Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Σχόλιο των 450 που υπογράφουν το εξώδικο των κατοίκων της Λευκίμμης

Σας αποστέλλουμε αντίγραφο ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ –ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ πολιτών και φορέων της Λευκίμμης με την οποία καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τα αναφερόμενα σε αυτήν στοιχεία και να ενεργήσουν σύμφωνα με τον Νόμο προκειμένου να εκδοθεί η αιτούμενη Άδεια Υγειονομικής Ταφής ( Άδεια Διάθεσης ) Απορριμμάτων για τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας η να απορριφθεί.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση αυτή αποτελεί η έκδοση νέας απόφασης “ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων” , αφού η παλιά εκτός του γεγονότος ότι ήταν πολλαπλά παράνομη αφ΄ εαυτής , έπαψε και τυπικά να ισχύει μετά την άπρακτη εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας της 30 Σεπτεμβρίου 2007 μέχρι την οποία όφειλαν οι αρμόδιοι να την επανεξετάσουν , σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Νόμου.
Το παραπάνω γεγονός προκύπτει επειδή ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας συγκαταλέγεται στα έργα για τα οποία απαιτείται ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης και συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων του στο περιβάλλον. Οφείλει δηλαδή η νέα απόφαση να περιλάβει μεταξύ των άλλων και τον καθορισμό των οριακών τιμών εκπομπής για πάρα πολλές ρυπαντικές ουσίες και την χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, όπως ορίζονται από το Νόμο.
Τα παραπάνω τα επιβάλλει με κατευθυντήριες οδηγίες της η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οποίες συμμορφώθηκε το Ελληνικό Κράτος και τις ενσωμάτωσε στην Ελληνική νομοθεσία. Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα καταληκτικά δεδομένα οφείλουν να τα σεβαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αδειοδότηση του έργου και ειδικότερα ο ίδιος ο Νομάρχης ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να υπογράψει την Άδεια.
Με βάση τα παραπάνω και αν αναλογισθούμε ότι η προέγκριση Χωροθέτησης που αφορά τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας έχει λήξη από το 2003 και ότι το γήπεδο στα Μισοράχια του Δήμου Λευκιμμαίων , στο οποίο χωροθετείται ο ΧΥΤΑ δεν έχει προκύψει σαν βέλτιστη επιλογή, ύστερα από νόμιμο και αδιάβλητο Σχεδιασμό , όπως ο Νόμος ορίζει, τεκμαίρεται ότι η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας είναι θεσμικά ανέφικτη.
Όλα τα παραπάνω έχουν αναλυτικά τεθεί υπόψη του Νομάρχη κ. Στέφανου Πουλημένου και της κ. Μερώπης Υδραίου καθώς και των αρμόδιων εισηγητικών υπηρεσιών της Νομαρχίας αναλυτικά από τον κ. Σπύρο Κουρή, Αρχιτέκτονα – Χωροτάκτη, από τον Μάρτιο μήνα.
Ο κ. Σπύρος Κουρής υπέβαλεκαι σχετικό υπόμνημα στην Νομαρχία και στον Σύνδεσμο Καθαριότητας με βάση το οποίο συνετάγει η ΕΞΩΔΙΚΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ μας.

Την διαμαρτυρία μας αυτή την συνυπογράφουν και 450 κάτοικοι της Λευκίμμης.

ΟΙ ΕΞΩΔΙΚΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το υπόμνημα που συνέταξε ο Σπ. Κουρής, είναι το εξώδικο. Διαβάστε το σε ανάρτηση της 26ης Ιουνίου 2009.