Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την επίσκεψη σας το Δ/Σ του ΕΚΚ θέλει να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας προκειμένου να ενημερωθείτε αλλά και να προωθήσετε την επίλυση τους.
1.Μέσα στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι από την ακρίβεια,και την ανεργία , οι εποχιακά εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια δεδομένου ότι από πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καταβληθεί ακόμη μισθοί των ετών 2008 ,2009,αλλα και εξαιτίας του φαινόμενου της απασχόλησης των αλλοδαπών οι οποίοι μέσω των «ιδιωτικών γραφείων εργασίας» διακινούνται στην χώρα μας και που απασχολούνται στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις ανασφάλιστοι, με 300 έως 400 ευρώ το μήνα ,χωρίς να είναι καταχωρημένοι στους πίνακες εργασίας και ούτε στα βιβλία του ΙΚΑ αλλά και κατά παράβαση του Π.Δ 2019/2000 και του Ν.2956/2001.
Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με σκοπό να κερδοσκοπούν οι εργοδότες αφού παρέχουν χαμηλού περιεχομένου υπηρεσίες στους τουρίστες προτιμώντας τα φτηνά εργατικά χέρια,παράλληλα δε στερούνται θέσεις εργασίας από τους αποφοίτους των Ελληνικών Τουριστικών σχολών.
Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο και από την αδυναμία ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία αποδυναμώθηκε πλήρως τα τελευταία 5 χρόνια και έχει μείνει με 3 υπαλλήλους ,οι οποίοι δεν μπορούν ουσιαστικά να παρέμβουν για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.
Γι αυτό υπάρχει ανάγκη άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ με τουλάχιστον επιπλέον 10 άτομα προσωπικό αλλά και η νομοθέτηση ίσων όρων αμοιβής εργασίας και ασφάλισης για όλους τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας.
2. Οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού Νόμου της κας Πετραλιά δημιούργησαν τεράστια συνταξιοδοτικά προβλήματα στον κλάδο αφού αύξησαν τα όρια ηλικίας από 10 έως 15 χρόνια ,μείωσαν τις συντάξεις κυριες και επικουρικές και τώρα με την επιχειρούμενη κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε πολλούς κλάδους όπως καμαριέρες σερβιτόρους ,προσωπικό κουζίνας κλπ. θα προστεθούν ακόμη 5 έως 10 συντάξιμα χρόνια ,με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν ποτέ να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν αφού με μεγάλη δυσκολία συγκεντρώνουν 100 με 150 ένσημα κάθε χρόνο.Γι αυτό ζητάμε να υπάρξει ειδική διάταξη για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν αλλά παράλληλα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και τους μήνες που δεν εργάζονται ζητάμε την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και επιδότηση για όλο το διάστημα που παραμένει άνεργος ο εργαζόμενος.,επειδή ο κλάδος του τουρισμου υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση και δέχτηκε τις μεγαλύτερες απολύσεις .
Επίσης η συγχώνευση του τέως Ταμείου Ασφαλίσεως των Ξεν.λων ΤΑΞΥ με το ΙΚΑ δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλους τους ασφαλισμένους αφού τα ραντεβού με τους γιατρούς πάνε μετά από 3 ή και 4 μήνες ανάλογα με την ειδικότητα και σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις από το ΙΚΑ . Για αυτό ζητάμε την Αύξηση των δαπανών για την υγεία και την επαναφορά και την αυτοτέλεια του ταμείου μας και την άμεση στελέχωση των πολυατρείων του ΙΚΑ και των νοσοκομείων με το απαραίτητο Υγειονομικό και Διοικητικό προσωπικό αλλά και τον ανάλογο εξοπλισμό και να υπάρξει τροποποίηση του κρατικού τιμολογίου για δαπάνες που πληρώνουμε στην ιδιωτική υγεία και που δεν καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα.
Επίσης ζητάμε την συνταγματική κατοχύρωση της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άμεση δραστηριοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και της ΕΥΠΕΑ για την αντιμετώπιση της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας η οποία ανέρχεται στο 40% της απασχόλησης ημεδαπών και αλλοδαπών.
3. Δυστυχώς ο κλάδος των εργαζομένων του τουρισμού έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα με κάθε μορφής ελαστική εργασία που παρανόμως εφαρμόζεται και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά δίνει το δικαίωμα και στους εργοδότες να αυθαιρετούν εις βάρος των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων.Είναι ανάγκη πλέον όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης να καταργηθούν και να κατοχυρωθεί συνταγματικά το 8ωρο ως απαράβατος όρος της αξιοπρεπούς εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν χρειάζεται αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που αφορά στην ανασφάλιστη εργασία και των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας STAGE.
4.Η αναδιανομή του πλούτου μέσα από μισθούς και συντάξεις που θα συγκλίνουν με τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15, με παράλληλη δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι η μόνη λύση για αξιοπρεπή διαβίωση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων οι οποίοι μέσα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το 30% του εισοδήματος τους.
Με την πεποίθηση ότι θα προωθήσετε την επίλυση των σοβαρών θεμάτων που σας αναφέρουμε σας ευχαριστούμε.