Νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Αποπεράτωση εργασιών νέου Νοσοκομείου Κέρκυρας», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου στις 1.9.2009.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Στην με αρ. πρωτ. 26386/6-3-2009 απάντηση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην από 14646/18-2-2009 ερώτησή μας, αναφέρεται σαφώς ότι το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας καθίσταται 100% λειτουργικό στις 30-6-2009, ήτοι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του περιβάλλοντος χώρου, θα έχει παραδοθεί ο ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, έστω και αν στο με αρ. πρωτ. 174445/14-1-2009 απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου, στην από 11778/18-12-2008 ερώτησή μας, αναφέρονταν ότι οι εργασίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις θα είχαν ολοκληρωθεί ήδη από τις 31-3-2009.
Όπως είναι προφανές μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι υποσχέσεις, οι δεσμεύσεις και τα αλλεπάλληλα νέα χρονοδιαγράμματα του αρμόδιου Υπουργείου έχουν από καιρό διαψευστεί, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο εμπαιγμός της κοινωνίας της Κέρκυρας συνεχίζεται χωρίς προηγούμενο.
Ωστόσο, στις σοβαρές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί για την ολοκλήρωση των εργασιών του νέου Νοσοκομείου, έρχεται να προστεθεί η άρνηση του Υπουργείου να ενημερώσει για την τύχη των άλλων αναγκαίων έργων, όπως του κόμβου που συνδέει την Εθνική οδό Παλαιοκαστρίτσας με το κτήριο του νοσοκομείου, το ελικοδρόμιο κ.α.
Σε όλα αυτά βέβαια, έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της σημαντική έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο υπάρχον νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί την αιτία για μια πέρα ως πέρα ελλειμματική παροχή υπηρεσιών υγείας στο νομό, πρόβλημα το οποίο όπως όλα δείχνουν πρόκειται να επηρεάσει καθοριστικά και τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες του ΕΣΥ Κέρκυρας, γίνεται ακόμη πιο οξύ, αρκεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός της συνταξιοδότησης της Διευθύντριας της Παιδιατρικής κλινικής του υπάρχοντος νοσοκομείου, γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς αριθμού παιδιάτρων, δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ομαλή παροχή υπηρεσιών και σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα. Αν λάβουμε υπόψη δε τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν είτε από το μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω τουριστικής περιόδου, είτε από την αναγκαία προετοιμασία του ΕΣΥ για την πιθανή έξαρση κρουσμάτων του ιού της γρίπης H1N1, τότε γίνεται πλήρως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
Επιπρόσθετα, εφόσον οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για την πρόσληψη 5000 νοσηλευτών και 2500 ιατρών, έχουν ακυρωθεί στην πράξη και πλέον οι προσλήψεις αυτές φαίνεται πως θα περιοριστούν στον αριθμό μόλις 1400 εργαζομένων για όλη τη χώρα, τότε η κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες του ΕΣΥ στην Κέρκυρα, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί για το επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, σας επισημαίνουμε για άλλη μια φορά πως εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης, συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι διακομιδές και οι μετακινήσεις Κερκυραίων πολιτών-ασθενών προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, κυρίως αυτών των Ιωαννίνων, ακόμη και για απλές εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις, επιτείνοντας την ταλαιπωρία και την οικονομική αιμορραγία που προκαλείται στους Κερκυραίους ασθενείς και στις οικογένειες τους.
Τέλος, σας επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει στη λειτουργία του ο τομέας Κέρκυρας του ΕΚΑΒ, καθώς οι αδιαμφισβήτητα ελλειμματικές του υπηρεσίες έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νομού.
Δυστυχώς όμως, έστω και αν οι Κερκυραίοι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες του νομού συνεχίζουν να αγωνιούν, αλλά και να στερούνται της παροχής επαρκών και αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας, η Ελληνική πολιτεία επιμένει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, το αρμόδιο υπουργείο επιμένει να μην υλοποιεί στο ελάχιστο τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του, πρωταγωνιστώντας έτσι στον απροκάλυπτο εμπαιγμό των πολιτών και στην διαμόρφωση τριτοκοσμικών συνθηκών παροχής υγείας.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Πότε ακριβώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας, ώστε να καταστεί 100% λειτουργικό;
2. Πότε ακριβώς πρόκειται να μεταστεγασθούν οι υπηρεσίες από το υπάρχον στο νέο νοσοκομείο, ώστε να παραδοθεί προς πλήρη χρήση στο Κερκυραϊκό λαό;
3. Σύμφωνα με την από 174445/14-1-2009 απάντηση του Υπουργείου «το συνολικό ύψος της δαπάνης του έργου επρόκειτο να καλυφθεί από πιστώσεις του Γ’ ΚΠΣ – ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, ήτοι μέχρι τις 30-6-2009 όπου έληγε το πρόγραμμα». Δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του έργου, από ποιος πόρους πρόκειται να καλυφθεί το επιπλέον κόστος ολοκλήρωσης του και σε ποιο ύψος ανέρχονται τα επιπλέον κονδύλια;
4. Ποιος είναι τελικά ο προγραμματισμός σχετικά με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του τόσο αναγκαίου κόμβου πρόσβασης από την Εθνική Παλαιοκαστρίτσας προς το νέο νοσοκομείο και από ποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης πρόκειται να καλυφθεί το κόστος κατασκευής του;
5. Από τις 1400 προσλήψεις τις οποίες φέρεται να εγκρίνει τελικά η Κυβέρνηση για το ΕΣΥ της χώρας, πόσες ακριβώς θέσεις έχουν προβλεφθεί για τις υπηρεσίες του νομού Κέρκυρας και για ποιες ειδικότητες;
6. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει ή προτίθεται να προβεί το αρμόδιο υπουργείο ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Παιδιατρικής κλινικής του υπάρχοντος νοσοκομείου, δεδομένης της συνταξιοδότησης της Διευθύντριας;
7. Ποιος ακριβώς είναι ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων από τον ιό Η1Ν1, στο νομό της Κέρκυρας, μέχρι σήμερα;»