Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου, με θέμα: «Κατευθυνόμενο Ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο έρευνας του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η ανάγνωση του ερωτηματολογίου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) στο πλαίσιο έργου που έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων αξιολόγησης της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και υλοποίησης της.
Το εν λόγω ερωτηματολόγιο, όπως αναφέρεται στο προοίμιό του, έχει στόχο να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μια κοινά αποδεκτή μεθοδολογία για την εκτίμηση των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς κατά τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς η προσπάθεια αυτή να είχε αντικειμενικότητα και να μην ήταν κατευθυνόμενη. Αντιθέτως τα ερωτήματα υποτιμούν τη νοημοσύνη των ερωτηθέντων καθώς προσπαθούν να τον παγιδεύσουν σε προαποφασισμένες θέσεις. Πολύ απλά, προσπαθούν «επιστημονικά» και «μεθοδικά» να ωθήσουν τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ενδεικτικά αντιγράφουμε από το ερωτηματολόγιο μερικές από τις ερωτήσεις:
· «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή & χρήση ενέργειας, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται αύξηση στο κόστος της ενέργειας για τον καταναλωτή; (τρόπος απάντησης ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΓ/ΔΑ)»
· «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης του μεριδίου συμμετοχής των ρυπογόνων τεχνολογιών στην ηλεκτροπαραγωγή, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας; (τρόπος απάντησης ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΓ/ΔΑ)»
· «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αύξησης του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας; (τρόπος απάντησης ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΓ/ΔΑ)»
· «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αύξησης του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, μόνο αν αυτό συνοδευτεί από ανάπτυξη εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας; (τρόπος απάντησης ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΓ/ΔΑ)»
Η θέση του ΣΕΕΣ είχε παρουσιαστεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον πρόεδρό του, το Φθινόπωρο του 2008. Στη συνεδρίαση αυτή ο πρόεδρος του ΣΕΕΣ υποστήριξε τη δεδομένη θέση του υπέρ της «λελογισμένης εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας» λέγοντας ότι είναι «παρακινδυνευμένα τα σενάρια» που υποστηρίζουν την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής χωρίς τη χρησιμοποίηση του καυσίμου αυτού. Όπως γίνεται αντιληπτό η θέση αυτή κατευθύνει και την αντικειμενικότητα της έρευνας που ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια, και μάλιστα με το σχετικό ερωτηματολόγιο να κυκλοφορεί ως επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης!
Με τις ερωτήσεις που τίθενται προωθείται έντεχνα και με κατευθυνόμενο τρόπο, η αντίληψη ότι η χώρα μας έχει ανάγκη τη χρήση του λιθάνθρακα ή/και της πυρηνικής ενέργειας για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές τις ανάγκες. Παράλληλα, με μεθοδευμένες ερωτήσεις, δημιουργείται η εντύπωση ότι αν αναπτύξουμε τις ΑΠΕ θα έχουμε μεγάλο κόστος, αστάθεια του συστήματος και θα χάσουμε αρκετές θέσεις εργασίας, πράγματα που από τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική διαψεύδονται απολύτως! Όλα τα ανωτέρω μάλιστα χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Επιπρόσθετα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε τον επιλεκτικό κατάλογο αποδεκτών από τον οποίο απουσιάζουν θεσμοθετημένοι φορείς όπως ο ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΣΕΦ, ο ΠΑΣΥΦ κ.α. οι οποίοι τεκμηριωμένα και συστηματικά υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ταυτόχρονα είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν εξηγείται ο τρόπος επιλογής των συγκεκριμένων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση παλινδρομούν αποφεύγοντας να χαράξουν εθνική ενεργειακή στρατηγική. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπ.Αν. μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας επέμεναν -με δηλώσεις και ομιλίες τους εντός του κοινοβουλίου -στη χρήση λιθάνθρακα στην παραγωγή ενέργειας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου όμως - με επικεφαλής εσάς τον ίδιο - έχει απλά εξαγγείλει, χωρίς να λάβει κανένα συγκεκριμένο μέτρο, τη μη χρήση λιθάνθρακα στην εγχώρια παραγωγή.
Εν προκειμένω όμως, το ερωτηματολόγιο, που κυκλοφορεί με συνοδευτική επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, εγείρει εμμέσως και αδικαιολόγητα ζήτημα εκ νέου αξιολόγησης της χρήσης λιθάνθρακα, όπως επίσης και της πυρηνικής ενέργειας.
Η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού όσο και βραχυχρόνιου ενεργειακού σχεδίου απειλεί την ενεργειακή μας ασφάλεια και αποτελεί τροχοπέδη για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί. Η προώθηση προαποφασισμένων λύσεων με την προσπάθεια εμφάνισής τους ως αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου, προσβάλλει την έννοια του διαλόγου και απαξιώνει για άλλη μια φορά την έννοια της πολιτικής. Το εκ νέου άνοιγμα της συζήτησης για τα πυρηνικά παρόλο που το σύνολο του πολιτικού κόσμου την έχει αποκλείσει, εγείρει τεράστια ερωτηματικά τόσο για το χρόνο που αποφασίστηκε να γίνει αυτό όσο και για το σκοπό που επιδιώκει να επιτύχει η έρευνα του ΣΕΕΣ.
Επιπρόσθετα, το ερωτηματολόγιο αμφισβητεί τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για κάλυψη τουλάχιστο 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ. Ο στόχος αυτός είναι ο ελάχιστος και οφείλει να αποτελεί βάση και αφετηρία και για την εθνική ενεργειακή στρατηγική και όχι αντικείμενο αμφισβήτησης με τη δημιουργία εντυπώσεων για αυξημένο κόστος και απώλεια θέσεων εργασίας.
Η ίδια η μεθοδολογία του ερωτηματολογίου εμφανίζεται διάτρητη, καθώς με τον τρόπο που τίθενται οι ερωτήσεις οι ερωτώμενοι οδηγούνται σε διαμορφωμένες απαντήσεις, που τους εξαναγκάζουν σε αποδοχή ουσιαστικά των δεδομένων, εφόσον δοθούν απαντήσεις. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα έκφρασης διαφορετικής άποψης. Για παράδειγμα (ενδεικτικά, από το ερωτηματολόγιο):
· «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με δραστική στροφή προς τις ΑΠΕ με πιθανή συνέπεια την αύξηση στο κόστος ενέργειας για τον καταναλωτή; (τρόπος απάντησης ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΓ/ΔΑ)»
· «Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να ενισχυθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης; (τρόπος απάντησης ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΔΓ/ΔΑ)»
Επειδή τα ζητήματα χάραξης εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια είναι υψίστης σημασίας,
Επειδή οι συνεχείς αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική με την αλλαγή προσώπων είναι χαρακτηριστικό της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ενδεικτικό της απουσίας στοχευμένης και μακροχρόνιας πολιτικής,
Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες εάν τελικά είναι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εναντίον της χρήσης λιθάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, ή αν αυτές οι δηλώσεις είναι μόνο προς δημόσια κατανάλωση, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επηρεάσει έντεχνα και προμελετημένα την κοινή γνώμη, και να διαμορφώσει δεδομένα προς την αντίθετη κατεύθυνση,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι σύμφωνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με αυτό το ερωτηματολόγιο; Και αν ναι, είναι σύμφωνη με την επιστημονική προσέγγιση και τις πολιτικές κατευθύνσεις που το διέπουν;
2. Ποιές είναι οι κατευθύνσεις που δόθηκαν για τη σύνταξη του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου στο Πολυτεχνείο; Ήταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ενήμερη γι' αυτές;
3. Μήπως η «επιλεκτική» επιλογή των φορέων για την αποστολή του ερωτηματολογίου έχει στόχο τις «επιλεκτικές» απαντήσεις τους; Η μεθόδευση αυτή συνάδει με την πολιτική που υποστηρίζετε;
4. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο είναι προκατειλημμένο και έχει κατευθυνόμενες ερωτήσεις, σκοπεύετε να ζητήσετε την άμεση απόσυρσή του και να διερευνήσετε τον τρόπο και το λόγο της σύνταξής του, καθώς και να αναζητήσετε σχετικές ευθύνες;
5. Πιστεύετε ότι η κατεύθυνση που δίνει ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο που συντάσσεται και κυκλοφορεί στο όνομα του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η κατάλληλη προετοιμασία για τη χώρα μας εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους στην Κοπεγχάγη; Αν ναι, πώς αυτό συνάδει με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, και πολλών υπουργών της κυβέρνησης σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας και για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κουβέλης Σπύρος, Αηδόνης Χρήστος, Αμοιρίδης Ιωάννης, Αντωνίου Τόνια, Αργύρης Ευάγγελος, Γείτονας Κωνσταντίνος, Γιαννακά Σοφία, Γκερέκου Αγγελική,Δαμανάκη Μαρία, Διαμαντίδης Ιωάννης, Δριβελέγκας Ιωάννης, Έξαρχος Βασίλης, Ζήση Ροδούλα, Ζωϊδης Νικόλαος, Καϊλή Ευα, Καρανίκας Ηλίας, Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καστανίδης Χαράλαμπος, Κατρίνης Μιχάλης, Κατσέλη Λούκα, Κατσιφάρας Απόστολος,
Κεγκέρογλου Βασίλης, Κουτμερίδης Ευστάθιος, Μαγκριώτης Ιωάννης,Μανιάτης Ιωάννης,Μερεντίτη Αθανασία, Μπεγλίτης ΠαναγιώτηςΜπεριάτος ΗλίαςΜωραϊτης Αθανάσιος, Οικονόμου Βασίλης,Πάγκαλος Θεόδωρος, Παπαχρήστος Ευάγγελος,
Παπουτσής Χρήστος,Σακοράφα Σοφία, Σαχινίδης Φίλιππος, Σγουρίδης Παναγιώτης, Σιδηρόπουλος Αναστάσιος, Σκραφνάκη Μαρία,Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Στρατάκης Εμμανουήλ,Τσιρώνης Δημήτρης, Τσουρή Ελπίδα, Χρυσοχοϊδης Μιχάλης