Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Και νέα ανακοίνωση από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τους νόμους του Υπουργείου Δικαιοσύνης

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για μια ακόμα φορά επισημαίνει ότι τροποποίηση νομοθετικών διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν πρέπει να γίνεται εν θερμώ και με επικοινωνιακά κριτήρια. Το νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις», το οποίο μάλιστα πρώτα δόθηκε στους δημοσιογράφους και μετά από μια εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή (!), περιέχει διατάξεις που ουδέν θα εισφέρουν στον επιδιωκόμενο σκοπό.
Κατ’αρχάς, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για την αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων και ως εκ τούτου εκφράζουμε σοβαρή επιφύλαξη ως προς την προσθήκη διατάξεων (όπως η αυτεπάγγελτη δίωξη στην περίπτωση της περιύβρισης δημοσίων υπαλλήλων και η επαύξηση των ποινών στην περίπτωση που τελούνται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά) που δύνανται να αποτελέσουν πεδίο αυθαιρεσίας εκ μέρους των διωκτικών αρχών.
Περιορισμό στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη συνιστά και η κατάργηση του ένδικου μέσου της αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν το οικονομικό αντικείμενο της διαφοράς είναι κατώτερο των 40.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τις διαφορές από δημόσια σύμβαση). Τα ποσά αυτά είναι εξαιρετικά υψηλά και δυσανάλογα προς το σκοπό για τον οποίο υιοθετούνται (αποφόρτιση του ΣτΕ, που μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα).
Η ανάθεση της διοίκησης των καταστημάτων κράτησης σε ιδιώτες, μη μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, είναι επίσης επικίνδυνη καθώς εισάγει κριτήρια αγοράς στη λειτουργία των φυλακών.
Είναι τέλος προσβλητική η διατήρηση του άβατου των φυλακών για τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, που αποτελούν υπερασπιστή και εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών.