Η νέα υπουργός παιδείας μόλις λίγες μέρες μετά την ανάληψη του υπουργείου και ενώ τα σχολεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ανακάλυψε ότι για όλα τα κακά στην εκπαίδευση ευθύνεται άλλη μια φορά ο τρόπος πρόσληψης του προσωπικού. Εντός της εβδομάδας πρόκειται να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο για διάλογο και μέσα σε ένα τρίμηνο θα κατατεθεί στην Βουλή για να ψηφιστεί.
Η πρόταση νόμου προβλέπει:..................
α) κατάργηση του κριτηρίου της προϋπηρεσίας με το οποίο καλυπτόταν το 40% των θέσεων που προκηρυσσόταν για μόνιμους διορισμούς κάθε χρόνο. Έτσι όλες οι προσλήψεις, ακόμα και των δασκάλων που διορίζονται, λόγω της έλλειψης προσωπικού με προϋπηρεσία, θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
β) πρόσληψη εκπαιδευτικών στο εξής σε συγκεκριμένα σχολεία και όχι γενικά στην εκπαίδευση, και θα πρέπει να παραμένουν σε αυτά για τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δεν θα μπορούν να μετατεθούν ή να αποσπαστούν.
γ) οι νεοπροσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί θα υπηρετούν δοκιμαστικά για 2 χρόνια και στη συνέχεια θα αξιολογούνται. Αν δεν κριθούν ικανοί για διδασκαλία, πιθανότατα θα μετατάσσονται.
δ) τη συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος της ωρομισθίας.
Με τις νέες προτάσεις καταργείται η ελπίδα για διορισμό. Καταργείται, ο μοναδικός στην πραγματικότητα, σίγουρος τρόπος που οδηγεί στον διορισμό, κατάκτηση που είχε επιτευχθεί με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών το ‘98 στον πρώτο ΑΣΕΠ.
Με τις νέες προτάσεις καταργούνται όλες οι θυσίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα δουλεύοντας σαν ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές. Η προϋπηρεσία που έχουμε αποκτήσει ή πρόκειται να αποκτήσουμε στο μέλλον θα προσμετράται μόνο όταν κάποιος περάσει στον ΑΣΕΠ. Δηλαδή όποιος περνάει την βάση στον ΑΣΕΠ (η βάση δεν έχει διευκρινιστεί πια θα είναι το 55, το 60, το 65…) ο βαθμός του θα προσαυξάνεται ανάλογα με την προϋπηρεσία που έχει συγκεντρώσει. Αν δεν περάσει την βάση η προϋπηρεσία δεν θα προσμετράται πουθενά.
Με τις νέες προτάσεις για να μπορείς να εργαστείς ως αναπληρωτής ακόμη και ως ωρομίσθιος θα πρέπει να είσαι επιτυχών στον τελευταίο ΑΣΕΠ. Δηλαδή ακόμα και αν έχεις προϋπηρεσία ή έχεις επιτυχία σε παλιότερο ΑΣΕΠ αποκλείεσαι από τις λίστες μέχρι να ξαναείσαι επιτυχών.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
Από το 1998 και μετά που το ΠΑΣΟΚ κατάργησε την επετηρίδα και εισήγαγε τον ΑΣΕΠ, έχουν γεμίσει οι πίνακες με εκπαιδευτικούς που είτε έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ αλλά δεν διορίστηκαν, είτε δουλεύουν χρόνια τώρα ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές συγκεντρώνοντας μόρια προϋπηρεσίας, είτε και τα δυο μαζί.
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ
Να σταματήσει τώρα το υπουργείο να μας εξευτελίζει και να μας εξαντλεί με διαφόρων ειδών δοκιμασίες.
Αν το υπουργείο επιθυμεί να κάνει διορισμούς υπάρχουν ήδη στους πίνακες αρκετές χιλιάδες «πρόθυμοι» και ικανοί εκπαιδευτικοί να εργαστούν στα σχολεία. Από τις εξαγγελίες της υπουργού βέβαια καταλαβαίνει κανείς ότι όχι μόνο δεν θέλει να κάνει διορισμούς μιας και επικαλείται 10 χιλιάδες αποσπασμένους (βύσματα που οι ίδιοι έχουν βολέψει) αλλά θέλει να γενικεύσει και να παγιώσει την ανασφάλεια και την ωρομισθία. Εκμεταλλευόμενοι την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, θέλουν να εξαναγκάσουν τους εκπαιδευτικούς να εργάζονται σχεδόν τζάμπα σε απομακρυσμένες περιοχές με την ελπίδα ότι αν περάσουν και ξαναπεράσουν στον ΑΣΕΠ κάποια στιγμή θα διοριστούν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Την απόσυρση της πρότασης για την κατάργηση της προϋπηρεσίας της Διαμαντοπούλου
· Άμεση μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο.
· Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.
· Να καταργηθεί η ωρομισθία. Να μην σπάζουν τα κενά για αναπληρωτές σε δυο και τρεις θέσεις ωρομισθίων.
Δεν χαρίζουμε ούτε μια ώρα δουλείας. Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Δεν θα μας σώσει κάνεις παρά μόνο εμείς στηριζόμενοι ο ένας στον άλλο ενωμένοι και ξεπερνώντας τους όποιους διαχωρισμούς μας έχουν επιβάλει, μπορούμε να σταματήσουμε τα σχέδια του υπουργείου. Προχωρήσαμε στην ίδρυση του σωματείου στην βάση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τοποθέτηση του καθενός, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας.
Το σωματείο θα δουλέψει για τη μαζικοποίησή του και θα προσπαθήσει να οργανώσει για το επόμενο τρίμηνο του «διαλόγου» συνεχείς κινητοποιήσεις, θα κλιμακώσει με απεργίες και περικυκλώσεις-καταλήψεις υπουργείων τον αγώνα, όσο πλησιάζει η ώρα κατάθεσης του νομοσχεδίου. Επίσης το σωματείο κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων θα επιβάλει την απόσυρση των μέτρων της υπουργού.