Εγινε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο « Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» του οποίου το άρθρο 16 αποτελεί τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 101.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου είπε τα εξής:
«Ο λόγος της παρουσίας μου σήμερα εδώ είναι να αναφερθώ σύντομα στο άρθρο 16 του συγκεκριμένου νομοθετήματος, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα άρθρο εξαιρετικά σημαντικό και θα σας εξηγήσω γιατί:
Το άρθρο 16 του παρόντος νομοθετήματος είναι μια πάρα πολύ σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία και θα μου επιτρέψετε ειλικρινά να παρακαλέσω, να τύχει της στήριξης από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, γι’ αυτό μιλώ επί της αρχής πριν τοποθετηθούν οι εισηγητές στα άρθρα. Το άρθρο 16 είναι η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 101 παραγρ. 4 του συντάγματος, που το ΠΑΣΟΚ με την απουσία του στη διαδικασία αναθεώρησης, έβαλε σε κίνδυνο.
Το άρθρο 101, παραγρ. 4 του συντάγματος είναι μια διάταξη η οποία επιβάλλει στον Έλληνα νομοθέτη και στη διοίκηση όταν δρά κανονιστικά να λαμβάνει υπόψη και την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών και των απομονωμένων ορεινών περιοχών. Είναι μια διάταξη δηλαδή η οποία επιβάλλει να λαμβάνουμε πρόνοιες τέτοιες, ώστε να επαναφέρουν τουλάχιστον σε νομοθετικό και σε κανονιστικό επίπεδο την συνέχεια της Ελληνικής επικράτειας, όταν αυτή η συνέχεια δεν μπορεί να είναι γεωγραφικός όρος και να δρα έτσι ο νομοθέτης ώστε να την αποκαθιστά. Να αποκαθιστά ο νομοθέτης την αδικία της γεωγραφικής ασυνέχειας . Το άρθρο 16 λοιπόν, είναι η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία σε υλοποίηση της επιταγής του συνταγματικού νομοθέτη. Ορίζει ότι θα πρέπει όταν υπάρχουν διαδικασίες κατά τα άρθρα 17και 18 του Ν.2190/94, του νόμου που προβλέπει και το ΑΣΕΠ , στο μεν πρώτο να υπάρχει μοριοδότηση κατά 30%, 30 μόρια στα 100 , μοριοδότηση ιδιαίτερα σημαντική εάν λάβετε υπόψη σας ότι σ’ αυτό τον πίνακα ένα διδακτορικό έχει 4 μόλις μόρια, ένας μεταπτυχιακός τίτλος έχει 2 μόρια και εδώ μιλάμε για 30 μόρια και από την άλλη όταν υπάρχει η διαδικασία του άρθρου 18 να υπάρχει απόλυτη πρόταξη .
Αυτό είναι απόλυτη ανάγκη για τις απομονωμένες περιοχές που μνημονεύονται στο συγκεκριμένο άρθρο, διότι η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι δεν καλύπτονται οι θέσεις που προκηρύσσονται. Γίνονται οι διαγωνισμοί ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες, αλλά οι επιτυχόντες αυτοί ποτέ δεν καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές, με αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στις περιοχές αυτές να έχει τέτοια κενά που να εμποδίζεται η λειτουργία του.
Είναι μια παρέμβαση η οποία έχει δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που είναι εξαιρετικά επωφελείς. Πρώτον να αντιμετωπίζονται η γεωγραφική ασυνέχεια και τα προβλήματα στην απασχόληση που αυτή δημιουργεί και δεύτερον να στελεχώνονται η δημόσια διοίκηση και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας σ’ αυτές τις απομονωμένες περιοχές της χώρας,, στις περιοχές αυτές που τα κενά έχουν πολλαπλή σημασία και δημιουργούν πολλά προβλήματα.
Παράδειγμα ένα κενό ενός γιατρού ή ενός νοσηλευτή στο Νοσοκομείο της ιδιαίτερης εκλογικής μου περιφέρειας, της Κέρκυρας, δεν είναι το ίδιο με το αντίστοιχο κενό στην Αθήνα ή στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, διότι στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη ή στις μεγάλες Περιφέρειες υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής . Μπορεί ο ασθενής να πάει σ’ ένα άλλο νοσοκομείο, μπορεί η έκτακτη ανάγκη να καλυφθεί από έναν άλλο μηχανισμό ενώ στις απομονωμένες περιοχές δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το κενό λοιπόν αυτό έχει πολλαπλασιαστική επιζήμια επιρροή στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Λέω λοιπόν και ξαναλέω και παρακαλώ θερμά γι’ αυτό, το άρθρο 16 του νομοθετήματος το οποίο φέρνει η κυβέρνηση έχει έννοια και έχει ουσία να ψηφισθεί ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Ευχαριστώ θερμά.»