Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Στην σκιά τ’ Αγιού


Κέφι, μουσική, χορός, χρώμα. Μια πλατεία γεμάτη κόσμο κι ο άγιος έκπληκτος να χαμογελά. Ήταν η τρίτη εκδήλωση της ομάδας Πασπαρτού 09 στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα (πλακάδα τ’ αγιού)) κι όσοι παραβρέθηκαν πέρασαν ένα πολύ όμορφο απόγευμα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με κουκλοθέατρο από την Τζούλια Στογιάννου που μάγεψε τα παιδάκια που παρακολούθησαν την παράσταση, ξεχνώντας για λίγο την τηλεόραση και το κομπιούτερ.
Οι χειροποίητες κούκλες της ξύπνησαν ευχάριστες νοσταλγικές μνήμες και στους μεγαλύτερους χαμογελαστούς θεατές .Πόσο καιρό άραγε είχαμε να δούμε κουκλοθέατρο στην Κέρκυρα;
Στην συνέχεια ακολούθησαν παραστάσεις χορού από δυο μεγάλες σχολές χορού της πόλης, του Σωτήρη Μπουχάγιαρ και της Τζένης Θεοτόκη. Υπέροχες δουλειές και οι δύο από τα νιάτα της Κέρκυρας αλλά και παιδιά που σπουδάζουν στον τόπο μας.
Η δεύτερη παράσταση μάλιστα εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο γαϊτανάκι που ενθουσίασε όσους είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ή είχαν απλά την τύχη να το παρακολουθήσουν.
Άλλη μια ζωντανή απόδειξη ότι η Κέρκυρα διαθέτει και το κέφι και το ταλέντο και την κουλτούρα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για να παρουσιάσει πολιτιστικά δρώμενα υψηλού επιπέδου και άψογης διοργάνωσης.
Όμως το βράδυ δεν τελείωσε εκεί, μόλις έπεσε λίγο το φως ξεκίνησε παράσταση θεάτρου σκιών. Ο Σπύρος Ξυπνητός με το καυστικό και επίκαιρο χιούμορ του διασκέδασε και προβλημάτισε τους μεγάλους ενώ καθήλωσε τα παιδιά, που κρεμόταν απ τα χείλη του κατά την διάρκεια της παράστασης. Να σημειωθεί εδώ ότι ο καραγκιοζοπαίκτης ήρθε για να μας ψυχαγωγήσει από την Αθήνα χωρίς καν να καλυφθούν τα έξοδα του συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην διάσωση μιας τέχνης που χάνεται.
Επόμενο ραντεβού του Πασπαρτού 09 σε δυο εβδομάδες στην 5η πάροδο Κομνηνών στο καμπιέλο με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και ταινίες βωβού κινηματογράφου.
Ας ζωντανέψουμε κι αυτήν την πλατεία…