Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη για Σύνοδο ΟΑΣΕ: "Μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει"

Η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας ολοκληρώθηκε σήμερα εγκαινιάζοντας την «Διαδικασία της Κέρκυρας», με σκοπό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής ασφάλειας μέσω συγκεκριμένων βημάτων προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της επόμενης Συνόδου των Υπουργών, στην Αθήνα, το Δεκέμβριο.

« Μόλις ολοκληρώσαμε μια σημαντική, ευρεία και ειλικρινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας» είπε η Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κα Ντόρα Μπακογιάννη. «Μολονότι είναι η ώρα να εορτάσουμε την αξιοσημείωτη πρόοδο που τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ έχουν επιτύχει από κοινού τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι Υπουργοί έφτασαν στο συμπέρασμα ότι είναι καιρός επίσης να σκεφτούμε ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει».

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι τα παραδοσιακά προβλήματα ασφαλείας παραμένουν άλυτα, ενώ νέες απειλές και προκλήσεις συνεχώς αναδύονται. Αυτές περιλαμβάνουν τις παρατεταμένες συγκρούσεις και άλλες ανεπίλυτες διενέξεις, την εκκρεμή συνθήκη CFE, την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε τμήματα της περιοχής, την οικονομική κρίση, την τρομοκρατία, το εμπόριο ανθρώπων και την αστάθεια στις γειτονικές περιοχές του ΟΑΣΕ.

Η συνάντηση έληξε με τη συμφωνία για τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», βήματα τα οποία θα προχωρήσουν το διάλογο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, είπε η Προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.

«Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται ένας ανοικτός, διαρκής, ευρύς και πολύπλευρος διάλογος για την ασφάλεια και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΑΣΕ είναι το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί αυτός ο διάλογος, διότι είναι ο μοναδικός περιφερειακός οργανισμός, ο οποίος συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση.»

Προσέθεσε ότι τα κείμενα του ΟΑΣΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Συνεργατική Ασφάλεια αποτελούν το πλαίσιο, βάσει του οποίου άλλοι οργανισμοί ασφάλειας θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαδικασία.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι ανέθεσε στη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, Πρέσβυ κα Μάρα Μαρινάκη, την αποστολή να δώσει ώθηση στην Διαδικασία της Κέρκυρας με τη ματιά στραμμένη προς τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, το Δεκέμβρη.

«Ως επόμενο βήμα και προετοιμάζοντας την Υπουργική Σύνοδο των Αθηνών, αποφάσισα να ζητήσω από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπό μας στη Βιέννη να διερευνήσει, μαζί με τα συμμετέχοντα κράτη, τους τρόπους για την προώθηση ενός πιο δομημένου διαλόγου και ειδικότερα τις θεματικές περιοχές, στις οποίες ο διάλογός μας θα έπρεπε να εστιαστεί, καθώς και τους όρους διεξαγωγής του», είπε.

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Εξωτερικών