Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην 6η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

«Οι πολίτες δεν ψήφισαν μόνο αλλαγή κυβέρνησης. Ψήφισαν ριζική αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης. Αυτό το μήνυμα θα το θυμόμαστε κάθε μέρα, σε κάθε μας βήμα.
Είναι το εμβόλιο κατά του μικροβίου του μικροκομματισμού, της απορρόφησης από τον κυβερνητισμό, της αλαζονείας της εξουσίας, της αποξένωσης από τους πολίτες.
Η νίκη αυτή σηματοδοτεί την μεγάλη κοινή μας ευθύνη να αλλάξουμε τον τόπο προς όφελος του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος» τόνισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην 6η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογική νίκη της 4ης Οκτωβρίου.

«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες γεμάτη προκλήσεις.
Και ήδη, με τις πρώτες μας επιλογές και πολιτικές αρχίσαμε να κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες και στις Ελληνίδες» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και παρουσίασε τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης, για περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο, για την διοικητική μεταρρύθμιση και του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Έκανε λόγο για το διπλό στοίχημα της κυβέρνησης «να αντιμετωπίσει την άμεση κρίση θεσμών, αξιών και οικονομίας, αλλά και να ξεκινήσει από σήμερα τις μεγάλες τομές στο κράτος, στην οικονομία, για τον συμφέρον του πολίτη» και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε για τη χώρα είναι μεγάλες. Είναι αλλαγές για όφελος του πολίτη και της κοινωνίας. Του δημόσιου συμφέροντος, της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και του κύρους της χώρας.
Είναι απαραίτητες για να επιβιώσουμε και να είμαστε ισχυροί διαπραγματευτικά στην περιοχή και στον κόσμο. Θέλουμε να πετύχουμε όχι απλώς για να γλιτώσουμε από τη γενικευμένη κρίση τη χώρα, αλλά για να κάνουμε και βήματα μπροστά».

Το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από πιέσεις, ανεξάρτητα από όποια δυσκολία στην Ε. Ε υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «απέναντι στη λογική που θέλει την κρίση να την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι σε όφελος των λίγων και των ισχυρών θα δώσουμε την μάχη για το αυτονόητο. Ότι η τόνωση της οικονομίας και η προστασία του αδύναμου είναι θεμελιώδης υποχρέωση για να βγούμε από την ύφεση.
Δίνουμε την μάχη για το αυτονόητο - μιας δίκαιης κοινωνίας και δίκαιης αναδιανομής του πλούτου».
Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί μεγάλες τομές και διασφάλιση των άμεσων αναγκών της οικονομίας: «Τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και την αναθέρμανση της οικονομίας μας αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα ανακόψουν όμως και την περαιτέρω βύθιση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως και τα σχέδια νόμου για την προστασία των δανειοληπτών, την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και την προστασία της εργασίας όπως τα παρουσιάσαμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα».
Η προσπάθεια αυτή για να είναι επιτυχής απαιτεί το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κινήματος, λέγοντας ότι «ξεκινήσαμε το συμμάζεμα όχι επειδή δεχόμαστε έξωθεν πιέσεις αλλά επειδή το επιβάλλει ο σεβασμός μας στα χρήματα του ελληνικού λαού, του Έλληνα φορολογούμενου, στην περιουσία του.
Που δεν μπορεί να σπαταλιέται σε χαριστικές πράξεις για ισχυρούς και «ημέτερους».
Τέρμα σε αυτές τις λογικές.

Το τεράστιο έλλειμμα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο. Δυστυχώς, τα χρήματα αυτά δεν πήγαν ούτε στην περιφερειακή ανάπτυξη, ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το έλλειμμα εκτινάχθηκε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου και διαφάνειας. Τέρμα σε αυτές τις λογικές.
Πρώτη μας δουλειά είναι η διαφάνεια παντού. Όπως και οι μόνιμες λύσεις στον τομέα των εσόδων, με τις ουσιαστικές τομές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί στο φορολογικό μας σύστημα. Να γίνει το ελληνικό Δημόσιο ένας αξιόπιστος συναλλασσόμενος με τους πολίτες, τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις, τις διεθνείς αγορές».
Οι θεσμικές αλλαγές για την θωράκιση του πολιτικού συστήματος και ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος αποτελούν προτεραιότητα:
«Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Στην αλλαγή του εκλογικού μας νόμου, που περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες και φέρνει πιο κοντά τον βουλευτή στον πολίτη, περιορίζοντας κάθε μορφής διαμεσολαβήσεις. Στην ενίσχυση της Βουλής και του ρόλου του βουλευτή.
Σ' ένα πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δίκαιο και διάφανο που θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας και θα γίνει σεβαστό από όλους.
Θέλουμε κυβέρνηση διαρκώς ελεγχόμενη, αλλά ποτέ εξαρτώμενη.

Όπως θα προχωρήσουμε και σε μια νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική, κάνοντας πράξη την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ισχυρούς δήμους, που μπορούν να ασκήσουν νέες αρμοδιότητες και να εξασφαλίσουν αποτελεσματικότητα αλλά και διαφάνεια».

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μίλησε για μια νέα Κοινωνική Συμμαχία, στην οποία θα στηριχτεί και θα προχωρήσει η κυβέρνηση:
«Σε αυτή τη νέα Κοινωνική Συμμαχία, έχουμε όλοι συμμετοχή.
Έχουμε όμως όλοι και ευθύνη. Ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη, σε όποια θέση και αν βρίσκεται. Έχει ευθύνη σε κάθε στάδιο, με τις ιδέες και τις πράξεις του, να συμβάλλει στην προσπάθεια Εθνικής Ανάτασης που ξεκινάμε.
Και σύντομα ξεκινώ με τους συναρμόδιους υπουργούς - με τον οδικό χάρτη για όλες τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε - έναν επίσημο πια διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Για την δημιουργία πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας για τις τομές που έχουμε μπροστά μας.
Συμφωνία που δεν σημαίνει ανοχή. Αλλά αντιθέτως σημαίνει συμμετοχή και συνευθύνη για την πορεία του τόπου. Στη συμμαχία αυτή, αρχή είναι ο σεβασμός του καθενός μας προς τον άλλον και όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Για να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου: τη διαφάνεια και την εφαρμογή των νόμων και κανόνων παντού και από όλους.
Η κοινή συμφωνία και η συλλογική προσπάθεια είναι η κινητήριος δύναμή μας.
Σ' αυτή θα στηριχθούμε για να προχωρήσουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε».
Προσδιορίζοντας τον ρόλο του Κινήματος στη νέα περίοδο επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει σήμερα να γίνει ο εγγυητής αυτής της συμμαχίας με τους πολίτες. Η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία, όμως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί, να ελέγχει την Κυβέρνηση.
Οι ρόλοι του κόμματος και της Κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικοί.
Είναι, όμως, ρόλοι που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: Της Ελλάδας των αξιών. Της Δημοκρατίας. Του σεβασμού για το διπλανό και για το σύνολο. Της λογοδοσίας και της συμμετοχής του πολίτη. Της Ελλάδας της αξιοκρατίας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο Κίνημα: «Ψηφίσαμε στο Καταστατικό μας ασυμβίβαστα μεταξύ θέσεων στο κόμμα και θέσεων στο Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση κάναμε το πρώτο βήμα για την κατάργηση της απαράδεκτης κομματικοποίησης και λαφυραγώγησης του Κράτους μετά από κάθε αλλαγή Κυβέρνησης.
Εμποδίζουμε και την απαράδεκτη απορρόφηση και εξάρτηση, θα έλεγα τον αργό θάνατο του κινήματός μας από τον κρατισμό.
Αποφασίσαμε ήδη από το 2004 να εκλέξουμε Πρόεδρο από τη βάση, κάναμε πρώτοι ένα αποφασιστικό βήμα για την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος. Μέσα από την ενδυνάμωση της φωνής του πολίτη. Εντάξαμε όλους τους πολίτες σε μια κορυφαία πολιτική διαδικασία. Επιλέξαμε ως τελικό κριτή τον πολίτη και όχι τους σκληρούς μηχανισμούς ή έστω έναν μικρό κύκλο φίλων και γνωστών. Δώσαμε στους πολίτες τη δύναμη να αποφασίσουν. Θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο της ύπαρξής και της λειτουργίας τους. Είναι αυτή η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης κρίσιμων αποφάσεων που κάνουν σήμερα το Κίνημά μας αυτόνομο και ανεξάρτητο».
Σημείωσε ότι δεν πρέπει, όπως έγινε στο παρελθόν όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, να παραμεληθεί το κόμμα και να γίνει ανενεργό και υπογράμμισε ότι «το Κίνημα θα παραμείνει ζωντανό. Πιο ενεργό και πιο δραστήριο. Θα γίνει εργαστήριο παραγωγής δημοκρατίας και συμμετοχής.
Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και καινοτόμο, που γίνεται αρωγός στην προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Που διαβουλεύεται συνεχώς με τους πολίτες και τους εντάσσει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Που παράγει πολιτική μαζί τους και εμπλουτίζει την κυβέρνηση με ιδέες και προγράμματα που προωθούν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
Που μάχεται και υπερασπίζεται καθημερινά στην κοινωνία για τις πολιτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες υπηρετούν τους πολίτες και κάνουν πράξη τις αρχές μας.
Που ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση όταν παρεκκλίνει από τις αρχές και τις δεσμεύσεις της».


Και κατέληξε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου: «Το κόμμα μας, το Κίνημά μας θα συνεχίζει να εξελίσσεται, να αναπτύσσεται, να αλλάζει, και για αυτό χρειάζεται και η εμπειρία αλλά και η νέα γενιά πολιτικών στελεχών που θα το καθοδηγήσουν.
Σήμερα καλούμαστε να εκλέξουμε το νέο μας Πολιτικό Συμβούλιο και το νέο Γραμματέα του Εθνικού μας Συμβουλίου.

Πριν προχωρήσω θα ήθελα κατ' αρχάς να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τον απερχόμενο Γραμματέα μας, το Γιάννη Ραγκούση, στον οποίο εύχομαι κάθε επιτυχία στη δύσκολη δουλειά που ανέλαβε στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ανέλαβε τη θέση του Γραμματέα σε μια συγκυρία δύσκολη για όλους μας. Και κατάφερε να λειτουργήσει ενωτικά και αποτελεσματικά. Δουλέψαμε μαζί στενά και πετύχαμε όλους μας τους στόχους.

Τη νέα πορεία για το Κίνημά μας την ξεκινάμε με βάση αυτές τις αρχές, αλλά και τις αξίες που μας έφεραν σήμερα εδώ. Τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε.
Και σ' αυτή την πορεία δεν περισσεύει κανείς».