Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου, μετά από επιστολή που της απέστειλε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία διεκδικεί την ένταξη των Ιονίων νήσων στο ίδιο καθεστώς που είναι ενταγμένα τα νησιά του Αιγαίου στη νέα Κ.Α.Π., ως αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής Ελλάδας.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τις διαφαινόμενες αλλαγές οι οποίες θα επέλθουν από την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. που θα ισχύσει για τα έτη μετά το 2013 δημιουργούνται νέα δεδομένα στον τομέα των Κοινοτικών Ενισχύσεων του Πρωτογενή Τομέα τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό.
Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2008 οι Υπουργοί Γεωργίας των χωρών της Ε.Ε. συζήτησαν τα κάτωθι πολιτικά ζητήματα:
1. Κατώφλια Εγγύησης
2. Δικαιούχοι Επιδότησης μετά τα έτη 2010 και 2013.
3. Καθιέρωση Ιστορικού ή Περιφερειακού μοντέλου Κοινοτικών Ενισχύσεων
4. Αντικατάσταση του άρθρου 69 με το άρθρο 68 (ποιοτικό παρακράτημα).
Σε ενημερωτική συνάντηση των Δ.Σ. των ενώσεων όλης της χώρας από την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο PRESIDENT των Αθηνών την Τρίτη 7 Ιουλίου 2009 παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αυγουλά, του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ξενοφώντα Βεργίνη και του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Βουλευτή κ. Έξαρχου, κατά την ανάλυση των ανωτέρω θεμάτων από τον Πρόεδρο κ. Τζανέτο Καραμίχα διαπιστώσαμε ότι σε περίπτωση εφαρμογής των ανωτέρω κανονισμών θίγεται βαρύτατα ο πρωτογενής τομέας των Ιονίων Νήσων – σε επίπεδο ελαιοκαλλιέργειας – ο οποίος μαθηματικά θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση και καταβαράθρωση τη στιγμή κατά την οποία τα νησιά του Αιγαίου έχουν εξαιρεθεί των ανωτέρω μέτρων και έχουν ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς με βάση το οποίο απολαμβάνουν επιπλέον προνομίων και τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης.
Με βάση τα ισχύοντα για τα νησιά του Αιγαίου απαιτούμε την ένταξη των Ιονίων νήσων στο ίδιο ή σε ανάλογο καθεστώς, ως αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής Ελλάδας. Γνωρίζετε ότι στα Ιόνια νησιά υφίστανται τα σημαντικά προβλήματα της γεωμορφολογίας του εδάφους, του πολυτεμαχισμού και του μικρού κλήρου.
Με την ισχύουσα Κ.Α.Π. ενώ υφίσταται ειδικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε αυτά στα Ιόνια Νησιά έχουν εξαιρεθεί των κοινοτικών ενισχύσεων οι ιδιοκτήτες ελαιώνων με αριθμό κάτω των 5 ελαιοδέντρων καθώς και εμβαδού κάτω των 300 τ.μ. κάτι το οποίο έχει ήδη επιφέρει σημαντική συρρίκνωση στις εισρέουσες επιδοτήσεις.
Θεωρούμε το αίτημά μας δίκαιο ειδικά στη σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη οικονομική δυσπραγία ως απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, Σας υπενθυμίζουμε ότι σε προγενέστερο χρόνο είχε τεθεί ανάλογο αίτημα από το μελισσοκομικό Συν/σμό Κέρκυρας προς τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό.
Παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε το δίκαιο αίτημά μας και ευελπιστούμε στην αρωγή σας προς επίλυσή του, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα εκ του γεγονότος ότι η 31η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία λήψης αποφάσεων για δύο εκ των τεσσάρων πολιτικών ζητημάτων – όπως μας ανακοινώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση».