Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Πόσοι δήμοι θα γίνουν στην Κέρκυρα;

Αρθρο του Δ. Καρύδη
Αυτό το ερώτημα βασανίζει όσους σχεδιάζουν τη διατήρησή τους στο πολιτικό τοπίο του νησιού.
Σε αυτό δεν υπάρχουν ως τώρα απαντήσεις. Για την ακρίβεια υπάρχουν......
 δύο "θεωρίες", της κάθετης μοιρασιάς του νησιού και της οριζόντιας. Αλλά και αυτές οι δύο «θεωρίες» είναι ρηχές και φτωχές και συνοδεύονται με πολλά ερωτηματικά, που σημαίνει ότι γεννούν αδιέξοδα.


Κατά τα άλλα υπάρχει η θεωρία που θέλει το Δήμο Κερκυραίων και δύο παραλλαγές του σεναρίου αυτού λένε ότι ο Δήμος Κερκυραίων πρέπει να μεγαλώσει κι άλλο είτε προς Βορρά, είτε προς Δυτικά και Νότια, ενώ η άλλη παραλλαγή λέει να επιστρέψει στα παλιά διοικητικά του όρια.


Πέραν αυτού, ο Δήμος Παξών «παίζει» σε όλα τα σενάρια σαν νησιωτικός Δήμος.


Ετσι όμως έχουμε 2 δήμους.Αν δημιουργηθούν άλλοι δύο τότε πάμε σε 4 Δήμους. Αν φτιαχτούν άλλοι 3 πάμε σε 5 Δήμους. Και κάπως έτσι φτάνουμε στη δημιουργία 4 Δήμων ήτοι σύνολο 6 Δήμοι.


Ας ξαναπιάσουμε τώρα το νήμα από την αρχή. Πόσους Δήμους πρέπει να έχει η Κέρκυρα; Πριν απαντήσουμε σε αυτό να διευκρινήσουμε ότι δεν μπορεί να φτιαχτούν δήμοι κατά παραγγελία. Τόσοι δηλαδή όσοι οι Δήμαρχοι που θέλουν να εκλεγούν. Είανι δηλαδή βέβαιο ότι θα φτιαχτούν τόσοι Δήμοι όσοι χρειάζονται και δε θα εκλεγούν τόσοι δήμαρχοι, όσοι δηλαδή δεν χρειάζονται. Μία καλή βάση εκκίνησης της απάντησης είναι η άποψη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Με συν/πλην ένα. Και πολλοί και καλοί.


Τώρα μπορούν να ξαναρχίσουν τα σχέδια, οι ενδιαφερόμενοι.