Στις 23 Αυγούστου του 1939 η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε το γνωστό σύμφωνο Μολότοφ – Ριμπεντροπ, το μοναδικό προσιτό μέτρο αυτοάμυνας στις συνθήκες που τότε διαμορφωνόταν.
Το σύμφωνο Μολότοφ – Ριμπεντροπ ήλθε, αφού πρώτα η ΕΣΣΔ εξάντλησε κάθε προσπάθεια για συμφωνία με Αγγλία – Γαλλία προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία, αλλά αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια πρόταση «σπρώχνοντας» τη Γερμανία σε πόλεμο ενάντια στην Σοβιετική. Ένωση.
Η αντικομουνιστική εκστρατεία με πυρήνα την εξίσωση κομμουνισμού και ναζισμού, θεσμοθετείται τα τελευταία χρόνια βήμα – βήμα μετά τις ανατροπές στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, με μία σειρά αποφάσεων των οργάνων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέρος αυτού του αντιδραστικού πλέγματος είναι και το κατάπτυστο αντιδραστικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη 2 Απρίλη 2009 από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου βάσει του οποίου καθιερώνεται η 23 Αυγούστου ως « Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων και γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία».
Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων, της Ένωσης για την Ευρώπη των Εθνών, των Πράσινων, με τη θετική ψήφο και των Σοσιαλιστών πέρασε σαν θέση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 553 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές, θεσμοθετώντας έτσι στην Ε.Ε. τον αντικομμουνισμό και ανεβάζοντας την αντικομμουνιστική εκστρατεία, που ξεκίνησε το σχετικό μνημόνιο του συμβουλίου της Ευρώπης το Γενάρη του 2006.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα χαρακτηρίζει τον κομμουνισμό « ολοκληρωτικό καθεστώς» και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Θεωρεί τις σοσιαλιστικές χώρες ως απότοκο του φασισμού, υποστηρίζοντας ότι « η Ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε εξαρχής μία απάντηση στα δεινά που επέφεραν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και η ναζιστική τυραννία που οδήγησε στο ολοκαύτωμα και στην επιβολή ολοκληρωτικών και αντιδημοκρατικών κομμουνιστικών καθεστώτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη».
Ακόμα ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος ήταν και παραμένει το ξαναγράψιμο της ιστορίας σημειώνοντας ότι « η Ευρώπη δεν θα ενωθεί ποτέ αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε κοινή θεώρηση της ιστορίας της, να αναγνωρίσει το ναζισμό, το κομμουνισμό και τα φασιστικά καθεστώτα ως μέρος της κοινής ιστορίας της και αν δεν διεξαγάγει τίμιο και ουσιαστικό διάλογο για τα εγκλήματα των καθεστώτων αυτών κατά τον περασμένο αιώνα.
Η Ν.Ε. Κέρκυρας του Κ.Κ.Ε. πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009 στο χώρο έξω από τις φυλακές που έχουν περάσει στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος και του Κ.Κ.Ε., ανάμεσα τους οι Ζαχαριάδης Νίκος, Φλωράκης Χαρίλαος και άλλοι πατριώτες αγωνιστές ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό.