Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους με άλλους βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Προβλήματα ελαιοπαραγωγών.
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα από την Κρήτη μέχρι τη Λέσβο και την Κέρκυρα. Από τη Χαλκιδική και Φθιώτιδα μέχρι τη Λακωνία και Μεσσηνία. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τόσο στις...

 ελιές όσο και στο λάδι. Η ψαλίδα τιμών παραγωγού και ραφιού μεγάλη και το κόστος παραγωγής υψηλό. Ταυτόχρονα οι απώλειες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες για το αγροτικό εισόδημα, από τη λειψή φυτοπροστασία και ειδικά του δάκου, που εξαιτίας και καιρικών συνθηκών, η μείωση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές αγγίζει και το 70%.

Η μείωση της κατανάλωσης λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απουσία της προστασίας της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές, οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για δεύτερη συνεχή χρονιά, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση, ενώ η ιδιωτική αποθεματοποίηση δεν έλυσε ούτε λύνει το πρόβλημα, αλλά λειτουργεί ως πανάκεια και αποπροσανατολιστικά. Ωστόσο η απούλητη παραγωγή είναι σημαντική και θα προστεθεί και η φετινή.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1.Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις απώλειες ποσοτικές και ποιοτικές από το δάκο και τις καιρικές συνθήκες
2.Να υπάρχει αποτελεσματική κρατική παρέμβαση φυτοπροστασίας και ειδικά από το δάκο
3.Τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ικανοποιητικό κέρδος για τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας.
4.Την προστασία και προβολή της ντόπιας παραγωγής
5.Τη μείωση του κόστους παραγωγής


Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Αποστόλης Νάνος, Σταύρος Σκοπελίτης, Άγγελος Τζέκης, Μπάμπης Χαραλάμπους