Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Νόμο της Κέρκυρας στο νευραλγικό τομέα του πολιτισμού είχε την ευκαιρία να καταγράψει για ακόμη μια φορά η υποψήφια Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κα Άντζελα Γκερέκου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίς το πρωί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η κα Γκερέκου, ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους και την προϊσταμένη για όλα τα προβλήματα που λειτουργουν ως τροχοπέδη στην ανάδειξη της κερκυραϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία και ειδικότερα στο ζήτημα της επέκτασης των κτιρίων του Μουσείου, προκείμενου να εκτεθούν τα χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα που παραμένουν ασυντήρητα σε αποθηκευτικούς χώρους.
Η κα Γκερέκου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει ο χώρος των εκθεμάτων, με τους σοβάδες που πέφτουν και τα πλαστικά δοχεία που συγκεντρώνουν το νερό της βροχής που τρέχει από την οροφή. Μια εικόνα ντροπής, όπως δήλωσε η κα Γκερέκου, που αντικρίζουν καθημερινά οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου.
Πρόκειται για τις συνέπειες, συνέχισε η κα Γκερέκου, της προκλητικής αδιαφορίας που επιδεικνύει η επίσημη πολιτεία για τον Κερκυραϊκό Πολιτισμό, γεγονός που αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από την εξασφάλιση, ενός μόλις εκατομμυρίου ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ, τη στιγμή που οι Νόμοι Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων απορρόφησαν κονδύλια για τον πολιτισμό της τάξεως των 8,5 και 12,5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.
Η κα Γκερέκου συναντήθηκε επίσης με νέους αρχαιολόγους οι οποίοι πρόσφατα απολύθηκαν βάσει του προεδρικού διατάγματος 164 για την σύμβαση 24μηνης εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και οι οποίοι εργάζονται πλέον εθελοντικά καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού δεν καλύπτονται οι ανάγκες της Υπηρεσίας. Για τους παραπάνω λόγους η κα Γκερέκου ζήτησε από την προϊσταμένη τον φάκελο με την πλήρη καταγραφή των αναγκών, όπως αυτές έχουν ιεραρχηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κερκύρας.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της η κα Γκερεκου τόνισε ότι η ευπρεπής και αισθητικά ικανοποιητική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου όχι μόνο αναδεικνύει την κερκυραϊκή μας ταυτότητα αλλά αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, συνέχισε η κα Γκερεκου, κρίνεται απαραίτητη η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση και επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκύρας» στο ΕΣΠΑ, η μελέτη του οποίου έχει ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.