Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΤΟΠΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ
Γράφει ο Δημήτρης Καρύδης
Λίγες μέρες έμειναν πριν στηθούν οι κάλπες κι αν θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε την προεκλογική περίοδο, μία λέξη ταιριάζει: υποτονική. Δεν είναι βουβές αυτές οι εκλογές, όπως άλλες προηγούμενες. Η υποτονικότητα αυτή εξηγείται: Η απόσταση από τις προηγούμενες είναι μικρή. Οι αποφάσεις του κόσμου δεν έχουν αλλάξει, δεν έχει να σκεφθεί κάποιο καινούριο στοιχείο που προέκυψε, δεν έχει μεταβληθεί δραματικά κάτι στη χώρα, ούτε στην Κέρκυρα.
Όμως όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το διακύβευμα δεν είναι ίδιο για όλα τα κόμματα. Πλην του γεγονότος ότι η ΝΔ μάλλον απέρχεται και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, τίποτα το ιδιαίτερο δεν συμβαίνει.
ΝΔ
Έτσι στη Νέα Δημοκρατία, το ενδιαφέρον περιορίζεται στην αναμέτρηση του κ. Ν. Δένδια με τον κ. Στ. Γκίκα. Ο κ. Δένδιας έχει τον «αέρα» του Υπουργού της κυβέρνησης και από το Υπουργείο θέλει να πιστεύει ότι έκανε έργο για την Κέρκυρα, όπως λχ ότι ολοκληρώθηκε το νέο νοσοκομείο (αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας), ή η τροποποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος. Η αντίληψη ότι ένας υπουργός επικοινωνεί ευκολότερα με συναδέλφους του υπουργούς σε σχέση με τους κοινούς θνητούς της κομματικής βάσης, ακόμα διαπερνά την φτωχή σε πολιτική κουλτούρα τοπική μας κοινωνία, ώστε αυτός να μετατρέπεται σε τοπάρχη και να καρπώνεται το σύνολο όσων τελικά προβάλει το κόμμα ό,τι έγιναν στο νομό. Η αντίληψη αυτή συνοδεύεται ενίοτε με ρητορική του στυλ «μέσα σε 6 μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε 10 χρόνια», ατάκα η οποία προδίδει τον εκφέροντα. Προδήλως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ούτε στον κόσμο παραμυθιών που τα θαύματα διαρκούν για πάντα….
Επίσης είναι λογικό να σκεφθεί ο ψηφοφόρος ότι αν κάποιος επιθυμεί διακαώς να καρπωθεί τα όποια θετικά μίας 2ετούς ή 6ετούς διακυβέρνησης, θα πρέπει να χρεωθεί και συνεπώς να μιλήσει και για τις άλλες πτυχές της διακυβέρνησης και αυτές δεν είναι λίγες, ούτε ευχάριστες. Η ΝΔ βρίσκεται σε δεινή εκλογική θέση με βάση τα προ της απαγορεύσεως δημοσιοποιήσεως των δημοσκοπήσεων, αποτελέσματα. Αυτό ασφαλώς δεν οφείλεται στο θετικό «έργο» της. Οφείλεται στο «άλλο έργο».
Η επίκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για την κατάσταση της οικονομίας, μάλλον γίνεται για να δικαιολογηθεί η πάρωρη- πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κυρίως στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο. Οι άλλοι είναι πεπεισμένοι περί του αντιθέτου.
Το πολιτικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές για τη ΝΔ της Κέρκυρας είναι αν θα επιλέξει «ανατροπή» ή διατήρηση του σημερινού στάτους κβο. Το ΠΑΣΟΚ έλυσε το πρόβλημα το 2004, το επανέλαβε το 2007 και το 2009 ο Γ. Παπανδρέου έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Και ο νοών νοείτω.
ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα. Η προοπτική της εξουσίας, η επανεμφάνιση των «εκσυγχρονιστών», οι μετατοπίσεις στελεχών από το ένα μπλοκ στο άλλο, καθιστούν εξαιρετικά δυσχερές έργο την αποτύπωση σε καθημερινή βάση των συσχετισμών και των ισορροπιών.
Αν όμως κοιτάξουμε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα διαπιστώσουμε ότι μία «φουρνιά» στελεχών προτίμησε να μην αναμετρηθεί με το «αγγελικό» στρατόπεδο. Κάθε τέτοια αναμέτρηση αποδείχθηκε μάταιη. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε η υποστήριξη άλλου στελέχους, του Γ. Καλούδη εν προκειμένω, η διαδρομή του οποίου κάθε άλλο παρά στο στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών ήταν. Η «συμμαχία» κανείς δεν ξέρει αν είναι προσωρινή ή στρατηγικής φύσεως. Όπως και να έχει το πράγμα, είναι βέβαιο σχεδόν ότι σε αυτές τις εκλογές, θα λάβει χώρα η μεγάλη εσωτερική αναμέτρηση του παλιού με το νέο. Η Α. Γκερέκου οδεύει προς μία τρίτη εκλογική νίκη και ο εκλογικός στόχος του κομματικού μηχανισμού είναι η εκλογή και δεύτερου βουλευτή. Και αυτός ο δεύτερος βουλευτής δεν μπορεί παρά να είναι ο Γιώργος Καλούδης. Όμως πόσο απέχει η επιθυμία από την πραγματικότητα; Θα το μάθουμε το βράδυ των εκλογών. Και αυτό είναι το δεύτερο «θερμό» πολιτικό μέτωπο.
Για άλλη μία φορά το ΠΑΣΟΚ θα ζήσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την επόμενη μέρα, καθώς πάγια οι εθνικές εκλογές συνδέονται με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Και στη γωνία περιμένουν καμιά δεκαριά υποψήφιοι νομάρχες, άλλοι τόσοι υποψήφιοι δήμαρχοι και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον του χρόνου τέτοια εποχή, ίσως και νωρίτερα….
ΚΚΕ
Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Ο χρόνος από τις εκλογές του 2007 ως τις εκλογές του 2009 είναι μικρός. Επομένως δεν έχει μεταβληθεί η εκλογική στόχευση που είναι η διατήρηση της έδρας. Ο Μπάμπης Χαραλάμπους ένας έντιμος αγωνιστής, κέρδισε την εκλογική έδρα, τη χρησιμοποίησε με αξιοσύνη και απέδειξε ότι η Κέρκυρα μπορεί να έχει και κομμουνιστή βουλευτή. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει λόγος το ΚΚΕ να αλλάξει εκλογική στόχευση και επιλογές. Ούτε και η Κέρκυρα.
Φυσικά υπήρξαν στιγμές που εξαπολύθηκαν επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ κυρίως από εκπροσώπους του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού» στρατοπέδου και τους «παρασυρθέντες» σε αυτό. Το κλίμα αυτό του «νέο- αντικομμουνισμού» καταγγέλθηκε ήδη από το ΚΚΕ της Κέρκυρας. Και σωστά, αφού η εκλογική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται στη βάση της ενοχοποίησης των ιδεών αλλά στη βάση των προγραμματικών αντιθέσεων.
Μιλώντας ο Χ. Χαραλάμπους στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας για την επανεκλογή του και φυσικά για να το λέει κάτι θα ξέρει. Καλό είναι κάποιοι να ακούν περισσότερο, να σκέπτονται ακόμα περισσότερο και να σχεδιάζουν λιγότερο, όσα και όπως και σχεδιάζουν….
ΣΥΡΙΖΑ
Λαβωμένος από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του προσέρχεται στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του, πανελλαδικά, είναι η είσοδός του στη Βουλή. Αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα φερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος.
ΛΑΟΣ
Η περίοδος που διανύθηκε, απέδειξε περίτρανα τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων. Αν δει κανείς τα αποτελέσματα των εκλογών, θα διαπιστώσει μία δυναμική άνοδο του ΛΑΟΣ. Αναμένεται να συνεχιστεί, αφού λογικά θα εισπράξει πολλές ψήφους διαμαρτυρίας, κυρίως από το νεοδημοκρατικό χώρο.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Η εκλογή ευρωβουλευτή ήταν αναμενόμενη μέσα στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί τότε. Δεν είναι το ίδιο αναμενόμενη η εκλογή βουλευτή. Όπως δεν είναι αναμενόμενη η είσοδος του κόμματος στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι οι 260 έδρες μοιράζονται με απλή αναλογική. Ο πολυπαραγοντικός χαρακτήρας του εκλογικού νόμου, μπορεί- υπό προϋποθέσεις- να βοηθήσει τους Ο.Π. να έχουν μία καλή παρουσία.