Επόμενη είναι η με αριθμό 192/7.12.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής: .......
Η εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μαγνητικού και αξονικού τομογράφου) είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει, ενώ ανησυχίες εκφράζονται για την απόφαση μεταφοράς του παλιού και ξεπερασμένης τεχνολογίας αξονικού τομογράφου του υπάρχοντος νοσοκομείου αντί της αγοράς ενός σύγχρονου αξονικού. Τέλος κουβέντα δεν γίνεται για την προκήρυξη και πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να μπορεί το καινούριο νοσοκομείο να λειτουργήσει με επάρκεια.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1.Πότε επακριβώς θα τελειώσουν πλήρως οι οικοδομικές εργασίες στο νέο νοσοκομείο, πότε επακριβώς θα αρχίσει η ανέγερση της ψυχιατρικής κλινικής, αν θα συμπληρωθεί το Νέο Νοσοκομείο με τις πιο πάνω αναφερόμενες ζωτικές ελλείψεις σε τμήματα και εργαστήρια και αν θα παρέχει δωρεάν χωρίς πληρωμές τις υπηρεσίες;
2.Πότε επακριβώς θα γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει η εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πότε επακριβώς θα γίνει η μετεγκατάσταση του παλιού στο Νέο Νοσοκομείο;»
Η κυρία Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και από την Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ., το έργο του νέου γενικού νοσοκομείου της Κερκύρας βρίσκεται πλέον σε διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης περαίωσης, καθώς οι σχετικές οικοδομικές και άλλες εργασίες κατασκευής του νέου νοσοκομείου έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση του συνόλου του ιατρικού και του υπόλοιπου ξενοδοχειακού εξοπλισμού αυτή, σύμφωνα πάλι με την ενημέρωση που έχουμε, ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, εκτός από τον μαγνητικό τομογράφο που και εσείς αναφέρετε, ο οποίος πρόκειται να προσκομισθεί και να εγκατασταθεί στις αρχές του Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες καθώς η εγκατάστασή του πρόκειται να συνδυαστεί με την τυπική έναρξη του νοσοκομείου. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ., έχει ενημερωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου ότι αυτή η σταδιακή παράδοση πλέον βαίνει προς ολοκλήρωση, προκειμένου να μπορεί να ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου.
Σε σχέση με την ψυχιατρική κλινική, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι πλέον μπορεί να προχωρήσει -δεν κωλύεται, γιατί όπως ξέρετε υπήρχαν κάποια ζητήματα προς εξέταση- η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται να προχωρήσει διοικητικά η συγκεκριμένη διαδικασία.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις και σωστά τις αναφέρετε. Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν αφορά βέβαια μόνο την Κέρκυρα. Δυστυχώς, συζητούσαμε πριν και για τα Δωδεκάνησα, είναι μια θλιβερή διαπίστωση και εικόνα στα περισσότερα θα έλεγα νοσοκομεία της χώρας μας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την δική μας κατεύθυνση και για το καινούργιο νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και για όλη συνολικά την καταγραφή που κάνουμε αυτή τη στιγμή, για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και με μια ιεράρχηση που γίνεται αναγκαστικά, αγαπητέ συνάδελφε. Πρόκειται και από το ιατρικό προσωπικό των χιλίων νέων θέσεων πέραν των οργανογραμμάτων, επειδή αναφέρετε σωστά ότι υπάρχουν και κάποια όρια που θέτει ο Οργανισμός του νοσοκομείου, να εξετάσουμε πώς μπορούμε περαιτέρω να ενισχύσουμε και το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αλλά φυσικά και σε νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό. Άρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επιταχύνουμε και την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου και την υπογραφή του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Και φυσικά, θα γίνει με απόλυτη ιεράρχηση των γενικών αναγκών, γιατί δεν σας κρύβω ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει μια έμφαση όσον αφορά τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τις άμεσες προσλήψεις εντός του Δεκεμβρίου. Αλλά από τις αρχές του νέου έτους οι νέες προσλήψεις θα έχουν προτεραιότητα και το νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Βουλευτής Νομού Κέρκυρας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έχει το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κυρία Υπουργέ, δεν το βάζω βέβαια σε αντιπαράθεση, αλλά ακούγοντας τον κ. Κρεμαστινό να μιλά για την ανεπάρκεια στην προσφορά δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα που διαθέτουν τρία νοσοκομεία, εκ των οποίων το ένα στη Ρόδο είναι περιφερειακό και που διαθέτει τουλάχιστον κτιριακά επάρκεια, διαθέτει έναν αξονικό τομογράφο εξήντα τεσσάρων τομών, πραγματικά θα δικαιολογούσα -και πιστεύω θα δικαιολογήσετε και εσείς- την τεράστια αγανάκτηση που αυτή τη στιγμή διακατέχει τους Κερκυραίους.
Ξέρετε ότι μιλούμε για ένα νέο νοσοκομείο, αλλά οφείλω να σας πω ότι εγώ προβληματίστηκα αν είναι σωστός χαρακτηρισμός για ένα νοσοκομείο, που εδώ και είκοσι χρόνια κτίζεται, εδώ και είκοσι χρόνια κάθε χρόνο παραδίδεται και λειτουργεί και ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι οικοδομικές εργασίες.
Βέβαια και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, πάντα κάποια δικαιολογία εύρισκαν, πάντα έλεγαν ότι κάποιοι άλλοι φταίνε εκτός απ’ αυτούς, εκτός από την πολιτική τους που την περιγράψατε και γλαφυρά μάλιστα, όσον αφορά το σκέλος των τελευταίων έξι χρόνων για υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και υποστελέχωση –εγώ θα πω και περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση- υπέρ βέβαια πάντα του ιδιωτικού συστήματος υγείας που γιγαντώνεται. Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα, εδώ και τρία χρόνια άρχισε και κτίζεται και τελειώνει μια υπερσύγχρονη ιδιωτική κλινική, όταν «το καινούργιο» Νοσοκομείο της Κέρκυρας, εδώ και είκοσι χρόνια, κάπου πάντοτε σκαλώνει. Θα τελειώσει, κυρία Υπουργέ, όταν θα τελειώσει οικοδομικά. Και είπαμε ότι ο κύριος σκοπός για τον οποίον έγινε το νοσοκομείο, να κόψει δηλαδή τη ροή των χιλιάδων Κερκυραίων ασθενών που εξαναγκάζονται, λόγω των ανεπαρκειών του συστήματος υγείας στην Κέρκυρα να αναζητούν την υγεία τους σε άλλα νοσοκομεία, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί δεν θα υπάρχει ακτινοθεραπευτικό, δεν θα υπάρχει ακτινολογικό, δεν θα υπάρχει ογκολογική κλινική, δεν θα υπάρχει χημειοθεραπευτική και πάρα πολλά άλλα. Δεν θα υπάρχει αξονικός τομογράφος ουσιαστικά, αφού για λόγους κακώς νοούμενης οικονομίας, θα μεταφέρετε έναν παλιό ξεπερασμένης τεχνολογίας, μιας τομής αυτή τη στιγμή. Είναι ο αξονικός τομογράφος του παλιού νοσοκομείου, όταν η Κέρκυρα χρειάζεται τουλάχιστον έναν αξονικό τομογράφο εξήντα τεσσάρων τομών. Και το κυριότερο, κυρία Υπουργέ, αλήθεια, με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσει;
Αυτή τη στιγμή στο παλιό νοσοκομείο χρειάζονται εξακόσια εξήντα άτομα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Υπάρχουν μόνο τετρακόσια άτομα και το καινούργιο νοσοκομείο για να επανδρωθεί, να στελεχωθεί, χρειάζονται τουλάχιστον εννιακόσια άτομα. Πότε αλήθεια θα τα προσλάβετε; Γιατί πραγματικά θα είναι μία τραγωδία αν σκέφτεστε ότι μπορεί να μεταφερθεί το παλιό νοσοκομείο και να λειτουργεί σε ένα άλλο νοσοκομείο με τριακόσια είκοσι κρεβάτια, με τετρακόσιους υπαλλήλους.
Εμείς κάνουμε και μία άλλη ερώτηση -γιατί πράγματι «ουδέν κακό, αμιγές καλού»- αφού ξεχάστηκε να χτιστεί η Ψυχιατρική Κλινική, αφού στο καινούργιο νοσοκομείο θα ξαναγίνει πάλι ένα εργοτάξιο, θα χτίζεται η Ψυχιατρική Κλινική, γιατί να μη ληφθεί πρόβλεψη, γιατί να μην είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, που θα καταλογισθεί αν θέλετε και θετικά στη συνείδηση των Κερκυραίων, να φτιαχτούν και μερικές απ’ αυτές τις κλινικές -που ανέφερα πριν- και λείπουν από το νοσοκομείο;
Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο για τις επισημάνσεις του, αλλά θα ήθελα επίσης να του υπενθυμίσω, ότι αν στη χώρα μας υπάρχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο λειτουργεί και αν σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν σύγχρονα νοσοκομεία, είναι ακριβώς αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εγώ δεν θα αρνηθώ ότι έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά προβλήματα και εδώ είμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά η απαξίωση που έζησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα τελευταία χρόνια, είναι χωρίς προηγούμενο, ήταν μια συνειδητή απαξίωση που είχε να κάνει -όπως και εσείς αναφέρατε- με την επιλογή να μην υπάρχει ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι δύο μήνες, από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Είκοσι χρόνια πριν.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για τα είκοσι χρόνια στον τομέα της υγείας είμαστε περήφανοι, κύριε συνάδελφε, γιατί τη δεκαετία του ’80 συγκροτήσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος και τη δεκαετία του ’90 δημιουργήθηκαν σύγχρονα νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια, χωρίς να αρνούμαι βέβαια, ότι πάντα υπάρχουν και προβλήματα.
Λέω, λοιπόν, είμαστε δύο μήνες, αυτή τη στιγμή, στην Κυβέρνηση. Τα πρώτα δείγματα γραφής -και τα έχουμε κουβεντιάσει και μαζί γιατί ξέρω, τη γνήσια αγωνία σας και τον αγώνα σας για τα θέματα της υγείας- είναι δείγματα γραφής, που δείχνουν ότι σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία η υγεία είναι σταθερά στις προτεραιότητές μας, γιατί η υγεία είναι στην καρδιά του κοινωνικού κράτους.
Και βλέπετε ότι στον προϋπολογισμό του 2010, έναν προϋπολογισμό κυριολεκτικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία υπάρχει καθαρή αποτύπωση των προτεραιοτήτων της υγείας, υπάρχει αύξηση δαπανών, υπάρχει πρόβλεψη για τη μεγάλη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τρεις χιλιάδες νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού πέραν των συνταξιοδοτήσεων.
Είδατε όμως και άλλα δείγματα γραφής. Είδατε ότι πάλι μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέσα σ’ αυτούς τους λίγους μήνες μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που ήταν καταλυτικό για τα περιφερειακά νοσοκομεία, το πλαφόν των γιατρών, με μια αύξηση η οποία από 5.150 ευρώ την ανεβάσαμε με πλήρη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου στις 6.500 ευρώ - ταυτόχρονα βέβαια έτσι να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εφημερίες- και επιπλέον, την πρόσληψη χιλίων νέων μονίμων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που λέτε. Δεν έχει να κάνει με καμία αντιπαράθεση με τα Δωδεκάνησα. Η κάθε περιοχή της χώρας πρέπει να έχει ένα αξιοπρεπές, σύγχρονο και αποτελεσματικό νοσοκομείο. Εγώ έχω και ένα λόγο παραπάνω να στηρίξω αυτή την προσπάθεια. Όπως ξέρετε, είμαι και Επτανήσια. Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νοσοκομείο της Κέρκυρας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε πλήρη συνεργασία μαζί σας, με όλους τους συναδέλφους, με όλες τις πτέρυγες της Βουλής και την αυτοδιοίκηση, θα αγωνιστούμε ώστε πολύ γρήγορα από τις αρχές του νέου έτους να αρχίσει να φαίνεται αυτή η διαφορά και να μπει σε λειτουργία το νέο νοσοκομείο.
Σας ευχαριστώ πολύ.