Η Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2430/96 καθιέρωσε τη 3η Δεκεμβρίου ως Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με την υποχρέωση, δηλαδή της αναγνώρισης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ΑμεΑ και την εναρμόνισή της Ελλάδας με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
Η 3η Δεκεμβρίου ως Εθνική Ημέρα για το Αναπηρικό και Γονεϊκό Κίνημα είναι ημέρα.......
κοινωνικού ελέγχου, κοινωνικής διαμαρτυρίας και αφύπνισης συνειδήσεων, είναι ημέρα κατά την οποία δοκιμάζεται η κοινωνική αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με επίκεντρο την Κέρκυρα, στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, η 3η Δεκέμβρη λαμβάνει μια ιδιαίτερη διάσταση.
Η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των αναγκών του 10% του γενικού πληθυσμού, του ποσοστού δηλαδή που αντιστοιχεί στα ΑμεΑ, δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής αυτών και των οικογενειών τους.
Μια μικρή επίσκεψη στο νησί μας θα αποκαλύψει την ΄΄γύμνια΄΄, την απουσία, και την αδιαφορία των υπευθύνων για τον τρόπο που, με την απραγία τους, επιβάλουν στα ΑμεΑ να ζουν στην Κέρκυρα.
Ένα νοσοκομείο που δεν είναι προσβάσιμο, ένα καινούργιο που δεν ολοκληρώνεται, μη προσβάσιμες δικαστικές αίθουσες, δημαρχεία, δημοτικές εταιρίες, παραλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκκλησίες κ.α.
Με ράμπες σποραδικά φτιαγμένες, χωρίς σχέδιο, στη μία πλευρά του δρόμου, και πολλές φορές με σκαλοπάτι!!!.
Με τον όρο ʽπρόσβασηʼ αναφερόμαστε γενικά στο δικαίωμα συμμετοχής όλων των πολιτών- συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης και ισότιμης συμμετοχής και των ατόμων με αναπηρία - σε όλους τους τομείς των κοινωνικών δραστηριοτήτων είτε αυτοί σχετίζονται με υλικά αγαθά (πχ. κτίρια, εξοπλισμοί, εγκαταστάσεις κ.λπ), είτε με υπηρεσίες, διαδικασίες και εν γένει άυλα αγαθά (π.χ. η παραγωγική διαδικασία στο σύνολό της, η εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ο αθλητισμός κ.λπ). Η πρόσβαση δηλαδή σχετίζεται άμεσα με το δικαίωμα συμμετοχής στο κοινωνικό
γίγνεσθαι.
Η Περιφέρεια, η ΤΕΔΚ, η Νομαρχία και οι δήμοι, στη πλειοψηφία τους, είναι απόντες από χάραξη οιασδήποτε πολιτικής με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις, που και τα ΑμεΑ θα διευκόλυναν στη ζωή τους και η εικόνα του νησιού δεν θα ΄΄πληγωνόταν΄΄ στο εξωτερικό.
Οι σύγχρονες προσεγγίσεις για την αναπηρία, που προωθούν το σχεδιασμό του περιβάλλοντος, των υπηρεσιών και των αγαθών με τέτοιο τρόπο ώστε να αίρονται όλα τα εμπόδια που υπάρχουν και να εξυπηρετείται ισότιμα και χωρίς ειδικές προσαρμογές όλος ο πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία, απουσιάζουν από την Κέρκυρα.
Τη στιγμή που στο εξωτερικό αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας χαράζονται πολιτικές και εκτελούνται χρηματοδοτούμενα έργα, στην Κέρκυρα, δυστυχώς, φτιάχνουμε μια δύο ράμπες και βάζουμε και πινακίδες για προσβάσιμη παραλία που προκαλούν το γέλιο σε τουρίστες και ντόπιους.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως τον τελευταίο χρόνο ούτε ένας τοπικός άρχοντας δεν κάλεσε το Δ.Σ. του συλλόγου μας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για κάποιο σοβαρό έργο.
Με τα ΑμεΑ να αυξάνονται, λόγω κυρίως των πάσης φύσεως ατυχημάτων, τις ηλικίες να μικραίνουν, την ανεργία να φτάνει στο 80%, την ειδική εκπαίδευση να υπολειτουργεί και τις οικογένειες να αναγκάζονται να μετακομίζουν στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κατάσταση τείνει να οξυνθεί περαιτέρω.
Εμείς από την πλευρά μας σε συνεργασία με όλους τους αναπηρικούς συλλόγους και τον εκπρόσωπο της ΕΣΑμεΑ, Σπύρο Ζουμπουλίδη, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε έναν αγώνα που έχει αγκαλιάσει η κοινωνία της Κέρκυρας, τον αγώνα για ίσες ευκαιρίες και δικαίωμα στη διαφορετικότητα.