Δύο λέξεις- κλειδιά χρησιμοποίησε ο Σταμάτης Πελάης της ΝΑΣΥ και στάθηκαν αρκετές μετά από 4 ώρες συνεδρίασης για να διακοπεί η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου 10 λεπτά και να αρχίσει ξανά αλλά με τους δημάρχους να έχουν αποχωρήσει. «Η χούντα των δημάρχων».
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Μιχάλης Κάρρας, ο πρόεδρος του Συνδρέσμου Καθαριότητας και Δήμαρχος Κερκυραίων Σ. Μικάλεφ, ο αντιπρόεδρος- δήμαρχος Αγ. Γεωργίου Σπ. Τριβυζάς και οι δήμαρχοι Παλαιοκαστριτών Κ. Χαλικιάς και Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης και ο εκπρόσωπος του Δ. Αχιλλείων κ. Ποταμίτης, έφυγαν από τη συνεδρίαση του ΝΣ..............
Επρόκειτο για συνεδρίαση που είχε ζητήσει ο Σύλλογος Τεμπλονίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ, μετά την απόφαση να προχωρήσει το Σχέδιο Διευθέτησης που περιλαμβάνει την λειτουργία βιολογικού καθαρισμού, την κατασκευή περιμετρικού τοιχίου στον ΧΥΤΑ και την λειτουργία του συστήματος καύσης βιοαερίου. Από αυτά τα τρία στοιχεία, κατασκευάστηκαν μόνο τα δύο, το τοιχίο το οποίο είναι προβληματικό αφού λύματα διαρρέουν ξανά. Για το σύστημα καύσης του βιοαερίου που δεν λειτουργεί, όπως ειπώθηκε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχικοί σωλήνες που είχαν τοποθετηθεί σκεπάστηκαν από τόνους σκουπιδιών.
Παράλληλα αρχίζει σε παρακείμενο χώρο του ΧΥΤΑ η κατασκευή του τρίτου κυττάρου.
Όπως περιέγραψαν μέλη των δύο συλλόγων του Τεμπλονίου την κατάσταση, αυτή πλέον χαρακτηρίζεται εγκληματική καθώς η λειτουργία του ΧΥΤΑ συνεπάγεται τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα λύματα που τρέχουν στον περιβάλλοντα χώρο και έχουν εναποτεθεί επί χρόνια στον υδροφόρο ορίζοντα, το βιοαέριο προκαλεί σημαντικές επιβαρύνσεις στον αέρα, οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους, ενώ περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα το «βουνό» των σκουπιδιών που σχηματίστηκε.
Μιλώντας η κ. Κολάγγη μέλος του Συλλόγου Τεμπλονίου για το «πότε» και το «πού» θα πάνε τα σκουπίδια είπε ότι αυτό έπρεπε να είναι «χτες». Για το δεύτερο ερώτημα είπε ότι έπρεπε να το είχαν σκεφτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού η υποχρέωση των αιρετών είναι να σκέφτονται το περιβάλλον και τι περιβαλλοντικές λύσεις κι όχι να ρωτούν τους κατοίκους σήμερα.
Στις 16 Δεκεμβρίου λήγει η άδεια που έχει χορηγήσει η Νομαρχία στα πλαίσια του Σχεδίου Διευθέτησης και ο Νομάρχης στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η χορήγηση νέας άδειας, φαίνεται αποφασισμένος να δώσει άδεια υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τηρείται η νομοθεσία, αφού κάθε άδεια μπορεί να προσβληθεί στα αρμόδια δικαστήρια και να καταπέσει. Επομένως σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί η άδεια. Οι κάτοικοι κοντολογίς ζητούν να κλείσει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, να σταματήσει η επέκταση και να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής τους. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Οι απαντήσεις τους ήταν σαφείς. Και για το λόγο αυτό το πολιτκό συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
ΟΙ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΕΣ
Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν και οι κάτοικοι της Λευκίμμης οι οποίοι αναφέρθηκαν στα δικά τους προβλήματα με το ΧΥΤΑ. Το λόγο πήρε ο κ. Πανδής (συνταξιούχος δάσκαλος). Με απόντες τους δημάρχους, είπε ότι ο Δήμαρχος Λευκίμμαίων Σ. Γατσούλης είναι υπεύθυνος για πολλά ζητήματα, ωστόσο επικέντρωσε την προσοχή του στην έλλειψη διαλόγου και στην απουσία του όταν προκλήθηκε τέτοιος διάλογος. Για την παρουσία των ΜΑΤ είπε ότι ενώ ο ίδιος είναι συνταξιούχος συνπλάκη με τα ΜΑΤ, έκανε λόγο για φθορές και καταστροφές σε αυτοκίνητα και μηχανές, αναφέρθηκε στο θάνατο της Μαρίας Κουλούρη και για καταπατήσεις περιουσιών και υπενθύμισε ότι υπάρχουν 70 δίκες σε εκκρεμότητα τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτές δεν εμφανίζεται ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων αν και αφορούν και δημότες του (γυναίκες, παιδιά και ένας ιερέας….).
Ως δεινή χαρακτήρισε τη θέση του προέδρου του συνδέσμου καθαριότητας Σ. Μικάλεφ στη συνεδρίαση εξαιτίας των θέσεων που ανέπτυξε και ζήτησε μία νέα χωροτακτική μελέτη που θα οδηγήσει σε μία νέα θέση για τη δημιουργία ΧΥΤΥ. Και αυτή ασφαλώς δεν μπορεί να είναι στο ένα άκρο της Κέρκυρας.
ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς υπάρχουν στο νησί 13 ακόμα χωματερές- όπως ελέχθη- και μάλιστα φωτογραφημένες, από κατοίκους της Λευκίμμης, ενώ από την 6η Ιουνίου υποτίθεται ότι αυτές έπρεπε να είχαν κλείσει, και παράλληλα στις 16 Δεκεμβρίου λήγει η άδεια που χορήγησε η ΝΑΚ στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, η συνεδρίαση του ΝΣ θα μπορούσε να δώσει μία διέξοδο στο αδιέξοδο που φαίνεται να έρχεται. Μάλιστα στη συνεδρίαση έγινε λόγος για τη μελέτη οχλουσών χρήσεων της Νομαρχίας, η οποία ως γνωστόν επέκταθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σαν μία μέθοδο που θα μπορούσε να δώσει λύση, δηλαδή να αναλάβουν ειδικοί επιστήμονες να βρουν το μέρος που θα δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο καύσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Αυτά μπορούν να συνοψισθούν ως εξής: 1. Η διοικητική μεταρρύθμιση «σώζει» πολλούς από τους δημάρχους από τη βέβαιη υποχρέωσή τους να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.
2. Η Κέρκυρα βρίσκεται μπροστά στο ίδιο αδιέξοδο που είχε και τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το πρόβλημα της διαχείρησης απορρμμάτων: Ακόμα δεν μπορεί να απαντήσει τι θέλει και πού το θέλει.
3. Υπάρχουν οι δίκες που εκκρεμούν, σε βάρος πολιτών του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης. Όπως είπαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης ως νομικοί των κατοίκων κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν οι κκ Βρεττός και Ν. Κωνσταντόπουλος.
4. Τώρα οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έκαναν για πρώτη φορά λόγο για προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αναφέρεται στην υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό σε συνδυασμό με το παραπάνω σημαίνει ότι οι κάτοικοι σκληραίνουν τη στάση τους.
5. Σύμφωνα με πληροφορίες ελεγκτές του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν το χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και δεν αποκλείεται να επισκεφθούν τον ίδιο χώρο και ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τέλος στο ερώτημα «πού είμαστε τώρα;» η απάντηση είναι δική σας και είναι ευνόητη.