Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

«Νήσων περίπλους» και «Δίκτυο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και του Αγροτουρισμού» δύο δίκτυα οποία συμμετείχε η ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ

Τα αποτελέσματα των δικτύων συνεργασίας «Νήσων περίπλους» και «Δίκτυο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και του Αγροτουρισμού» στα όποια συμμετείχε η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ μέσα από την υλοποίηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER + καθώς τα αποτελέσματα αυτής της δικτύωσης παρουσίασε σήμερα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΑΝΙΟΝ κος Θωμάς Αθανασίου.

Δίκτυο «Νήσων Περίπλους»

Η Σύμπραξη «Νήσων Περίπλους», ξεκίνησε από 11 Αναπτυξιακές Εταιρείες νησιωτικών περιοχών από τα Ιόνια, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER + προσπαθούν να αναδείξουν την μοναδικότητα των νησιών της Ελλάδας και την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.
Εταίροι του Δικτύου «Νήσων Περίπλους είναι οι:
- Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Συντονιστής Εταίρος),
- Αναπτυξιακή Λασιθίου,
- Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης,
- Α.Κ.Ο.Μ.Μ.-Ψηλορείτης,
- Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου,
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου,
- Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου,
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων,
- Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου,
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Κεφαλονιάς & Ιθάκης
- Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων.

Tα εκατοντάδες νησιά της ελληνικής επικράτειας, χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας, τόνισε ο κος Αθανασίου, δεν αποτελούν μόνον μια μορφολογική ιδιαιτερότητα που την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Αποτελούν ταυτόχρονα έναν περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πλούτο, ένα απόθεμα που πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί. Εξειδικευμένες οικονομικές δραστηριότητες, αυθεντικά προϊόντα, ενδιαφέρουσα κοινωνική διάρθρωση, ιδιαίτερο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η νησιωτικότητα, η γεωγραφική απομόνωση, αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα, καθώς δημιουργεί ένα πλήθος ειδικών αναγκών. Αυτός είναι ο λόγος που το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας κάνει ειδική αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν περιοχές με γεωγραφικά μειονεκτήματα, όπως οι νησιωτικές, έχουν επανειλημμένα αναγνωριστεί θεσμικά. Απαιτείται λοιπόν, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, μια νέα ειδική πολιτική για τα νησιά.

Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν, σε μια σειρά από θεματικές ημερίδες που έγιναν σε κάθε νησιωτικό νομό τςη Ελλάδας από το δίκτυο κομβικής σημασίας θεωρείται εκείνη για την υιοθέτηση της αρχής , του «μεταφορικού ισοδύναμου», η οποία στηρίζεται στο «κοινοτικό κεκτημένο» και εξασφαλίζει ότι η μετακίνηση δια θαλάσσης θα στοιχίζει στον πολίτη όσο και μια αντίστοιχη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα και όχι πολλαπλάσια, όπως συμβαίνει σήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα αναγνωριστεί σε κεντρικό πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας και θα εξασφαλιστεί μια «ειδική ματιά» του πολιτικού συστήματος πάνω στα προβλήματα των νησιωτών.
Σημαντική επίσης ήταν η πρόταση που έγινε για τη λειτουργία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής, πρόταση η όποια έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής κο Δημήτρη Σιούφα ο όποιος ανακοινώσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο στη Σάμο.

Κοινό υπήρξε επίσης το αίτημα για άρση κάθε εμποδίου στην προσβασιμότητα, κυρίως σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών: Μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα, ενεργειακή ασφάλεια, διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων κ.λπ.
Επίσης, το Δίκτυο «Νήσων Περίπλους»: προχώρησε στην έκδοση πέντε ιδιαίτερης αισθητικής αξίας εκδόσεις, τις οποίες και παρουσίασε.
- Φωτογραφικό λεύκωμα με αξιοθέατα «Στεριές Θαλασσινών»
- Φωτογραφικό λεύκωμα για την αρχιτεκτονική των νησιών «Αρχιτεκτονική του Φωτός»
- Οδηγός Εναλλακτικού Τουρισμού «Νήσων Περίπλους…Εναλλακτικά»
- Λεύκωμα γαστρονομίας «Κύματα Γεύσεων»
- Τόμος άρθρων και εισηγήσεων « Ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας»

Διακρατικό δίκτυο για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και του αγροτουρισμού.

Στο δίκτυο συμμετέχουν συνολικά 18 Αναπτυξιακές εταιρείες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο .
Στόχος του δικτύου είναι η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά και αγροτικά προϊόντα καθώς και αγροτουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό καθώς επίσης και η προβολή και η προώθηση των περιοχών του δικτύου.

Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων του δικτύου πραγματοποιήθηκαν ειδικά σεμινάρια για παραγωγούς βιολογικών και τοπικών προϊόντων καθώς και παραγωγών κρασιού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες αναφορικά με τους τρόπους οργάνωσης και λειτουργιάς των επιχειρήσεων αυτών σε κάθε χώρα.

Επίσης το δίκτυο προχώρησε στην έκδοση 4 ειδικών εντύπων:

- Κατάλογος προβολής των τοπικών προϊόντων
- Οδηγό αγροτουρισμού και κατάλογος υποδομών φιλοξενίας
- Οδηγό επισκέπτη για κάθε περιοχή του Δικτύου
Τέλος το δίκτυο προχώρησε στη ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ομίλου οικονομικού ενδιαφέροντος με τον διακριτικό τίτλο GEIE με στόχους:

- Τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη των περιοχών
- Την ανάπτυξη Βιώσιμου τουρισμού στις αγροτικές περιοχές
- Την ανάπτυξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και της προϊόντων χειροτεχνίας
- Τη συμμετοχής σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την υποβολή προσφορών σε έργα
- Τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων
- Τη δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων

Η ΑΝΙΟΝ θα συνεχίσει και στην επομένη προγραμματική περίοδο 2009-2015, να συμμετάσχει ενεργά στα προαναφερόμενα δίκτυα με ένα προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.