ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
· Η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων εξαιτίας της διεθνούς, αλλά και εγχώριας οικονομικής κρίσης.
· Οι μικρότερες επιχειρήσεις αντιστέκονται στο ενδεχόμενο των απολύσεων και προτιμούν μέτρα επιδότησης του κόστους εργασίας και όχι μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
· Κλίμα απογοήτευσης στην αγορά, το οποίο επιτείνεται από τα ανεπαρκή μέτρα της Κυβέρνησης, που εκτιμάται ότι ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.
· Μεγάλη ανασφάλεια, ως προς το παρόν και το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, που επηρεάζει την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Σκοπός της πανελλαδικής έρευνας, που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.010 επιχειρήσεων, από 27 Απριλίου μέχρι 4 Μαΐου 2009, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ήταν:
· Η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο και
· Η απήχηση και αξιολόγηση των προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ
Αποτελέσματα έρευνας
1. Η έρευνα έδειξε, ότι το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 78,5% δήλωσε, ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων κατά το επόμενο έτος. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας της UEAPME (της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), σύμφωνα με την οποία οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αντιστέκονται στις απολύσεις και διατηρούν περισσότερο προσωπικό απ’ ότι θα δικαιολογούσε η οικονομική τους κατάσταση.
2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι για την αποφυγή των απολύσεων, οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας σε αντίθεση με τα μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δηλαδή την ελαστικοποίηση της απασχόλησης, που συνεπάγεται μείωση ωρών ή ημερών εργασίας και ανάλογη μείωση μισθού.
3. Η συντριπτική πλειονότητα (90%) των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αν και τα κυρίως προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2006. Μάλιστα η ένταση των επιπτώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων αυτή την περίοδο είναι η μείωση του τζίρου (78,9%), η έλλειψη ρευστότητας (73,5%) και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών (67,6%).
4. Η μέση μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο 4μηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 ανέρχεται σε 31%.
5. Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους κατά τους επόμενους μήνες, η εικόνα είναι δυσοίωνη, καθώς το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια (χαμηλά) επίπεδα, ή την επιδείνωσή της. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αγοράς, καθώς 1 στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010, ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που, είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010, είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε αυτό θα συμβεί.
6. Οι 3 στις 4 επιχειρήσεις θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και πιστεύουν ότι είναι προσανατολισμένα στην υποστήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
7. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που συμβάλει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στην αγορά είναι η ασφαλιστική «ανασφάλεια» που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως προς το μέλλον των συντάξεών και της υγειονομικής τους περίθαλψης. Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% πιστεύει, ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότησή του, επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.
8. Τέλος, οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης όπως:
i) η άμεση διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες,
ii) μείωση της φορολογίας για τις μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές με την μεγαλύτερη ανεργία, iii) τα κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας,
iv) η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό,
v) η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων,
vi) ένα ποσοστό των δανείων που δίνουν οι τράπεζες να δίνονται αποκλειστικά σε μικρές επιχειρήσεις,
vii) η μη υποχρεωτική καταβολή τόκων για τρέχοντα ή μελλοντικά δάνεια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2009,
vii) το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διαρκέσει η κρίση,
viii) η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην δημιουργία και λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων,
ix) η ίδρυση τράπεζας αποκλειστικά για τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων,
x) η δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις,
xi) μέτρα για τον περιορισμό του παραεμπορίου και
xii) η αναθεώρηση των όρων εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, βρίσκουν υψηλή απήχηση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αξιολογούνται θετικά (με ποσοστό που κυμαίνεται από 70,1% μέχρι 92,7%).