Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Δείτε τι λέει ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας

O Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε στον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ακόλουθη επιστολή :

«Προς Τον Υπουργό Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κύριο Χάρη Καστανίδη

Κύριε Υπουργέ,

Σας εύχομαι εκ μέρους της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, καλή επιτυχία στο έργο σας.

Η ανάληψη της θέσης του Υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή με συσσωρευμένα προβλήματα, ιδίως το τελευταίο διάστημα, τα οποία έχουν οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε οριακό σημείο, σε ώρα μηδέν.

Η υλικοτεχνική υποδομή παραπέμπει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων έχει οδηγήσει σ’ αρνησιδικία, σε αποδυνάμωση του δικαιώματος, και σε κλονισμό της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη. Κλονισμός όμως στον θεσμό της Δικαιοσύνης σημαίνει κλονισμό στο Κράτος Δικαίου, στο οποίο ερείδεται η Δημοκρατία και οι θεσμοί της.
Εμείς, ως δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα του χώρου και ως εντολοδόχοι της κοινωνίας υφιστάμεθα τις τραγικές συνέπειες της αρνησιδικίας σε κάθε στάδιο, σε κάθε επίπεδο. Η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, υπήρξε πάντα ο πτωχός συγγενής στις Κυβερνητικές προτεραιότητες και εχρησιμοποιείτο ως θεραπαινίδα της εκτελεστικής εξουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αξιοπιστία των θεσμών.

Τι να πούμε στους εντολείς μας, στην ελληνική κοινωνία, όταν για να εκδικασθεί και να εκδοθεί σε πρώτο βαθμό η υπόθεση που μας αναθέτουν, θα διανυθεί χρόνος τουλάχιστον τριών (3) ετών στην καλλίτερη περίπτωση; Ατυχείς πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, με μορφή τροπολογιών οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση και σε ακόμη μεγαλύτερη χαλαρότητα. Ο χώρος του οποίου προΐστασθε πολιτικά είναι ο πλέον ευαίσθητος, αλλά και ο πλέον περιχαρακωμένος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και τον επιπόλαιο και αποσπασματικό τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται.

Έχοντας συναίσθηση της αποστολής μας και παρά την σωρεία των επαγγελματικών μας προβλημάτων, που κυρίως εστιάζονται στον υπερπληθυσμό, όλα αυτά τα χρόνια κινούμεθα με υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενοι στην αποστολή και τον θεσμικό ρόλο που η Πολιτείας μας εμπιστεύθηκε, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισοτιμίας και της αξιοπρέπειάς μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι όλα αυτά τα αυτονόητα θα αποτελέσουν τη βάση για μία αξιόπιστη συνεργασία για το καλό της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας, της οποίας όλοι αποτελούμε κομμάτι της.

Κύριε Υπουργέ,

Προσωρινές οι θέσεις και τα αξιώματα κι αυτό που απομένει είναι να διαχειριζόμαστε αυτές τις θέσεις με αξιοπιστία και να υπηρετούμε τα αξιώματα ευόρκως και αξιοπρεπώς. Αναμένουμε από 8.10.2009!!! απάντηση στο αίτημά μας για συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή σας και τη διαμόρφωση ενός προγραμματισμού που θα αποβλέπει σε καλλίτερες και ουσιαστικότερες μέρες για τη Δικαιοσύνη, στη βάση μιας αληθινής και ουσιαστικής συνεργασίας.