Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Στα Διαπόντια νησιά το Σαββατοκύριακο ο Νομάρχης- -Σε Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) προχωρά η Κοινότητα Οθωνών







Τους Οθωνούς και το Μαθράκι επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος για να ενημερωθεί και να ενημερώσει γύρω από τα θέματα των λιμανιών και της εκτέλεσης των δρομολογίων των «άγονων γραμμών» οι οποίες εξυπηρετούν συγκοινωνιακά τα Διαπόντια νησιά.
Και στα δύο νησιά, ο Νομάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια αλλά και με τους κατοίκους.
Ειδικότερα, στους Οθωνούς ο Νομάρχης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του εκτελούμενου από τη Νομαρχία μεγάλου λιμενικού έργου στη θέση «Αυλάκια», προϋπολογισμού 3.150.000 ευρώ, στο οποίο προστέθηκαν δύο ακόμη συμπληρωματικές εργολαβίες, μία από τη Νομαρχία μέσω ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ που αφορά έργα στη χερσαία ζώνη και μία της Κοινότητας, προϋπολογισμού 119.000 ευρώ, που αφορά το μώλο πρόσδεσης επιπλέον τουριστικών σκαφών κατά μήκος του νέου λιμενοβραχίονα.
Το έργο αυτό, το μεγαλύτερο που έχει εκτελεστεί ποτέ στο νησί των Οθωνών, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του καθώς ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες (μεταφορά υλικών, εκβάθυνση λιμενολεκάνης, εξεύρεση και μεταφορά ογκολίθων, αδειοδοτήσεις, κ.λ.π.).
Ο Νομάρχης στην επικοινωνία του με την κοινοτική αρχή και τους κατοίκους είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του καθαρισμού και της αποκατάστασης λειτουργίας του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου, έργο για το οποίο η Νομαρχία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσόν από κατασκευής του έργου. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η εκτέλεση του έργου αυτού, ενώ ενημέρωσε και για την τελευταία περιπέτεια στην οποία μπήκε η υπόθεση του καθαρισμού του λιμανιού μετά από παρεμβάσεις και καταγγελίες συγκεκριμένου προσώπου.
Ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Νομαρχίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστεί το έργο το ταχύτερο δυνατόν.

ΣΧΟΟΑΠ στους Οθωνούς

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οθωνών, Χριστόφορος Κατέχης και οι συνεργάτες του, ενημέρωσαν για τις προσπάθειες επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος του νησιού και για την ανάθεση της μελέτης του Σχεδίου Χωροταξικής και Οικιστικής Οργάνωσης του νησιού, γεγονός το οποίο στηρίζει και ενθαρρύνει με κάθε τρόπο η Νομαρχία.
Ο Νομάρχης κάλεσε τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες κατάρτισης του ΣΧΟΟΑΠ που θα συνιστά μετά το λιμάνι, το μεγαλύτερο βήμα προόδου για το νησί των Οθωνών.

Στο Μαθράκι

Στο Μαθράκι, ο Νομάρχης παρόντος του Προέδρου της Κοινότητας και του Νομαρχιακού Συμβούλου Μιχάλη Διαβάτη, ενημέρωσε λεπτομερώς - όπως το έκανε και στους Οθωνούς – για τα της εκτέλεσης των δρομολογίων των δύο άγονων γραμμών (από την Κέρκυρα και από την Παλαιοκαστρίτσα για τα Διαπόντια νησιά) ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις εκτελούμενες σημαντικές εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου που θα αποκαταστήσουν σύντομα τις κανονικές συνθήκες συγκοινωνιακής σύνδεσης των μικρών νησιών με την Κέρκυρα.
Ο Νομάρχης στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Κοινοτάρχη Γιάννη Αργυρό, επισκέφθηκε τους οικισμούς του Μαθρακίου για τους οποίους έχει κινηθεί η διαδικασία οριοθέτησης και το μικρό αλιευτικό λιμάνι στα νοτιοδυτικά του νησιού, στη θέση «Απιδιές», όπου διαπίστωσε την ανάγκη παροχής βοήθειας για τη βελτίωση των όρων ασφαλούς ελλιμενισμού των μικρών αλιευτικών σκαφών.
Για το λιμάνι του Μαθρακίου, που έχει κατακλυστεί στο μισό τμήμα του από μεγάλες ποσότητες φυκιών και άμμου, ο Νομάρχης διαβεβαίωσε ότι η βοήθεια της Νομαρχίας θα συνεχιστεί για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένα από τα λιμάνια στα οποία παρεμβαίνει και εκτελεί έργα η Νομαρχία δεν της ανήκουν.
Επανέλαβε την ανάγκη συνεννόησης όλων των εμπλεκομένων (Νομαρχία, Δήμοι, Κοινότητες, Σύλλογοι Αλιέων) για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των μικρών λιμανιών.
Τέλος, οι κοινοτικές αρχές και οι κάτοικοι στα δύο νησιά, ευχαρίστησαν το Νομάρχη για την συχνή παρουσία του εκεί, το ενδιαφέρον του για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Για την Ερείκουσα

Σε τακτική συνεργασία με τον Κοινοτάρχη Χρήστο Κατέχη βρίσκεται ο Νομάρχης Κέρκυρας προκειμένου να προωθηθεί η εκτέλεση ενός μεγαλόπνοου λιμενικού έργου στην Ερείκουσα.
Η Κοινότητα έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη με όλες τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις, ο Νομάρχης του δήλωσε την διάθεση της Νομαρχίας να είναι φορέας εκτέλεσης του αναπτυξιακού αυτού έργου, αλλά η προσπάθεια προσκρούει στην έλλειψη φορέα διαχείρισης του λιμανιού, που είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.
Προς το σκοπό αυτό, ο Νομάρχης υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ειδικά για τα μικρά νησιά.