Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Συνεδρίαση του ΣΝΟ για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών- Σε ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας και μέσων




Η τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου που έχει την ευθύνη του συντονισμού των δυνάμεων του Νομού για την πρόληψη του κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς και την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί 3 Απριλίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Νομάρχη Στέφανου Πουλημένου και παρουσία εκπροσώπων του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων.
Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης φέτος απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και ετοιμότητα καθώς, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό χαμηλή βλάστηση η οποία θα αυξήσει και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο.
Από την συζήτηση που έγινε, προέκυψε ότι ο Νομός μας βρίσκεται σε ένα υψηλό βαθμό ετοιμότητας ο οποίος οφείλεται κυρίως στην πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί και στα μέσα τα οποία είναι διαθέσιμα. Επίσης, στην λαϊκή συμμετοχή στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Νομός μας να αποφύγει καταστάσεις καταστροφής σαν αυτές που έζησαν περιοχές της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο βαθμός ετοιμότητας και ικανότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Κέρκυρας είναι υψηλός. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι κλήθηκαν να συγκαλέσουν τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα για να ενεργοποιήσουν και τις τοπικές δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια.
Ωστόσο, αναφέρθηκαν και προβλήματα τα οποία εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο ενεργειών πρόληψης τα οποία κωδικοποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μεταξύ των ενεργειών οι οποίες αποφασίστηκε να γίνουν περιλαμβάνονται:
Εντατικοποίηση και αύξηση των περιπολιών και επιφυλακή τις ημέρες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες ενημερώνει καθημερινά η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Εκπαίδευση εθελοντών σε συνεργασία με τους Δήμους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την απαγόρευση καύσης, καθαρισμό οικοπέδων και την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης ποινών, προστίμων κλπ.
Περαιτέρω ενεργοποίηση της Αγροφυλακής στον τομέα της πρόληψης.
Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εκ μέρους της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου του προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές από κλοπές των μεταλλικών κατασκευών, των υδροστομίων, των πυροσβεστικών κρουνών από αθίγγανους.
Συντήρηση και καθαρισμό των δασικών, αγροτικών και δημοτικών δρόμων.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι ήδη γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών εκ μέρους μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε συνεργασία με τη Νομαρχία ώστε να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που παρέχεται για το σκοπό αυτό ο οποίος κατά γενική ομολογία δεν επαρκεί για την κάλυψη της πληθώρας των αναγκών.
Ο Νομάρχης σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης σημείωσε ιδιαίτερα τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που παίζουν στην κοινή προσπάθεια της πρόληψης οι εθελοντικές οργανώσεις τις οποίες ευχαρίστησε αναφέροντας ότι η συνδρομή τους τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως δύναμη αποτροπής του κινδύνου της πυρκαγιάς. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι και φέτος θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση να πράξουν το ίδιο.
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις υπάρχουσες δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα ο τόπος μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και φέτος στην προσπάθεια πρόληψης και αποτροπής της λαίλαπας των πυρκαγιών.