Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων καταγγέλλει «πραξικόπημα» στο Δήμο Αχιλλείων

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων καταγγέλλει το «πραξικόπημα», που πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αχιλλείων ,σχετικά με τη γνωμοδότηση για τη μελέτη των οχλουσών χρήσεων της Νομαρχίας.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης των Βαρυπατάδων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρνητική απόφαση (με συντριπτική πλειοψηφία) της Γενικής Συνέλευσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαφατιώνων και παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι των Καρουμπάτικων έχουν ήδη προσφύγει στο συμβούλιο της Επικράτειας για την απομάκρυνση των, παρατύπως εγκατεστημένων στη περιοχή, βιομηχανικών μονάδων, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο ασχολήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του, στην αναζήτηση τρόπων αλλοίωσης της βούλησης των κατοίκων της περιοχής. Αντί να σεβαστεί τις, με δημοκρατικό τρόπο ληφθείσες, αποφάσεις των κατοίκων, προχώρα σε δημοψήφισμα μονό για το τοπικό διαμέρισμα Βαρυπατάδων και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού (30 Αυγούστου), ελπίζοντας στην καλοκαιρινή ραστώνη, και στις "εφεδρείες" των εκλογικών κομματικών μηχανισμών. Ταυτόχρονα, αποκλείει από αυτό τους κατοίκους των Καλαφατιώνων, οι οποίοι, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, δεν δικαιούνται να έχουν γνώμη.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τη τύχη του τόπου μας, των σπιτιών μας και των χωραφιών μας, τη διαφεντεύουμε εμείς, οι κάτοικοι. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν κολαούζο να «βιάσει» το χωριό μας.
Η Πρω. Κατ. Καλαφατιώνων θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για το προγραμματισμό των κινητοποιήσεων ενάντια στην καταστροφή του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, λαμβάνοντας υπ' όψιν της τα νέα δεδομένα.
Ακολουθεί κείμενο που μοιράζεται στους Καλαφατιώνες από το Μάιο.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων εκτιμά ότι η χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων του Νομού είναι επιβεβλημένη και μάλιστα έχει καθυστερήσει. Ήδη, το σύνολο του Νομού βιώνει της καταστροφικές για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής των κατοίκων συνέπειες της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδιασμού για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση. Αφετηριακά, επομένως, όλοι συμφωνούμε με την ανάγκη τερματισμού μιας περιόδου ασυδοσίας και την καθιέρωση χρήσεων γης.
Όσον αφόρα τη χωροθέτηση μιας από τις οχλούσες χρήσεις (Βιοτεχνικό Πάρκο-Βιομηχανική Ζώνη) στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Καλαφατιώνων, Βαρυπατάδων και Καρουμπάτικων, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων εκφράζει τις εξής ενστάσεις:
I. Παρά το γεγονός ότι η έως τώρα συζήτηση και φιλολογία (καθότι επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, παρά μονό η δημοσιοποίηση της μελέτης που μάλιστα αφήνει πολλές ασάφειες) αναφέρεται σε Βιοτεχνικό Πάρκο-ΒΙΟΠΑ που θα στεγάσει βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης, η μελέτη ουσιαστικά προαναγγέλλει την «“αναβάθμιση” του σε ΒΙΠΑ – Βιομηχανικό Πάρκο (ώστε να συμπεριλάβει τη βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα μέσης όχλησης) ή σε ΒΙΠΕ – Βιομηχανική Περιοχή (ώστε να συμπεριλάβει κάθε βιομηχανική και βιοτεχνική δραστηριότητα ανεξαρτήτως όχλησης), καθώς και η δυνατότητα μετατροπής του σε ΠΟΑΠΔ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων)»{απόσπασμα από τη μελέτη}.
II. Είναι αρκετά τα σημεία στη μελέτη που τονίζεται το γεγονός ότι τα 250 στρ. που προβλέπονται, θα καλύψουν απλά «τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες του νομού» {αποσπασμα από τη μελετη}, δηλαδή 10-15 χρόνια περίπου. Θεωρείται μάλιστα τόσο σημαντική η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε τίθεται και ως ένα από τα τέσσερα (4) κριτήρια της χωροθέτησης που υιοθέτει η εν λόγω μελέτη. Με δεδομένο, όμως, ότι η σχεδιαζόμενη Βιομηχανική Ζώνη εφάπτεται σχεδόν του οικισμού των Καρουμπάτικων, η μόνη δυνατή μελλοντική επέκταση της είναι προς Βαρυπατάδες- Καλαφατιώνες (περιοχή Βουρλίλα- Κάναλης). Επομένως, ο ΒΙΟΠΑ-ΒΙΠΕ θα καταλήξει να είναι σε απόσταση αναπνοής από τις κεντρικές πλατειές των δυο χωριών, «καταβροχθίζοντας» ουσιαστικά τους δυο παραδοσιακούς οικισμούς με αρνητικές συνέπειες, εκτός των άλλων στην υγεία των κατοίκων και την παραγωγική ικανότητα της γης.
III. Ανησυχία, επίσης, προκαλεί στην Πρωτοβουλία Κατοίκων Καλαφατιώνων η χωροθέτηση μιας Βιομηχανικής Ζώνης σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει την διαχρονικά υψηλή παραγωγικότητας της γης (γεωργική δραστηριότητα) με την ύπαρξη ευρέων εκτάσεων που καλύπτονται από κουκουναριές, βελανιδιές και καστανιές. Στην ευρύτερη περιοχή δε, βρίσκονται οι πηγές του ποταμιού του Ποταμού, που διασχίζει το ομώνυμο χωριό (μήκος 3,5 χλμ., διαπερνά σχεδόν όλη τη Μέση Κέρκυρα και εκβάλει στις Αλυκές. Πηγές: κουκουναρόδασος Σορδίνα και θέση Κύπερη Βαρυπατάδων. Οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δημ. Σχολείου Ποταμού). Η ύπαρξη άλλωστε ευρέων εκτάσεων κουκουναριάς, βελανιδιάς και καστανιάς αναφέρεται (και μάλιστα ως δάσος) και στο διαφημιστικό φυλλάδιο του Δήμου Αχίλλειων («…οι περιπατητές θα αγαλλιάσουν στο δασός με τις καστανιές και τις κουκουναριές της γύρω περιοχής», από φυλλάδιο του Δήμου).
IV. Επιπλέον, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ-ΒΙΠΕ πλησίον δυο χωριών που από το 1980 είναι ενταγμένοι στους παραδοσιακούς οικισμούς, ως χωριά μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ενδιαφέροντος (με την υποτιθέμενη ανάλογη προστασία).
Η Αρχιτεκτονική κληρονομιά σε συνδυασμό με τις εκτάσεις κουκουναριάς και καστανιάς θα μπορούσαν να καταστήσουν το χωριό ιδανικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού. Έναν αλλού τύπου τουρισμό, που θα περιλαμβάνει μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία, μονοπάτια περιπατητικού τουρισμού κατά μήκος των πηγών του Ποταμού, επισκέψιμα αγροκτήματα, δραστηριότητες με άλογα και ποδήλατα κ.α. Ας σημειωθεί ότι ο εναλλακτικός τουρισμός θα μπορούσε να συνδυάσει μια εναλλακτικού τύπου ανάπτυξη με το σεβασμό στην ανόργανη φύση του ανθρώπου, τη φύση. Σε αντίθεση με τον μαζικό τουρισμό, που σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφει ακτές και τσιμεντοποεί προστατευόμενες περιοχές (βλ. λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και Κεδρόδασος Ισσου).
Στόχος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων είναι ένα πρότυπο χωριό εντός ενός πρότυπου Δήμου, πόλο έλξης, εκτός των άλλων, και εναλλακτικού τουρισμού. Σε αυτή τη κατεύθυνση ζητάμε από το Δήμο να σταθεί αρωγός των κατοίκων σε αυτή την προοπτική και από κοινού να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες.