις, με τις τομεακές οργανώσεις, αν αντιμετωπίζετε μια σύγκρουση αντιλήψεων. Αν έχει επιτευχθεί η όσμωση και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλές αντιλήψεις, δεν χωράει αμφιβολία. Όμως νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και βεβαίως το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ που είναι ένα τμήμα της κοινωνίας- δεν είναι κάτι διαφορετικό, είναι ταυτισμένο πλέον με αυτές τις αντιλήψεις- παρακολουθεί αυτές μας τις πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και παλαιότερα είχε κάνει, όταν λοιδορηθήκαμε για πρωτοβουλίες που πήραμε σε σχέση με τη διαφάνεια, τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και τη λειτουργία μας και, στο τέλος, φτάσαμε να θεωρούνται πλέον καταξιωμένες θεσμικές λειτουργίες.


Πιστεύω ότι για μια ακόμα φορά ανοίγουμε δρόμους, προκειμένου να υπάρξει μια σύγχρονη χώρα, στην οποία θα ζουν αξιοπρεπείς πολίτες.


Α. ΖΗΓΟΥ: Ωστόσο έχουν καταγραφεί κ. Ξυνίδη περιστατικά και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που έχει ασκηθεί κριτική, αν θέλετε προβληματισμός, τόσο για τις χρονοβόρες διαδικασίες της διαβούλευσης, με την έννοια ότι δεν παράγεται κυβερνητικό έργο ή αν θέλετε η συγκυρία δεν έχει την πολυτέλεια να τίθενται όλα προς διαβούλευση.


Για παράδειγμα ο Μίμης Ανδρουλάκης εδώ μέσα από τη συχνότητα της «ΝΕΤ 105,8» είπε ότι άμεσα θα πρέπει κάποια πράγματα να προχωρήσουν στο ασφαλιστικό και παράλληλα να υπάρξει ένας διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος.


Όσο επίσης και με τη διαδικασία των προκηρύξεων. Και αναφέρομαι ενδεικτικά, παρότι είναι κάτι το οποίο έχει απαντηθεί στην υπόθεση Κουτούπη και από εκεί ο κ. Παναγιωτακόπουλος άσκησε κριτική ότι αυτό το σύστημα μας εκθέτει.


Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ θα διαφωνήσω ριζικά με την άποψη του συντρόφου Παναγιωτακόπουλου, με όλο το σεβασμό που έχω προς το πρόσωπό του. Η διαδικασία η οποία υιοθετήθηκε δεν μας εκθέτει. Είναι μια διαδικασία, που βοηθά στην εξέλιξη των αντιλήψεων και της λειτουργίας της κοινωνίας μας.


Όμως, από εκεί και μετά, οι όποιες παρατηρήσεις και η όποια κριτική γίνεται σε σχέση με παραλείψεις ή καθυστερήσεις κλπ., νομίζω ότι μέχρι το σημείο που δεν ακυρώνει την ουσία της πολιτικής επιλογής, είναι θεμιτές και πολύ χρήσιμες ενδεχομένως στη βελτίωση κάποιων πραγμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις. Σαφώς και υπήρξαν. Όμως, όπως και να το κάνουμε, το κρίσιμο δεν ήταν αυτό. Θα προτιμούσαμε να μην έχουν υπάρξει βέβαια.


Α. ΖΗΓΟΥ: Να σας ευχαριστήσω θερμά.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Α. ΖΗΓΟΥ: Καλό σας μεσημέρι και πάλι.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.