Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, διοργάνωσε στις 22 και 23 Μαΐου 2009 Προσυνεδριακή Εκδήλωση με θέμα: «Τεχνολογίες και Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη», στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ, Μεγάλο Αρσενάλι, παλιό λιμάνι) στα Χανιά με την επίσημη έναρξη το απόγευμα της Παρασκευής.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς Προσυνεδριακών Εκδηλώσεων για την Ενέργεια, που προηγούνται του σχετικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2009 στην Αθήνα. Οι Προσυνεδριακές αυτές θεματικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ.
Στη διήμερη αυτή εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή μηχανικών (εγγράφηκαν 180 συμμετέχοντες) και ιδιαίτερα των νέων μηχανικών οι οποίοι προσβλέπουν στην επαγγελματική τους ενασχόληση με τους τομείς των ΑΠΕ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ειδικούς επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αναλυτικότερα στην επίσημη έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Αντώνης Πιταριδάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέλυσε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις τεχνολογίες και εφαρμογές ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και τα ζητήματα που ανακύπτουν από τον ελλιπή ενεργειακό σχεδιασμό στην ελληνική περιφέρεια και τα νησιά, καθώς και από τη μη διασύνδεσή της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρα, με αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα εκμετάλλευσης του πλούσιου δυναμικού της σε ΑΠΕ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε του ΤΕΕ κ. Σπίρτζης Χ, εστιάζοντας στα προβλήματα της ενεργειακής πολιτικής και του σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας και στους στόχους του συνεδρίου για την ενέργεια που διοργανώνει το ΤΕΕ το φθινόπωρο.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης χαιρετισμό απεύθυναν οι βουλευτές κκ. Βολουδάκης Μ. και Όθωνας Μ., ο Νομάρχης Χανίων κ. Αρχοντάκης Γρ. καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για την ανάπτυξη και λειτουργία των Περιφερειακών Ενεργειακών Γραφείων, κα Αργυράκη Β, παρουσίασε τις ευρωπαϊκές πολιτικές έρευνας στο Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια» στις ΑΠΕ. Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταικών κα Δεσπότη Ε., παρουσίασε τους στόχους για τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης και τα κίνητρα για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών. Η Δ/ντρια του ενεργειακού γραφείου Κυπρίων πολιτών κα Χαραλάμπους Α. ανέλυσε τα δεδομένα και τις προοπτικές για τις ΑΠΕ στην Κύπρο. Ο κ. Χατζηβασιλειάδης Ι., Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, παρουσίασε τις θέσεις της ΜΕΕ/ΤΕΕ σημειώνοντας ότι η Κρήτη χρειάζεται ένα πρόγραμμα δράσης για την επόμενη δεκαετία με φιλόδοξους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Διαλυνάς Ε. παρουσίασε τις επιπτώσεις των εφαρμογών ΑΠΕ στην αξιοπιστία και απόδοση των Αυτόνομων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό της Κρήτης. Κλείνοντας την πρώτη μέρα των εργασιών, ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παπαντώνης Δ. ανέλυσε τις τεχνολογικές επιλογές και τους περιορισμούς των μονάδων αντλησιοταμίευσης υβριδικών σταθμών παραγωγής.
Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές και συζήτηση, ενώ η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο σε εστιατόριο του ενετικού λιμανιού των Χανίων.
Το Σάββατο 23 Μαΐου έλαβε χώρα ο κύριος όγκος των εισηγήσεων, ξεκινώντας από την Τομεάρχη λειτουργίας του κέντρου ελέγχου συστήματος μεταφοράς της ΔΕΗ, κα Γιγαντίδου Α, που αναφέρθηκε στη διαχείριση της Αιολικής παραγωγής στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης. Ακολούθησε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σταυρακάκης Γ, που ανέλυσε τα ζητήματα των ηλιοθερμικών ηλεκτροπαραγωγής. Η κα Παντέρη Ε, από τη ΡΑΕ, παρουσίασε την ανάπτυξη υβριδικών και ηλιοθερμικών σταθμών στα νησιά με ειδική αναφορά στην περίπτωση της Κρήτης. Στη συνέχεια από τη Μόνιμη επιτροπή ενέργειας του ΤΕΕ οι κκ. Ευθυμιάδης Α, Χατζηβασιλειάδης Ι και Πελεκάνος Α, παρουσίασαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση για τη διασπαρμένη ηλεκτροχημική αποθήκευση με αιολική ενέργεια στο δίκτυο της Κρήτης. Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε η εισήγηση του κ. Πρωτογερόπουλου Χ, (Γεν. Διευθυντή της Phoenix Solar ΑΕ) με τις πρόσφατες εξελίξεις στη φωτοβολταική τεχνολογία και τις δυνατότητες εφαρμογής στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Ζαχαρίου Αλ. (Διευθυντής πωλήσεων της Solar Cells AE) παρουσίασε την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.
Από το Πολυτεχνείο Κρήτης ο επ. καθηγητής κ. Τσούτσος Θ, παρουσίασε τις εφαρμογές και προοπτικές ενσωμάτωσης φωτοβολταικών συστημάτων στα κτίρια.
Κατά το δεύτερο κύκλο εισηγήσεων οι κκ Μοσχάτος Α. και Δερμιτζάκης Ε (Μέλος της Μόνιμης Επιτροπή Ενέργειας του ΤΕΕ), παρουσίασαν την αξιολόγηση των θερμικών ηλιακών συστημάτων για την παραγωγή θερμού νερού και τη θέρμανση χώρων. Ακολούθως ο προϊστάμενος του ενεργειακού κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, κ. Ζωγραφάκης Ν, παρουσίασε τον περιφερειακό ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού. Από το Τμήμα Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Βουρδουμπάς Ι, αναφέρθηκε στις εφαρμογές των ΑΠΕ στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Στη συνέχεια ο κ. Καρύτσας Κ. από το ΚΑΠΕ παρουσίασε τις εφαρμογές των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και τέλος η κα Αικατερινάρη Ρ (Μέλος της Μόνιμης Επιτροπή Ενέργειας του ΤΕΕ) παρουσίασε τους τρόπους χρηματοδότησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και συζήτηση από τους παρευρισκόμενους. Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά την αθρόα προσέλευση μηχανικών και πολιτών, ιδιαίτερα νέων, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και το υψηλό ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν. Υπενθυμίζουμε, τέλος, το μεγάλο συνέδριο για την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα, καθώς και τις υπόλοιπες προσυνεδριακές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων είναι αναρτημένο στο δικτυακό του ΤΕΕ: www.portal.tee.gr.