Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Συνάντηση του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Βλάχο.

Στις 3 Αυγούστου 2009 το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με την Υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για θέματα εμπορίου, κ. Γ. Βλάχο, θέτοντας ζητήματα που χρόνια απασχολούν την λειτουργία της Αγοράς και σχετίζονται και με την σταδιακή διαμόρφωση συνθηκών σε βάρος των Μικρών επιχειρήσεων. Εξετάσθηκε και η αναγκαιότητα να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα διέπει τις πληρωμές με μεταχρονολογημένες επιταγές. Η πρωτοφανής έξαρση των ακάλυπτων επιταγών (τριπλασιασμός), η αύξηση του χρόνου μεταχρονολόγησης και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που έγινε από την MARC για το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισημάνθηκε επίσης από την ΓΣΕΒΕΕ και το έλλειμμα επικοινωνίας και συνεργασίας του Υπουργείου με τους Φορείς των Μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Η συνεργασία όταν υπάρχει καθιστά λιγότερο ευάλωτη την πολιτική ηγεσία σε “πιέσεις” ισχυρών συμφερόντων, που σχεδιάζουν και απαιτούν μεγαλύτερη ολιγοπώληση της αγοράς, χειραγώγηση των τιμών και ταχύτερη συρρίκνωση του μεγάλου δικτύου των ΜΜΕ.

Ειδικότερα τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση ήταν:
1. Η αναγκαιότητα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία πολυκαταστημάτων – “Μαμούθ” τύπου “MALL”. Τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Περιφέρεια. Η νέα γενιά υπεραγορών σε μεγάλες κτιριακές υποδομές σταδιακά απαξιώνει τις τοπικές αγορές και τελικά “αιχμαλωτίζει” και τις εντός αυτών των υπεραγορών εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Επιβάλλονται από την ιδιοκτησία όλο και επαχθέστεροι όροι παραμονής. Ο έλεγχος της ιδιοκτησίας ανήκει πλέον σε λίγους επενδυτές. Ο δε, καταναλωτής, αποδεδειγμένα, δεν απολαμβάνει χαμηλότερες τιμές.
2. Σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Όχι περιστασιακές αλλαγές. Συνεννόηση με τους φορείς. Οι συνεχείς αλλαγές και χρονικές επιμηκύνσεις διαμορφώνουν και συνθήκες “φουσκώματος” των τιμών. Το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 4 χρόνια ήταν επαρκές και μόλις είχε αρχίσει να αποδίδει σε όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών. Δεν χρειάζονταν αλλαγές.
3. Υπαίθριο εμπόριο – “Παζάρια”. Ανάγκη για μόνιμο και σταθερό πλαίσιο με σεβασμό στο “στεγασμένο” εμπόριο. Αυστηριοποίηση των κανόνων και προϋποθέσεων λειτουργίας τους και όχι ελαστικοποίηση. Σε συνδυασμό πάντα και με τον δραστικό περιορισμό του παραεμπορίου στην “πηγή” του και όχι μόνο στους τελικούς διακινητές.
4. Έκφραση σταθερής θέσης από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης σε ότι αφορά στην Αργία της Κυριακής. Η Ελλάδα διαθέτει το πλέον πολύωρο πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων στην Ευρώπη. Η προσθήκη και της λειτουργίας την Κυριακή θα είναι εξοντωτική τόσο για τις Μικρές όσο και για τις Μεσαίες επιχειρήσεις. Αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη. Το δε εισόδημα προς κατανάλωση παραμένει το ίδιο. Δεν αυξάνεται με τις ώρες λειτουργία των καταστημάτων. Απλά διαχέεται σε περισσότερες μέρες.
5. Άμεση διερεύνηση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους χρόνους αποπληρωμής με επιταγές μετά από επίμονο διάλογο με τους παράγοντες της Αγοράς.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και ο κ. Υφυπουργός δεσμεύθηκε για συνεχή και οργανωμένο διάλογο μεταξύ του Υπουργείου και της ΓΣΕΒΕΕ.