Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Καθαρή και Αποπυρηνικοποιημένη Αδριατική Θάλασσα-ΟΧΙ στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Αλβανία

Το Σαββατοκύριακο (27 & 28 / 6 / 2009) πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών «Ο ΟΑΣΕ, ένας Οργανισμός 56 χωρών σήμερα ……. εμπνεόμενος πάντα από τις Αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, αποτελεί ένα forum πολιτικού διαλόγου σε θέματα που άπτονται τριών διαστάσεων της διεθνούς ασφάλειας: α) της πολιτικο-στρατιωτικής, β) της οικονομικής-περιβαλλοντικής και γ) της ανθρώπινης διάστασης.»
Πιθανότατα οι πολυάριθμες αντιπροσωπείες του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ που έφτασαν στην Κέρκυρα, γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε ένα από τα σπουδαιότερα και ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας, γεωγραφικό τμήμα της ιστορικής βορειοδυτικής Ελλάδας που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου (και εξόδου) της χώρας μας προς την δυτική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου και της Αδριατικής θάλασσας.
Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζουν είναι τα κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα των ανθρώπων που κατοικούν στα εδάφη που βρέχονται από τα νερά του βορείου Ιονίου πελάγους και της νοτίου Αδριατικής θάλασσας (Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Κέρκυρα και παράκτια Αλβανία), τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

1. Τις τελευταίες δεκαετίες η Αδριατική θάλασσα αποτελεί τον τελικό αποδέκτη πολλών βιομηχανικών, αγροτικών και αστικών αποβλήτων καθώς και ρυπογόνων ουσιών, με αποτέλεσμα τα νερά της να παρουσιάζουν σχεδόν μόνιμο ευτροφισμό και να παρατηρείται δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

2. Παρόλο που έχουν περάσει 10 περίπου έτη από τον τελευταίο πόλεμο στο έδαφος της «πάλαι ποτέ» Γιουγκοσλαβίας, παραμένουν ακόμη στο βυθό της νοτίου Αδριατικής θάλασσας βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι οποίες δημιουργούν τεράστιο κίνδυνο για ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

3. Η παράκτια ζώνη του βορείου Ιονίου και της νοτίου Αδριατικής έχει επιλεγεί σαν «ενεργειακός διάδρομος» και στις ακτές της «φτάνουν», ή πρόκειται να «φτάσουν», αγωγοί φυσικού αερίου και υγρού πετρελαίου, με ότι αυτό σημαίνει για την περιβαλλοντική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

4. Ενώ ακόμη δεν έχει ξεχαστεί από τους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ, σχεδιάζεται η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφος της Αλβανίας (Πρόκειται για Ιταλική επένδυση με Γαλλική τεχνολογία και τεχνογνωσία).
Η προγραμματιζόμενη κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφος της Αλβανίας ανησυχεί έντονα τους κατοίκους των κρατών της νοτίου Αδριατικής, όπως τους Έλληνες (αφορά άμεσα Κερκυραίους και Ηπειρώτες), τους νότιο-Ιταλούς και ένα μεγάλο τμήμα του ίδιου του Αλβανικού λαού.
Στη Σκόδρα της Αλβανίας έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ομάδες πολιτών που είναι ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου ενώ, με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1987, ο Ιταλικός λαός αναχαίτισε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στο έδαφος της χώρας του.
Με λόγο που δικαιωματικά μας αναλογεί στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στην Ευρώπη επί των ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων, απορρίπτουμε διαρρήδην τη θεωρία περί της «πράσινης» πυρηνικής ενέργειας.
Τονίζουμε την ανάγκη επέκτασης και περαιτέρω βελτίωσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που σε πολλές χώρες του ΟΑΣΕ, και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, παραμένουν στα σπάργανα.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την παρατηρούμενη «στροφή» κάποιων κρατών προς την πυρηνική ενέργεια «νέας τεχνολογίας».
Προσφέρουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Ιταλικό λαό προκειμένου να συνεχίσει την περιφρούρηση του αποπυρηνικοποιημένου «στάτους» που ισχύει στην Ιταλία.
Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Αλβανών πολιτών για τον τεράστιο κίνδυνο που δημιουργεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην χώρα τους.
Συνεργαζόμαστε με τους Ιταλούς και τους Αλβανούς πολίτες για μια αποπυρηνικοποιημένη Αδριατική θάλασσα, μια αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη, έναν αποπυρηνικοποιημένο κόσμο.

Οι λαοί του Ιονίου Πελάγους και της Αδριατικής θάλασσας αποτελούν μία μεγάλη «γειτονιά» που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματά τους, συνεπώς και τα περιβαλλοντικά, με την συνεργασία, τον διάλογο και την επικοινωνία.
Η επένδυση στην κατάλληλη περιβαλλοντική (και ταυτόχρονα αντικαταναλωτική) παιδεία των πολιτών τους σε συνδυασμό με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ενέργειας (λόγω κλίματος και θέσης), εγγυώνται την απαραίτητη οικονομική και τεχνολογική απεξάρτηση από τις επικίνδυνες και επιβλαβείς μορφές ενέργειας όπως είναι τα πετρελαιοειδή, ο λιθάνθρακας και η πυρηνική ενέργεια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
·ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
· ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΏΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΟΙΚΟΖΩΗ»
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΛΑΪΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ «Ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ»
· ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.)
·ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «9 ΜΟΥΣΕΣ»