Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Δ΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ»

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Με λύπη πληροφορηθήκαμε τις σιβυλλικές δηλώσεις της νέας Υπουργού Παιδείας σχετικά με την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Τα «καλά νέα» για τους αδιόριστους ακούστηκαν ανάμεσα από πολλά και διάφορα (αποσπάσεις – αξιολογήσεις – σύστημα πρόσβασης), απ’ όπου φάνηκαν καθαρά, πρώτα η προσπάθεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, στη συνέχεια η προχειρότητα και η απαράδεκτη άγνοια πολλών βασικών παραγόντων στα σχολεία και τέλος η ύπουλη στόχευση των εκπαιδευτικών, ως κύριοι υπεύθυνοι των προβλημάτων της εκπαίδευσης.


Υπενθυμίζουμε ότι μετά την κατάργηση της επετηρίδας, όλες οι αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών πάρθηκαν με γνώμονα τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κατάργησή της. Συγκεκριμένα: ...................................
επί Ευθυμίου δόθηκε η δυνατότητα να εισέρχονται στην εκπαίδευση σε ποσοστό 25% οι έχοντες αποκτήσει προϋπηρεσία και επί Γιαννάκου το ποσοστό αυτό έφτασε το 40%.
Το σύστημα διορισμού 60% από τον ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες προϋπηρεσίας θεωρήθηκε το πιο δίκαιο, γιατί έδινε ελπίδα σε όλους , αφού και η προϋπηρεσία αποκτιόνταν από επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, αλλά και όση είχε αποκτηθεί εκτός ΑΣΕΠ ίσχυε , τα μόριά της ακολουθούσαν πάντα τον εκπαιδευτικό, τα κενά των σχολείων - ιδιαίτερα τα απομακρυσμένων, λόγω της πριμοδότησης- καλυπτόταν εύκολα (άν βέβαια εγκρινόταν πιστώσεις αναπληρωτών) και το σύνολο των αδιόριστων εκπαιδευτικών δεν διαμαρτυρόταν τόσα χρόνια , αντίθετα προγραμμάτιζαν τη ζωή τους σύμφωνα με αυτό το σύστημα και φυσικά κυνηγούσαν την προϋπηρεσία μόριο – μόριο σε όλη την Ελλάδα.
Βέβαια οι μόνες διαμαρτυρίες που ακούστηκαν όλα αυτά τα χρόνια αφορούσαν τις προσλήψεις στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, στη Σιβιτανίδειο και σε όποιο άλλο παράθυρο έδινε τη δυνατότητα συλλογής προϋπηρεσίας εκτός πινάκων.
Προτείνουμε λοιπόν στην Υπουργό:


-την πρόσληψη στην ΠΔΣ και στη Σιβιτανίδειο μόνο μέσω των πινάκων ΑΣΕΠ και προϋπηρεσίας


-τη συνέχιση του συστήματος πρόσληψης 60% από ΑΣΕΠ – 40% από τον ενιαίο πίνακα προϋπηρεσίας
Η εμμονή της Υπουργού στην «αδιαπραγμάτευτη» θέση για προϋπόθεση πρόσληψης την επιτυχία στον ΑΣΕΠ , οδηγεί:


-στην αγιοποίηση ενός θεσμού που η πράξη έδειξε ότι δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.


-τους εκπαιδευτικούς, που λόγω της παλαιότητας του πτυχίου είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν μία μικρή ή μεγάλη προϋπηρεσία, στην απόγνωση για δεύτερη φορά, αφού είναι θύματα και της κατάργησης της επετηρίδας από το 1998!


- στην ενίσχυση των ήδη χρυσοφόρων φροντιστηρίων, όπου οι αδιόριστοι θα συρρέουν μαζικά για να μάθουν τα ….κόλπα του διαγωνισμού, αφού ΟΛΟΙ πλέον θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ( ας αναλογισθούμε τι έντονος ανταγωνισμός, τι σφαγή υποψηφίων και πόσες οικογένειες θα φτάσουν στα όρια της διάλυσης για την αποστήθιση και το ξεσκόνισμα όλων όσων είναι «άκρως απαραίτητα» για να σταθεί κάποιος με αξιώσεις στην τάξη) !


- στη δημιουργία κακού κλίματος στη σχέση Υπουργείου Παιδείας - εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ με τον άνθρωπο που τόσα χρόνια ήταν στον τομέα Παιδείας περιμέναμε μια διαφορετική σχέση.


Συνάδελφοι
Ανθρώπινα και συναδελφικά οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Μετά τον υποχρεωτικό και «άγιο ΑΣΕΠ» ακολουθεί η αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών από εξωτερικούς αξιολογητές και η σύνδεση αξιολόγησης και βαθμολογικής εξέλιξης, παρεμβάσεις που οδηγούν στην άρση της μονιμότητας!
Για τους παραπάνω λόγους κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 30/11/2009 (11:00 – 14:00 και 14:00 – 17:00), ώστε να συμμετάσχουν οι συνάδελφοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 έξω από το Υπουργείο Παιδείας που διοργανώνει η ΟΛΜΕ.